Последни новини
Home / Законът / Не назначиха кандидат за ВСС за зам.-председател на съд

Не назначиха кандидат за ВСС за зам.-председател на съд

Defakto.bg

Със 7 срещу 5 гласа кадровиците отказаха днес да открият щатна бройка за зам.-председател на административния съд в Габрово и да назначат на нея доскорошния шеф Светлозар Рачев.

Светлозар Рачев

Рачев е изкарал максималните два председателски мандата и е сред 27-те съдийски кандидати за новия ВСС, номиниран от безпрецедентен брой магистрати -150, от всички административни съдилища. Това прави избора му в новия съвет твърде вероятен, а предложението междувременно да заеме и административна длъжност – странно.

Мотивът да се отхвърли това назначение обаче бе друг.

Съдийската комисия по атестирането и конкурсите (КАК) предагаше това, а и други подобни предложения да се отхвърлят, позовавайки се на малкия брой на административните съдии в конкретните места и, съответно липсата на нужда да имат повече началници.

Така със 6 на 6 гласа съдийската колегия на ВСС отклони и предложението зам.-председател на административния съд във Видин да стане досегашният шеф Нели Дончева, също изкарала максималните два мандата.

Очевидно бившите председатели не искат да са редови магистрати и им се търси място, обяви Калин Калпакчиев.

Обиждате колегите, които наградихме за добрата служба и трябва да им се извините, скочи Светла Петкова.

Любопитното бе, в тези гласувания опозиция и мнозинство се смесиха – така противници на назначенията се оказаха Калпакчиев, Лозан Панов, Соня Найденова, но и Галя Георгиева и Димитър Узунов. Докато „за“ бяха както Петкова и Георги Колев, така и Юлия Ковачева и Галина Карагьозова, които са административни съдии.

В началото Карагьозова направи пред колегията кратка сравнителна характеристика на административните и съответните окръжни съдилища.  И отлебяза, че докато административните решават средно по 15 дела месечно, окръжните съдии в същия град решават средно по 12,52 дела. Даде и драстични примери в „условно наречените двойки“. В някои от случаите АдС има два пъти повече решени дела от ОС – Враца, Перник, Пазарджик, Кърджали. За, това според Карагьозова, водеща не може да е числеността на съдиите, а натовареността им.

„Общите съдилища разглеждат повече по вид дела и не може една голяма контрабанда, едно убийство, едно пране на пари да се сравнява с дело в АдС, което свършва за 10 минути, а мотивите са 2 страници. Всички знаем в какви условия работят административните съдилища, трябва да осигурим такъв комфорт и на общите съдилища“, възрази Галя Георгиева.

Каролина Неделчева пък даде пример с административен съд, където има председател, 2 зам.-председатели и 1 съдия. „Да не бъдем крайни в становищата си и да подходим към обективната нужда от зам.-председатели“, призова тя.

Така колегията одобри искането в Административен съд-София-град да се разкрие нов щат и нова, трета, длъжност за зам.-председател. Мотивът е, че в този съд вече има и трето отделение, в което работят 17 съдии. Крайното решение за новия щат трябва да вземе пленумът на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.