Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия не премести съпруга на Соня Найденова във ВКП (допълнена със заявлението на Веселин Найденов)

Прокурорската колегия не премести съпруга на Соня Найденова във ВКП (допълнена със заявлението на Веселин Найденов)

Defakto.bg

Прокурорската колегия на ВСС отказа да премести обвинителя Веселин Найденов във Върховната касационна прокуратура. В момента той работи във Върховната административна прокуратура и ще си остане там.

Решението бе взето с 10 „за“, Сотир Цацаров не присъства на заседанието, той е в Москва. Колегията се председателстваше от Румен Боев по старшинство.

Прокурор Веселин Найденов

Веселин Найденов, който е съпруг на Соня Найденова от съдийската колегия на ВСС, е поискал преместване, за да бъде натоварен с повече и по-съществена работа, се разбра от изявление на Румен Боев.

Молбата му е била изпратена „за становище“, след което прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите предлага тя да не се уважава. „Натоварването във ВАП е не по-малко, проблемите са достатъчно значими, а хората – три пъти по-малко“, обяви Румен Боев.

Решението се чакаше с интерес – съпругът-прокурор често е споменаван от Сотир Цацаров в словесните му престрелки със Соня Найденова. Междувременно от ръководител на отдел „Надзор за законност“ във ВАП Найденов бе преместен в съдебния отдел.

Заявлението

А ето как прокурор Найденов мотивира искането си да бъде преместен в заявление до Сотир Цацаров от 22 февруари (заявлението с незначителни съкращения):

Обръщам се към вас, за да споделя загрижеността си от все по-спадащото обществено доверие към прокуратурата предвид липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Докладите на Европейската комисия констатират липса на значителен напредък. Такива са и изводите в анализ, изготвен от прокурори от няколко държави-членки на ЕС.

За съжаление, тези констатаци са верни. Реални резултати липсват.

Самочувствието и гордостта ми като прокурор са плод на изминатия от мен професионален път след дипломирането ми като юрист от СУ „Св.Климент Охридски“ и допълнителните ми познания като магистър по финанси от УНСС.

Преминал съм като редови прокурор и ръководител на звена в СРП, СГП, ВАП. Бил съм командирован във ВКП и ВАП, преди да бъда назначен за прокурор във ВАП. И като редови прокурор, и като ръководител съм постигал реални и видими резултати за обществото и професионалните среди както по водени от мен досъдебни производства и преписки, така и по тези на ръководените от мен прокурори. Само ще спомена, че през 2006 г. в ръководения от мен отдел „Стопански престъпления“ в СГП се реазилизира наказателно производство в рамките на 5 месеца от регистрирането на първоначалния сигнал до постановяването на осъдителна присъда  срещу двамата извършители за т.нар. „най-голям поискан подкуп в България от 1500000 лева“. През същата 2006 г. с оглед предстоящото членство в ЕС сформиран от мен екип представи пред наблюдатели на ЕК работата на СГП по значими дела, за което всички от екипа бяхме наградени спредсрочно повишаване в ранг от ВСС. В периода, в който ръководех отдел „Надзор за законност“ при ВАП, повечето прокурори, включително и аз сме награждавани от главния прокурор за постигнати конкретни резултати по проверки по надзора за законност.

Гореизложеното сочи на възможностите ми да допринеса за повишаване ефективността в работата на прокуратурата, особено по делата за корупция и организирана престъпност, чрез преместването ми по реда на чл. 194 от ЗСВ от ВАП във ВКП. Нуждата от повече прокурори за целите на наказателното преследване е залегнало и като препоръка в анализа на европрокурорите„.

Отстраняване и дисциплинарно дело

На заседанието си днес прокурорската колегия взе и други кадрови решения.

Със 7 „за“  Милена Даскалова бе отстранена като зам.-районен прокурор на Варна за срок от три месеца. Трима от кадровиците не са гласували, без да се разбере защо. Даскалова, както и районният прокурор на Варна Цветанка Гетова, вече не работят в града. Даскалова е командирована в РП-Монтана, Гетова – в РП-Видин. Срещу тях има по две образувани дисциплинарни дела – за натиск да се оттегли жалба за закана за убийство и употреба на алкохол в работно време.

По предложение на районния прокурор на София Петър Белчев днес бе образвано дисциплинарно дело срещу Ива Атанасова от СРП.

Поощрени и наградени

Имаше и позитивни решения.

По предложение на Сотир Цацаров със златен личен почетен знак бе поощрен Георги Димитров от спецпрокуратурата.

А зам.-окръжният обвинител на София и кандидат за ВСС Ивайло Медаров получи най-високия ранг „прокурор във ВКП и ВАП“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.