Последни новини
Home / Законът / „24 часа“: Един по един наглите излизат предсрочно на свобода*

„24 часа“: Един по един наглите излизат предсрочно на свобода*

Defakto.bg

Прокуратурата против предсрочното освобождаване на Гребеца и Йожи. Комисията в затвора не била дала съгласие за Евтимов

Ние сме страната на парадоксите, в която законът и държавата се грижат престъпниците да са добре, а другите – кучета ги яли. Така Красимир Цанев, баща на една от жертвите на Наглите, коментира решението на съда двама от страховитата банда – Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров – Гребеца, да излязат предсрочно от затвора.

“Няма как да приемем за нормално решението на съда”, гневи се Цанев. Синът му Илиян, тогава студент на 21 г., е отвлечен на 9 март 2007 г. от гаража, докато паркира автомобила си. Освободен е 24 април 2007 г. Многократно е бит и принуждаван да пише послания до баща си, които похитителите използват при искането на откупа.

“Съдът е постановил присъда, после някой решава, че трябва да я съкрати наполовина, и го прави. Това е днешна България”, огорчен е Красимир Цанев.

Ивайло Евтимов-Йожи поискал да излезе на свобода през април т.г.

До момента от присъденото

 

обезщетение в

размер на

50 000 лв.

Гребеца е

платил 20 лв. “Присъдата се състоеше от две части – затвор и обезщетение. Някой се е погрижил да види колко прекрасно е поведението му в затвора, но не е видял, че втората част не се изпълнява”, каза Цанев по адрес на Гребеца.

Влачихме се по дела 2-3 г. Преди това планина от разправии и накрая – някой съдия решава, че той се е поправил, защото участвал в затворническия хор например”, добавя бащата на Илиян.

Според него подобни действия пораждат безразличие и отказ от нормално гражданско общество и принуждават хората да се спасяват както могат.

Вестта, че двамата Нагли са на една ръка разстояние от свободата, шокира и други жертви на бандата и техните близки.

“Нека ги пуснат,

да си вземат

парите

и да си ги

харчат”,

лаконичен бе бизнесменът Киро Киров, който бе 18 дни в плен на Наглите. Той бе освободен през април 2009 г., след като синът му Иван Киров даде 517 000 евро откуп.

Днес Киров-старши откровено признава, че не иска да се връща в онези дни. Възмутен е и че нито съдът, нито полицията са му върнали личните вещи.

Решението Йожи и Гребеца да излязат на свобода не е окончателно и жертвите на Наглите се надяват Софийският апелативен съд (САС) да не пусне двамата бандити.

Първи до свободата се докосва Любо Гребеца, който излежава 10-годишна присъда по делото “Наглите”. Той е с най-малкото наказание, защото направил самопризнание. Останалите трима – Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето, са осъдени на по 18 г. затвор.

На 5 май съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Стоицев обявява, че Гребеца може да излезе на свобода, защото

в затвора се

поправил, а и

излежал

половината от

присъдата си

5 дни по-късно, на 10 май, същото решава и съдия Николай Младенов от СГС за Ивайло Евтимов-Йожи.

Как се стига до предсрочното освобождаване?

Очевидно в затвора Йожи и Гребеца не са си губели времето, а добре са “попивали” промените в законите.

С последните изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), влезли в сила на 7 февруари 2017 г., осъдените могат сами да подават молби до съда за предсрочно освобождаване. Това е възможно, когато е доказано, че са се поправили и са излежали не по-малко от една втора от присъдата си.

На 7 март 2017 г. Любо Гребеца подава молба, която е разгледана от работна група в затвора. “Тя дава положително становище, но заедно с него изпраща в съда досието на Гребеца и други материали, свързани с него, които са от значение за решаването на делото”, казаха от Министерството на правосъдието.

От затвора в София обръщат внимание, че в момента

Гребеца е

подсъдим

за две убийства –

на Иван Пайнавелов-Сапата, смятан за мозъка на Наглите, и на Юлиан Лефтеров-Кунгфуто, чието отвличане според прокуратурата било инсценирано, за да могат Наглите да получат откуп от богатия му чичо Александър Чонков. Труповете на двамата са открити през 2010 г. в Плана. По това дело Гребеца не е арестуван, защото, когато му повдигат обвинение за убийствата и процесът тръгва, той вече е в затвора за отвличанията.

Комисията в затвора е против предсрочното освобождаване на Йожи. Неговата молба е разгледана от работна група на 19 април 2017 г. и е изпратена с отрицателно становище в СГС.

Това е така, защото той не е излежал повече от две трети от наказанието от 18 г. лишаване от свобода.

Причината е, че Йожи има и още едно дело, гледано в районния съд в Несебър, по което през 2012 г. получава 4 г. затвор.

Така

той попада в

ситуацията

“опасен

рецидив”

Тогава осъденият може да иска освобождаване едва след като излежи две трети от присъдата.

Въпреки това и той чува, че може да напусне предсрочно килията. Двете решения на Софийския градски съд са протестирани от прокуратурата.

Началникът на затвора е подал протест и срещу освобождаването на Йожи. Той е внесен в съда на 12 май. Според него “целите на наказанието все още не са изпълнени”, т.е. все още Йожи не се е поправил.

Делата все още не са пристигнали в Софийския апелативен съд.

Според юристи е въпрос на месеци и останалите двама осъдени – Прокопи и Релето да поискат да излязат, ако пуснат аверите им.

Източник: в. 24 часа, заглавието е на Де Факто 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.