Последни новини
Home / Законът / Не назначиха кандидат за ВСС за зам.-председател на съд

Не назначиха кандидат за ВСС за зам.-председател на съд

Defakto.bg

Със 7 срещу 5 гласа кадровиците отказаха днес да открият щатна бройка за зам.-председател на административния съд в Габрово и да назначат на нея доскорошния шеф Светлозар Рачев.

Светлозар Рачев

Рачев е изкарал максималните два председателски мандата и е сред 27-те съдийски кандидати за новия ВСС, номиниран от безпрецедентен брой магистрати -150, от всички административни съдилища. Това прави избора му в новия съвет твърде вероятен, а предложението междувременно да заеме и административна длъжност – странно.

Мотивът да се отхвърли това назначение обаче бе друг.

Съдийската комисия по атестирането и конкурсите (КАК) предагаше това, а и други подобни предложения да се отхвърлят, позовавайки се на малкия брой на административните съдии в конкретните места и, съответно липсата на нужда да имат повече началници.

Така със 6 на 6 гласа съдийската колегия на ВСС отклони и предложението зам.-председател на административния съд във Видин да стане досегашният шеф Нели Дончева, също изкарала максималните два мандата.

Очевидно бившите председатели не искат да са редови магистрати и им се търси място, обяви Калин Калпакчиев.

Обиждате колегите, които наградихме за добрата служба и трябва да им се извините, скочи Светла Петкова.

Любопитното бе, в тези гласувания опозиция и мнозинство се смесиха – така противници на назначенията се оказаха Калпакчиев, Лозан Панов, Соня Найденова, но и Галя Георгиева и Димитър Узунов. Докато „за“ бяха както Петкова и Георги Колев, така и Юлия Ковачева и Галина Карагьозова, които са административни съдии.

В началото Карагьозова направи пред колегията кратка сравнителна характеристика на административните и съответните окръжни съдилища.  И отлебяза, че докато административните решават средно по 15 дела месечно, окръжните съдии в същия град решават средно по 12,52 дела. Даде и драстични примери в „условно наречените двойки“. В някои от случаите АдС има два пъти повече решени дела от ОС – Враца, Перник, Пазарджик, Кърджали. За, това според Карагьозова, водеща не може да е числеността на съдиите, а натовареността им.

„Общите съдилища разглеждат повече по вид дела и не може една голяма контрабанда, едно убийство, едно пране на пари да се сравнява с дело в АдС, което свършва за 10 минути, а мотивите са 2 страници. Всички знаем в какви условия работят административните съдилища, трябва да осигурим такъв комфорт и на общите съдилища“, възрази Галя Георгиева.

Каролина Неделчева пък даде пример с административен съд, където има председател, 2 зам.-председатели и 1 съдия. „Да не бъдем крайни в становищата си и да подходим към обективната нужда от зам.-председатели“, призова тя.

Така колегията одобри искането в Административен съд-София-град да се разкрие нов щат и нова, трета, длъжност за зам.-председател. Мотивът е, че в този съд вече има и трето отделение, в което работят 17 съдии. Крайното решение за новия щат трябва да вземе пленумът на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.