Последни новини
Home / Законът / Случаят „Варна“: След командировка, отстраняване на зам.-районния прокурор

Случаят „Варна“: След командировка, отстраняване на зам.-районния прокурор

Defakto.bg

След командироването на дамското ръководство на районната прокуратура във Варна в други градове, сега се иска и отстраняване на една от тях.

Това става ясно от дневния ред на прокурорската колегия на ВСС за заседанието й в сряда. Предложението е за отстраняване на зам.-районния прокурор Милена Даскалова.

Варненският случай впечатли с две неща.

Първо, през април срещу районния прокурор на Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова тръгнаха две дисциплинарни дела – за оказван натиск върху потърпевша да оттегли жалба за закана с убийство и за консумиране на алкохол в работно време. Провиненията бяха огласени от прокурорския пресцентър, уведомяваше се, че обвинител №1 Сотир Цацаров настоява за уволнението на двете дами. Съобщението за натиска определено звучи сериозно. Но наказателно производство за това няма.

А в началото на май и Гетова, и Даскалова бяха командировани – районният прокурор на Варна във Видин, зам.-районният прокурор в Монтана, без посочен срок. За и.ф. шеф на РП-Варна на свой ред бе командирован зам.-окръжния прокурор на града Красимир Конов. Подобни размествания навремето бяха чести при управлението на Никола Филчев.

Сега искането за отстраняването на Даскалова не е от главния прокурор, а от дисциплинарния състав по нейното дело. По закон и съставът има право да иска отстраняване от длъжност, за три месеца.

Оказа се, предложението е за временно сваляне на Милена Даскалова само от ръководната длъжност зам.-районен прокурор на Варна, а не за отстраняването й като прокурор изобщо. Мотивът – тя да няма възможност да влияе върху хода на дисциплинарното производство.

Целта де факто вече е изпълнена с изпращането й в Монтана.

Искане за временното отстраняване на Цветанка Гетова като районен прокурор на Варна засега няма.

В края на юни дисциплинарните съдници от ВСС и на двете ще отидат в града, за да изслушат на място свидетели и потърпевша.

 

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.