Последни новини
Home / Законът / Изненада! С 9 срещу 9 ВСС отказа нова проверка на Лозан Панов

Изненада! С 9 срещу 9 ВСС отказа нова проверка на Лозан Панов

Defakto.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет отказа нова, поредна проверка срещу председателя на ВКС Лозан Панов. Тя бе предложена от Димитър Узунов, който освен представляващ, е и шеф на бюджетната комисия на съвета, по сигнали на финансовия директор на ВКС, който е пред съкращение, и на Галя Георгиева.

Броят на гласовете в съвета този път се раздели поравно – 9 на 9, при това положение  решение не се приема, т.е. искането се отхвърля. Впечатли, че сред противниците на новата проверка бе и Васил Петров от прокурорската колегия. Сотир Цацаров и Георги Колев не бяха на заседанието.

Тъй като на три пъти се наложи рестарт на гласуването заради объркване на кадровиците, Цецка Цачева ги прикани: „Колеги, съсредоточете се, всеки свободно да изрази волята си по правилния начин!”

Искаше се вътрешният одит на ВСС да провери всички сключени договори във ВКС и разходваните по тях средства от 1 януари 2015 г. досега, сиреч в мандата на Панов. Ставаше дума за софтуерни „ресторантьорски“ продукти в почивната баз на съда в Лозенец, поръчките за говиро за служебните автомобили и покупката на звукозаписна техника за 6 зали.

Дотук ВСС вече назначи един одит на Лозан Панов за законността на извършените съкращения по жалби на няколко освободени служители. А Инспекторатът го проверява по сигнал на „Канал-3“ дали се е срещал с адвокат Иван Тодоров и дали е бил спряган като кандидат за президент.

Сигналите

Конкретният сигнал на шефа на финансовата дирекция на ВКС Лъчезар Спасов е, че са ползвани два еднотипни софтуерни модула в счетоводството на почивната база в Лозенец, като неоснователно било плащано и за двата продукта.

На това Лозан Панов отговори, че подобно дублиране през 2017 г. няма. А с решения от 2016 г. самият ВСС е разрешил да се ползват допълнителни счетоводни продукти в почивните бази и те са ползвани също от ВАС и прокуратурата, имат подобни бази. По негово искане в залата за обяснения бе допусната главната счетоводителка на ВКС Доротея Иванова. Която, на свой ред, е категорична – дублирането е траяло от 1 юни 2016 г. до края на годината и е било по нейно настояване, заради нуждата от настройка на новия софтуер и гарантирането от грешки.

Юлия Ковачева поиска да поканят и финансовия директор на ВСС, който да  обясни дали има разлика в практиката на двете върховни съдилища и на прокуратурата по използваните софтуерни пордукти и едва тогава да пристъпят към обсъждане.

Не се прие, нямало процедура ВСС „инцидентно да се превръща в одитен орган” (Светла Петкова).

Тук се включи Михаил Кожарев с изявление, че „има още два материала”. А двата материала вече са по сигнали на Галя Георгиева, която прегледала обяви за обществени поръчки на сайта на ВКС. Единият – свързан говирото за автомобилите в този съд. По този въпрос самият Кожарев поясни, че по препоръка на ВСС покупките на гориво в системата трябва да се договарят на стоковата борсова. „Това също трябва да се провери”, прикани той.

Третата тема, както стана ясно, е оборудването на 6 зали на Съдебната палата със звукозаписна техника.

Отговорът

Ясно е, че от самия ВСС е разрешено ползването на нов счетоводен продукт и паралелното ползване е траяло точно 6 месеца, обобщи в отговоря си Лозан Панов.

Бе категоричен – няма сключени договори нито за горивото, нито за звукозаписната техника. Има оттправено от него искане до бюджетната комисия на ВСС по повод предвидения лимит от 1500 лв. за такива поръчки на техника. Става дума за 6 зали, ползвани от столичните апелативен и градски съд, поясни Панов. Каза също, че е установено – старата техника вече е негодна за употреба и не може да бъде ремонтирана, покупката на нови звукозаписни устройства е наложително.

„Г-н Панов не отрича фактите, нека се направи проверка”, прикани Галя Георгиева.

Галина Карагьозова се възпротиви: „Всеки път ли, когато някой от членовете на ВСС прочете някъде нещо и се усъмни в него, ще възлагаме проверки извън утвърдения от ВСС план? Трябва да има много сериозни основания за това. Не коментирам начините на подаване на сигналите”.

Незабравка Стоева на свой ред попита на какво основание ще се проверяват счетоводните продукти, след като има решения на ВСС за тях и прикани предложението за одит да се върне на бюджетната комисия за мотивиране.

„Мотивът е, че и при най-малкото съмнение за незаконосъобразен разход на бюджетни средства, такава проверка следва да бъде изършена – важи както за РС-Сандански, така и за ВКС. Самият финансов директор казва: Тук се вършат нарушения! Една проверка ще е в интерес и на г-н Панов, и на нас самите”, бе обяснението на Димитър Узунов. А като правно основание посочи, че вътрешния одит на ВСС можел да одитира органите на съдебната власт.

Последва гласуването.

Един любопитен детайл – вчера е приключил одитът на уволненията и съкращенията във ВКС, заключенията още не са обявени. Но проверяващите са помолили да им запазят отделената стая в съда, защото ще се върнат.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.