Последни новини
Home / Законът / От началото на 2017-а: Гражданска конфискация за над 14,7 милиона по 14 дела

От началото на 2017-а: Гражданска конфискация за над 14,7 милиона по 14 дела

Defakto.bg

От началото на 2017 г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е спечелила 14 дела за гражданска конфискация на обща стойност над 14,7 млн.лв.

Това съобщиха от комисията днес. