Последни новини
Home / Законът / Рекорди за Гинес: 17 години се точи дело за кражба на „Лада“

Рекорди за Гинес: 17 години се точи дело за кражба на „Лада“

Defakto.bg

17 години, 3 месеца и 28 дни е продължило наказателно производство за кражба на лада от паркинга на ВМА в София, извършена на 1 април 1999 г.

Това констатира Инспекторатът към ВСС при проверка на заявления от пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Заявленията на съпрузите са сред 33-те основателни заявления за забавени наказателни производства, установени от Инспектората към ВСС при проверки, извършени в периода 1 януари – 31 март 2017 г., съобщиха оттам.

Продължилото над 17 години производство е за престъпление по чл. 196а, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс (НК) – кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Четири пъти прокуратурата го е връщала на органите на досъдебното производство за допълнително разследване. Съществени забавяния е причинило и връщането на делото от съда на прокуратурата – три пъти.

Три съдебни производства, образувани в Софийския районен съд – едно през 2002 г. и две през 2009 г., са били прекратени поради констатирани пропуски при изготвяне на обвинителния акт, представляващи съществени процесуални нарушения.

В съдебната фаза са установени забавяния, причинени от действията на съда по третото от делата, прекратени и върнати на прокуратурата. То е продължило 4 години и 7 месеца. Проведени са 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели. В 16-то заседание съдът е прекратил производството поради пропуски при изготвяне на обвинителния акт, които е следвало да бъдат установени  още при подготвителните действия за разглеждане на делото в съдебно заседание съгласно чл. 248, ал. 2, т. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс.

12 години за кражба на две метални тръби

Друго дело за кражба, за извършването на която е използвано техническо средство – ножовки и ключ (престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК) е продължило 12 години и 12 дни. Става дума за кражба на 2 решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей „Александър Стамболийски” в София на 22 септември 2004 г. по обяд.

Основното забавяне в производството се дължи на действията на прокурора и разследващите органи във фазата на досъдебното производство. Има продължителни периоди от време, през които не са извършвани никакви или почти никакви процесуално-следствени действия. До 30.10.2006 г., когато делото за първи път е внесено с обвинителен акт в съда, то е връщано пет пъти от прокурора за допълнително разследване. Освен това повече от три години досъдебното производство е било спряно за издирване на обвиняемите, но по делото няма данни разследващите органи да са предприели активни действия в тази насока, за да може производството да бъде възобновено своевременно.

Два пъти – през 2006 и 2010 г., Софийският районен съд е прекратявал делото и го е връщал на прокурора за отстраняване на допуснати в досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, включително и при изготвяне на обвинителния акт. Образуваното през 2011 г. съдебно производство в СРС е продължило 3 години и 7 месеца. По него са насрочени 10 заседания, 7 от които са били отложени поради неявяване на страни.

Делото не е с фактическа и правна сложност с оглед естеството и характера на разследваното престъпление. За пълното изясняване на фактите и обстоятелствата по случая в хода на наказателното производство са разпитани петима свидетели, трима от които служители на МВР, и е изготвена оценителна експертиза.

Близо 11 години за кражба на уредба

10 години, 11 месеца и 6 дни е продължило дело за кражба на музикална уредба на стойност 193 лв. и тонколони от фризьорски салон в софийски квартал в нощта срещу 21 юли 2005 г. Извършителите са разбили входната врата на салона, за да проникнат в него. Производството е по чл. 195,  ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1 от НК – кражба, извършена чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот.

Досъдебното производство е продължило 5 години и 8 дни, като тази продължителност се дължи най-вече на действията на разследващите органи. За близо две години и половина то е било спряно поради отсъствие на един от двамата обвиняеми, но през този период не са предприети никакви мерки за издирването му.

Съществени забавяния са допуснати и при разглеждането на делото в Софийския районен съд. Насрочени са общо 23 заседания, като 15 от тях са отложени поради нередовно призоваване на някои от страните. В това число са и всички 10 заседания, насрочени от образуването на делото в началото на август 2010 г. до средата на 2013 г., които са отложени поради нередовно призоваване и неявяване на единия от подсъдимите – бил в чужбина.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.