Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор се оплака от Топалов на ВСС, не му пращал делата за спецсредствата

Главният прокурор се оплака от Топалов на ВСС, не му пращал делата за спецсредствата

Defakto.bg

В писмо до съдийската колегия от вчера главният прокурор Сотир Цацаров сезира съдийската колегия на ВСС за действия на Калоян Топалов. Конкретно, че председателят на Софийския градски съд и заместниците му не пращат на прокуратурата делата, свързани с разрешаване на спецсредства, по които са допуснати драстични нарушения. И затова проверката не можела да тръгне.

Писмото бе внесено в колегията днес от председателстващия Лозан Панов с предложение да влезе извънредно в дневния ред. Става дума за нарушенията, констатирани в обширния доклад на СГС от април т.г., който бе изпратен на прокуратурата и разгледан от съдийската колегия на 11 април. А този месец Панов поиска образуване на дисциплинарни дела срещу трима от СГС, разрешавали подслушвания включително на посолства и други дипломатически представителства. Имена не бяха назовани, но очевидно става дума за бивши заместници на Владимира Янева.

След заявления, че писмото на главния прокурор трябва да бъде гледано заедно с предложенията за дисциплинарни дела (които не са в дневния ред) и други, с 9 срещу 3 съдийската колегия все пак реши да се занимае с него днес. Като към извънредната точка, последна за деня, ще бъде приложен и докладът на СГС за нарушенията.

А от размяната на реплики между кадровиците стана ясно, че вчера следобяд, когато адресатите на писмото тепърва са го получавали, то вече е било цитирано от медия със заглавие „Цацаров погва шефа на СГС“.

По предварителна информация от съда са поканили прокурорите да прегледат преписките в секретното деловодство на СГС заради тяхната обемност и да си подберат онези, които ги интересуват.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.