Последни новини
Home / Законът / Съюзът на младите юристи влезе в Гражданския съвет на ВСС

Съюзът на младите юристи влезе в Гражданския съвет на ВСС

Defakto.bg

На финала на мандата на този ВСС Гражданския съвет към него се сдоби с нов член. Редиците на неправителствените организации, които по замисъл са гражданският глас в работата на кадровиците, бяха попълнени със Съюза на младите юристи. Той стана известен с активното си участие в дебата за реформата в юридическото образование.

Днес Гражданският съвет е анализирал и обобщавал реакциите на ВСС към неговите актове. Съпредседателят от страна на кадровиците Магдалена Лазарова неведнъж поставяше пред колегите си проблема, че думата на Гражданския съвет не се чува.

Днес тя е  представила информация за приетите от миналия октомври до април т.г. актове на Гражданския съвет, в която се акцентира на изготвянето на годишния доклад за прозрачността на съдебната власт; темите за независимите оценители и съдебната експертиза и други.

Иван Брегов от Института за пазарна икономика (ИПИ), е представил преглед на мерките, изискани от Еврокомисията в януарския й доклад за правосъдието и вътрешния ред у нас. А от страна на Висшия съдебен съвет била докладвана „Информация по изпълнението на мерките от Плана за действие за изпъл пнение на препоръките от Доклада за периода месец януари – месец март 2017 г.“. В последвалата дискусия членовете на Гражданския съвет изтъкнали нуждата от промяна на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, съобщават от ВСС.

Гражданският съвет е приел за сведение представения от ИПИ преглед на мерките и е заявил подкрепа към ВСС по бъдещото изпълнение на препоръките в Доклада на ЕК от януари 2017 г., както и готовност за съдействие при тяхното реализиране.

Следващото заседание на Гражданския съвет е насрочено за 30 юни 2017 г.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.