Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в почуда от поправка в закона

Кадровиците в почуда от поправка в закона

Defakto.bg

Как да прилагат ново правило в Закона за съдебната власт умуваха днес в прокурорската колегия на ВСС.

Става дума за декларациите – имотни и за конфликт на интереси, които попълват участниците в конкурси и проверките за техните нравствени качества, изготвяни от съответната етичка комисия на ВСС.

Прокурорската колегия се спъна в текста на чл. 186, ал.2 от ЗСВ, в сила от 9 август миналата година: „В 7-дневен срок от обявяването на класирането кандидатите представят във ВСС декларациите по чл. 19а, ал.1. Комисията по професионална етика към съответната колегия на ВСС предоставя информация за притежаваните нравствени качества на класираните кандидати в рамките на обявените конкурсни длъжности и изготвя становище за всеки кандидат”.

Въпросът бе повдигнат от шефа на етичната комисия Ясен Тодоров, който обяви, че кандидатите от конкурса за младши прокурори са в паника – срокове изтичат, образци на декларации няма (те трябва да бъдат гласувани от НС). Както и че не е ясно за кого точно етичната комисия трябва да изготвя становища – за всички участвали в конкурса (които са стотици), само за класираните или…

Румен Боев предложи проблемът да бъде отнесен за становище до пленума на ВСС, Румен Георгиев подчерта: становище по „неясния, непълен, противоречив” законов текст.

Юлиана Колева, която оглавява правната комисия на ВСС, се съгласи – има неясноти. Но все пак членовете на правната комисия са разчели изискванията така: етичните комисии изготвят становище за нравствените качества на първите трима класирани, както пише по-нататък в закона.

А срокът за подаване на декларации тече от момента на публикуването им на страницата на парламента, добавиха други от прокурорската колегия.

Така или иначе проблемът ще бъде отнесен до пленума на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Делото за катастрофата край Своге тръгва на 18 май с шестима обвиняеми

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге през 2018 година, …

Пускат фалшива жалба срещу конкурс от името на съдия. Тя е регистрирана във ВАС

В съда приемат всички оспорвания, ако отговарят на формалните изисквания, истината излиза пост фактум Фалшива …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.