Последни новини
Home / Законът / От началото на 2017-а: Гражданска конфискация за над 14,7 милиона по 14 дела

От началото на 2017-а: Гражданска конфискация за над 14,7 милиона по 14 дела

Defakto.bg

От началото на 2017 г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е спечелила 14 дела за гражданска конфискация на обща стойност над 14,7 млн.лв.

Това съобщиха от комисията днес. Четири от спечелените дела са по новия закон за гражданската конфискация, останалите 10 – по стария закон, известен като „Петканов“. Той изискваше влязла в сила присъда, за да стартира гражданската процедура за отнемане на имущество в полза на държавата.

От КОНПИ информират и за конкретно дело.

Ето съобщението:

„С окончателно решение Върховният касационен съд потвърди отнемането на имущество на обща стойност 446 245 лв. от Яхия Хашиев, чеченец с руски паспорт, който има статут на постоянно пребиваващ в България. Процедурата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу него е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД) след присъда за документна измама.

От Хашиев в полза на държавата се отнемат луксозен мезонет във Варна и дворно място, земеделски земи край р. Камчия и суми, преминали по банкови сметки.

С това лице е свързано и любопитно съвпадение. При друга проверка по реда на ЗОПДИППД инспекторите на КОНПИ попадат на договор за заем, с който Яхия Хашиев помага на свой познат да докаже законен източник на средства за конкретна година. След справка в регистрите обаче става ясно, че няма как договорът да е действителен, тъй като чеченецът е получил документ за постоянно пребиваване в страната чак през следващата година. Поради тази причина не му е било възможно да удостовери самоличността си с валидно българско удостоверение година по-рано“.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.