Последни новини
Home / Законът / Случаят „Варна“: След командировка, отстраняване на зам.-районния прокурор

Случаят „Варна“: След командировка, отстраняване на зам.-районния прокурор

Defakto.bg

След командироването на дамското ръководство на районната прокуратура във Варна в други градове, сега се иска и отстраняване на една от тях.

Това става ясно от дневния ред на прокурорската колегия на ВСС за заседанието й в сряда. Предложението е за отстраняване на зам.-районния прокурор Милена Даскалова.

Варненският случай впечатли с две неща.

Първо, през април срещу районния прокурор на Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова тръгнаха две дисциплинарни дела – за оказван натиск върху потърпевша да оттегли жалба за закана с убийство и за консумиране на алкохол в работно време. Провиненията бяха огласени от прокурорския пресцентър, уведомяваше се, че обвинител №1 Сотир Цацаров настоява за уволнението на двете дами. Съобщението за натиска определено звучи сериозно. Но наказателно производство за това няма.

А в началото на май и Гетова, и Даскалова бяха командировани – районният прокурор на Варна във Видин, зам.-районният прокурор в Монтана, без посочен срок. За и.ф. шеф на РП-Варна на свой ред бе командирован зам.-окръжния прокурор на града Красимир Конов. Подобни размествания навремето бяха чести при управлението на Никола Филчев.

Сега искането за отстраняването на Даскалова не е от главния прокурор, а от дисциплинарния състав по нейното дело. По закон и съставът има право да иска отстраняване от длъжност, за три месеца.

Оказа се, предложението е за временно сваляне на Милена Даскалова само от ръководната длъжност зам.-районен прокурор на Варна, а не за отстраняването й като прокурор изобщо. Мотивът – тя да няма възможност да влияе върху хода на дисциплинарното производство.

Целта де факто вече е изпълнена с изпращането й в Монтана.

Искане за временното отстраняване на Цветанка Гетова като районен прокурор на Варна засега няма.

В края на юни дисциплинарните съдници от ВСС и на двете ще отидат в града, за да изслушат на място свидетели и потърпевша.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.