Последни новини
Home / Законът / Четира гласа оставиха Главчев на председателското място в НС

Четира гласа оставиха Главчев на председателското място в НС

Defakto.bg

Четири гласа оставиха Димитър Главчев на поста председател на Народното събрание. След близо 2-часови дебати 118 гласуваха „против“ предложението на „БСП за България“ Главчев да бъде освободен от поста си. „За“ предложението се обявиха 114 депутати от БСП, ДПС и „Воля“. Само преди шест седмици Главчев бе избран на поста с гласовете на 157 депутати от всички парламентарни  групи, с изключение на БСП.

Сега подкрепата за него бе сведена само до  ГЕРБ и Обединените  патриоти плюс гласа на единствения независим.

Четирима от мнозинството и трима народни представители от ДПС отсъстваха от заседанието.

Повече от два часа дебатите протекоха с размяна на остри реплики. Проекторешението бе внесено с 80 подписа от всички народни предтавители от ПГ на „БСП за България“ . В мотивите му на решението бе записано, че искането е заради системно неизпълнение на задълженията и превишаване на правата от страна на Главчев. Според вносителите вместо Димитър Главчев да осигурява равенството на всички народни представители, той е наложил двойни стандарти.

Парламентът не работи вече две седмици, заяви  Корнелия НиноваПравят се опити за прокарване на лобистки закони. Управленската немощ се прикрива с декларации и език на омразата. Тя уточни, че причините да поискат оставката на Главчев са две.

Първо, защото Народното събрание не работи пълноценно вече 6 седмици, правителството и мнозинството нямат управленска програма, която да изпълняват и по-лошото е, че до края на юли няма да има такава.
Вие се занимавахте с други теми. От вчера се занимавате със Закона на концесиите, който е лобистки и унищожава малкото останала държавна помощ, каза лидерът на БСП. Нинова обвини ГЕРБ, че зад евродирективата прикриват раздаването на вечни концесии на държавна и общинска собственост. В същото време БСП са внесли законопроект за изменение на ГПК и други законодателни инициативи, но тези проекти не се разглеждани в комисии и зала.
Работим по 20 минути на ден, каза Нинова.  Според нея това поведение срива авторитета на парламента. Не желаем на институцията да се гледа като на място, където не се работи, продължи тя.
Втората причина за исканата оставка на Димитър Главчев е, че тази немощ се прикрива с агресивно поведение. С декларации 1 млн. души бяха пращани в Сибир и наричане не българи, председателят на НС нарушава правата като позволява това, а според закона депутатите нямат право да отправят лични обиди против когото и да е, и ако това се случи, председателят трябва да направи забележка, коментира Нинова. Ние очакваме от него не такова поведение, а налагане на морални ценности, които са необходими на обществото и които са ценности на европейската политика, добави лидерът на левицата.
Нинова заяви също, че Европа и целият свят се борят с омразата и разделението, а вие (ГЕРБ – бел. ред.) правите обратното. Нито дума за приоритети вече шеста седмица. Парламентът не е обсъдил какво ще предложим от председателството ни на ЕС. Вместо това антикомунизъм и заклеймяване на различните. Връщате ни в миналото. Върнахте България в 90-те години и ние няма да стоим безучастни, каза Нинова.
 Според Цветан Цветанов, шеф на ПГ на ГЕРБ,  „мотивите за оставката са несъстоятелни, за всички  е ясно, че това е само за да има дейност на БСП“,  каза той. И декларира, че ПГ на ГЕРБ твърдо застава зад Главчев.
И от „Обединените патриоти“ определи искането на БСП като пресилване и преиграване.
Самият Димитър Главчев каза,че в мотивите за оставката му имало противоречия, например,  като това, че не изпълнява правомощията си,  а в същото време ги превишава.
Междувременно „Воля“ на Марешки напусна пленарната и се върна, за да гласува против Главчев.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.