Последни новини
Home / Законът / Правилата за избор на 11 от ВСС – приети от депутатите (обновена)

Правилата за избор на 11 от ВСС – приети от депутатите (обновена)

Defakto.bg

Кандидати ще се издигат до 20 юни

Докато в съдебната власт вотът за нов ВСС вече е в ход, парламентът днес одобри правилата за издигане и избор на 11 членове на съдебния съвет от своята квота. Те бяха одобрени от правната комисия миналата седмица.

За първи път в НС поотделно ще номинират и гласуват членове на съдийската и на прокурорската колегии. Народните избраници трябва да излъчат 6 кадровици за съдийската колегия и 5 – за прокурорската. А изборът ще е успешен, само ако претендентът бъде подкрепен от минимум 160 „за“ – 2/3 от общия брой на депутатите.

В останалата част процедурата повтаря предишния избор на членове на ВСС от парламента.

Всеки народен представител може да прави предложения за ВСС в 21-дневен срок от приемането на правилата. Така номинирането ще е до 20 юни. Други конкретни дати не са описани. На заседанието на правната комисия бе казано, че савият избор ще е през септември (мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври).

Предложенията трябва да съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат, включително и изразени становища от професионални, академични и други организации. Прилагат се писменото съгласие на кандидата, подробна автобиография; диплома за юридическо образование, документи, свързани с изискванията за несъвместимост; с юридическия стаж и кариерното развитие, свидетелство за съдимост, за стаж (искат се минимум 15 г. юридически стаж), удостоверение от НСлС дали срещу кандидата се водят наказателни производства.

Номинациите и документите се публикуват на интернет-страницата на НС.

В 14-дневен срок от публикуването всеки кандидат представя на Комисията по правни въпроси:
– писмена концепция за работата си като член на Висшия съдебен съвет на хартиен и електронен носител;
– декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си, както и декларация за конфликт на интереси.
Становища и въпроси към претендентите могат да изпращат неправителствени и научни организации, както и вузове. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.
На свое заседание правната комисия проверява дали са представени всички документи и дали предложените кандидати отговарят на изискванията за член на ВСС и изготвя списък на допуснатите до изслушване.
Изслушването се провежда на открито заседание на правната комисия, което се предава и онлайн.

Следва насрочване на заседание на парламента за избор, то също се предава онлайн и на него, по решение на депутатите, могат да присъстват кандидатите за ВСС. Те се представят от предложителя. Провежда се разискване, гласуването е поотделно за всеки кандидат.

Избран е получилият най-много гласове, но не по-малко от две трети от гласовете на народните представители.
Ако бариерата от 160 „за“ е премината от повече от 6 кандидати за съдийската колегия и повече от 5 – за прокурорската, се провежда балотаж. В него участват кандидатите, получили необходимия, но най-малък равен брой гласове. Избран е този, който получи най-много гласове.

Какво става обаче, ако парламентарната квота от 11 кадровици не може да бъде попълнена заради непостигане на нужните 160 „за“ за всеки от тях, не се казва.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.