Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ облекчил рецидивистите, под предлог че оправя тоалетните в затвора*

ГЕРБ облекчил рецидивистите, под предлог че оправя тоалетните в затвора*

Defakto.bg

 

Препоръката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да се подобри положението в българските затвори е използвана йезуитски от ГЕРБ, за да се отвори вратичка в закона за излизане на свобода на опасни рецидивисти. Битовите проблеми в местата за лишаване от свобода са послужили като благовиден предлог за законови промени, благодарение на които двама от престъпната група „Наглите“ бяха освободени на първа инстанция предсрочно.

Вчера Апелативният съд в София отмени решението за пускането на Любомир Димитров – Гребеца, който има да изтърпи още година и седем месеца. Остава същият съд да се произнесе и по делото на Ивайло Евтимов – Йожи, който има друга присъда при опасен рецидив и му остава да излежи още 7 години. Все още обаче няма информация дали и други осъдени за тежки умишлени престъпления не са се възползвали от изгодната поправка в НК.

Сагата започва с пилотно решение на съда в Страсбург, в което се критикуват пренаселеността в българските затвори, изключително лошите материални условия в тях и нечовешкото отношение и се дава срок от 18 месеца на България да вземе мерки.

На 29 юни 2016 г. министърът на правосъдието от ГЕРБ Екатерина Захариева публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за изпълнение на наказанията. В неговите преходни разпоредби се изменят НК и НПК. В НК се отменя алинеята, която ограничава съда да пуска на свобода предсрочно опасни рецидивисти, докато не излежат две трети от присъдата си и ако им остават под 3 години за излежаване. Мотивите гласят, че „не размерът на остатъка от наказанието следва да е определящ за предсрочното освобождаване на осъдения, а поведението му по време на изтърпяване на наказанието и показаните резултати.“

Освен това се предлага рецидивистите да бъдат освобождавани предсрочно колкото пъти влязат зад решетките – без ограничение. Екипът на Захариева предлага всеки затворник да може да подава молба в съда за предсрочно освобождаване, без да зависи от подкупната администрация на затвора.

В мотивите промените са оправдани с делото в Страсбург „Нешков и други срещу България“ от 27 януари 2015 г. То обединява шест жалби срещу нечовешките условия в затвора и срещу липсата на ефективни правни средства за защита срещу лошото третиране на затворници. В него става дума за нарушени права на рецидивисти, но не и за предсрочно освобождаване. 

В архива си от 1 юли 2016 г. De Fakto намери информацията си, изпратена от екипа на Захариева в която се казва, че в промените „Особено внимание е отделено на института на предсрочното освобождаване“. Ето цялата информация, предоставена ни от МП по въпроса:

Предлага се занапред  затворниците да могат директно да комуникират със съдебните власти, без опеката на  затворническата администрация.  Ако на осъден,    молбата за предсрочно освобождаване бъде удовлетворена, но след освобождаването извърши  ново престъпление и пак попадне  зад решетките,  той отново ще има право да поиска предсрочно освобождаване , но след изтърпяване на определен срок.  След определен срок това право ще има и при отказ на съда за предсрочното освобождаване.

Предвижда се да отпадне  ограничението за минимален остатък от наказанието, когато престъплението е  извършено при условията на опасен рецидив.  В този случай натежава убеждението, че повече тежест има  не срокът, а поведението му по време на изтърпяване на наказанието. Осъдените преди да навършат 21 години пък ще имат възможност да искат предсрочно освобождаване при намаляване на минималния срок на фактически изтърпяното наказание. Новост в проекта е  възможността за затворниците да искат директно от съда разглеждане на молбите им за предсрочно освобождаване, като отпадне досегашното изискване това да става след решение на затворническата администрация.

Според министър  Захариева, така щял да се намали “корупционния натиск” върху служителите на затвора, които имали отношение към предсрочното освобождаване на затворниците.

На 28 септември м.г. Захариева внася проекта си в правителството, напомня в. Сега.  В стенограмата, публикувана на страницата на Министерския съвет, е запазен цитатът, с който представя промените: „С предлагания законопроект се изпълняват препоръките (на Страсбург – бел. ред.): да се осигурят санитарни възли в помещенията, да се осигурят 4 кв. м площ, да се осигурят механизми за по-ефективна защита.“ Затворническите тоалетни са основен акцент в речта й. За промените относно опасния рецидив не се споменава. „Съгласувано е многократно с всички. Няма бележки, подкрепя се от всички. Общественото обсъждане продължи повече от три месеца“, казва Захариева, а Борисов отсича, че проектът е приет. Не е известна оценката за въздействието му, която е задължителна за гласуването му.

Законът влиза в Народното събрание и на 7 декември е гласуван в пленарната зала на първо четене. Депутати от БСП и Патриотичния фронт го критикуват остро. ДПС обявява, че подкрепя.

Депутатите Георги Гьоков и Христиан Митев смятат, че облекченията са недопустими и са в разрез с криминогенната обстановка. „Ще стимулираме рецидивисти да бъдат условно предсрочно освобождавани до безкрайност. С лекота, вместо да защитаваме обществото и жертвите на престъпленията, ние като че ли се хвърляме в другата посока – да защитаваме правонарушителите“ предупреждава Митев.

В стенограмата от заседанието Данаил Кирилов от ГЕРБ е цитиран да казва: „Искам да заявя нашата подкрепа към законопроекта и да апелирам към всички колеги да го подкрепят. Той е сериозна стъпка в опита и в нашето желание да спазим стандарта и изискванията на европейското законодателство за гарантиране правата и свободите на гражданите. По отношение на механизмите и решенията, които се предоставят в този законопроект, аз лично ги подкрепям изцяло. Тоест смятам, че тяхната идея да има гъвкавост и съобразяване с конкретния статус на лицето, което е лишено от свобода.“

Проектът минава почти без възражения на второ четене в предпоследния работен ден на предишния парламент и влиза в сила на 7 февруари.

