Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор се оплака от Топалов на ВСС, не му пращал делата за спецсредствата

Главният прокурор се оплака от Топалов на ВСС, не му пращал делата за спецсредствата

Defakto.bg

В писмо до съдийската колегия от вчера главният прокурор Сотир Цацаров сезира съдийската колегия на ВСС за действия на Калоян Топалов. Конкретно, че председателят на Софийския градски съд и заместниците му не пращат на прокуратурата делата, свързани с разрешаване на спецсредства, по които са допуснати драстични нарушения. И затова проверката не можела да тръгне.

Писмото бе внесено в колегията днес от председателстващия Лозан Панов с предложение да влезе извънредно в дневния ред. Става дума за нарушенията, констатирани в обширния доклад на СГС от април т.г., който бе изпратен на прокуратурата и разгледан от съдийската колегия на 11 април. А този месец Панов поиска образуване на дисциплинарни дела срещу трима от СГС, разрешавали подслушвания включително на посолства и други дипломатически представителства. Имена не бяха назовани, но очевидно става дума за бивши заместници на Владимира Янева.

След заявления, че писмото на главния прокурор трябва да бъде гледано заедно с предложенията за дисциплинарни дела (които не са в дневния ред) и други, с 9 срещу 3 съдийската колегия все пак реши да се занимае с него днес. Като към извънредната точка, последна за деня, ще бъде приложен и докладът на СГС за нарушенията.

А от размяната на реплики между кадровиците стана ясно, че вчера следобяд, когато адресатите на писмото тепърва са го получавали, то вече е било цитирано от медия със заглавие “Цацаров погва шефа на СГС”.

По предварителна информация от съда са поканили прокурорите да прегледат преписките в секретното деловодство на СГС заради тяхната обемност и да си подберат онези, които ги интересуват.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.