Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в почуда от поправка в закона

Кадровиците в почуда от поправка в закона

Defakto.bg

Как да прилагат ново правило в Закона за съдебната власт умуваха днес в прокурорската колегия на ВСС.

Става дума за декларациите – имотни и за конфликт на интереси, които попълват участниците в конкурси и проверките за техните нравствени качества, изготвяни от съответната етичка комисия на ВСС.

Прокурорската колегия се спъна в текста на чл. 186, ал.2 от ЗСВ, в сила от 9 август миналата година: „В 7-дневен срок от обявяването на класирането кандидатите представят във ВСС декларациите по чл. 19а, ал.1. Комисията по професионална етика към съответната колегия на ВСС предоставя информация за притежаваните нравствени качества на класираните кандидати в рамките на обявените конкурсни длъжности и изготвя становище за всеки кандидат”.

Въпросът бе повдигнат от шефа на етичната комисия Ясен Тодоров, който обяви, че кандидатите от конкурса за младши прокурори са в паника – срокове изтичат, образци на декларации няма (те трябва да бъдат гласувани от НС). Както и че не е ясно за кого точно етичната комисия трябва да изготвя становища – за всички участвали в конкурса (които са стотици), само за класираните или…

Румен Боев предложи проблемът да бъде отнесен за становище до пленума на ВСС, Румен Георгиев подчерта: становище по „неясния, непълен, противоречив” законов текст.

Юлиана Колева, която оглавява правната комисия на ВСС, се съгласи – има неясноти. Но все пак членовете на правната комисия са разчели изискванията така: етичните комисии изготвят становище за нравствените качества на първите трима класирани, както пише по-нататък в закона.

А срокът за подаване на декларации тече от момента на публикуването им на страницата на парламента, добавиха други от прокурорската колегия.

Така или иначе проблемът ще бъде отнесен до пленума на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.