ПОЛОВИНЧАТО

БСП вчера предложи да се отмени правото на затворника да иска сам предсрочно освобождаване, но не взе отношение по повод „екстрите“ за опасния рецидив. В парламента са внесени поправки единствено на НПК. С тях социалистите искат да се заличат разпоредбите, с които се приемат като доказателство, че осъденият се е поправил, доброто поведение, участието в трудови, спортни, обучителни и др. дейности.

Цветанов упрекна съда, че не чете в „Гугъл“
ПЕТЪР ИВАНОВ

Разкриването на поправките в наказателните закони, които са в основата на освобождаването на „Наглите“, разгневи депутатите от ГЕРБ. Данаил Кирилов обвини „Сега“, че неправилно чете нормативните актове.

Мащабът на скандала принуди хората на Борисов да свикат спешна пресконференция в парламента. Да даде обяснение дойде лично партийният зам.-шеф Цветан Цветанов, подкрепен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и члена й Димитър Лазаров. Никой от тях обаче не посмя да влезе в конкретика и да обясни защо са гласували такива скандални облекчения за рецидивисти.

Цветанов отново прехвърли на съда отговорността за предсрочното освобождаване на двама от „Наглите“ на първа инстанция. Той избяга от темата защо партията му е гласувала абсурдните облекчения за рецидивистите. Според него „парламентът е приел законодателна норма, която не противоречи и не променя досегашния начин за вземане на подобни решения от съда“. Което категорично не е вярно, защото поправките позволяват опасни престъпници да минат на доста облекчен режим.

„Няма български гражданин, който да не знае кои бяха тези от групата „Наглите“. Дори и децата знаят, че тези хора отвлякоха 19 български граждани. И да се прави интерпретация, че някой друг носи отговорността или българския парламент – това е несъстоятелна теза“, декларира зам.-шефът на ГЕРБ, вместо да поеме отговорност за случилото се. По адрес на „Сега“ шефът на групата на ГЕРБ обяви увъртяно: „Това е обида за този, който всъщност е написал подобни твърдения в съответните му възможности, работейки в дадена медия.“

Според него съдът явно не е поискал допълнителна информация за осъдените. „Дори само от вестниците да се беше поинтересувал и в „Гугъл“, щеше да събере достатъчно информация за всичко това, което се случваше“, разгневи се Цветанов. Според него „Наглите“ станали по-брутални, „защото знаят, че имаме правораздаване, което може да ги облагодетелства“.

Цветанов обеща да се въведат електронни гривни „евентуално за тежки престъпления“. „Защото, ако съдът отново вземе подобни решения и потвърди това, което е на Софийския градски съд, това означава, че ние действително имаме сериозен проблем“, мрачно заключи зам.-шефът на ГЕРБ.

Кирилов и Лазаров посочиха, че е положителна промяна премахването на комисиите към затворите, които давали „анонимно и колективно“ становища по молби за предсрочно освобождаване. „Това всъщност е с оглед прозрачност“ – така Лазаров обясни защо на затворниците им е дадено право сами да се обръщат към съда. „Персонализирахме отговорността. Всеки дава становище и го подписва лично, и стои с всички форми на отговорността си спрямо това, което е подписал“, похвали се Кирилов.

Кой кой е от „Наглите“
КИРИЛ ДИМОВ

„И пропяха в арестите, оттеглиха се от „Наглите“, отидоха и посочиха трупове. Отиват и показват – ей тука, в тая ливада, има труп, ей тука някъде го копахме. Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове“. С тези думи, през януари 2010 г. премиерът Бойко Борисов шокира гостите на събитие на фондация „Конрад Аденауер“ в Берлин.

Речта му е вдъхновена от операция „Наглите“. Тя започва в нощта на 16 декември 2009 г., когато над 20 души са арестувани в София, Велико Търново и Монтана. През декември 2010 г. започва делото срещу 9 души, обвинени за отвличанията на Ангел и Камелия Бончеви, Михаил Краус, Венислав Величков, Киро Киров, Мехмед Чакър, Джорджио Марков, Румен Гунински-младши и др. Тъй като прокуратурата не повдига обвинения и за изнудване, откупите не са върнати – жертвите трябва да водят граждански дела.

Схемата е разкрита от Вальо Ихтиманския. Той е разказал къде са заровени труповете на двама души, като Сапата е считан за мозък на бандата. Той е убит от друг от групата. Докато трае делото срещу деветимата, един от тях – Кирил Шкафа, също е застрелян.

На 2 април 2012 г. четирима получават от 15 до 19 години затвор. Ивайло Евтимов – Йожи е признат за виновен за 11 отвличания. Присъдата му е 18 години лишаване от свобода. Прокопи Прокопиев – Културиста е осъден за 10 отвличания и получава 19 години и 6 месеца затвор. Най-ниска е присъдата на Любомир Димитров – Гребеца – 15 години, затова, че е помагал в 9 от случаите. ВКС намалява само неговото наказание на 10 години. Срещу Гребеца има и второ дело – за убийство на двама души, което се гледа в СГС. Даниел Димитров – Релето получава 18 години затвор за 9 отвличания.

Четиримата са осъдени да платят 915 000 лв. на жертвите си. Смята се, че от отвличанията са спечелени между 3.5 и 6 млн. лв. Един от оправданите – Митко Лебешковски, вече е осъдил прокуратурата за 30 000 лв.

Източник : в. Сега и De Fakto

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.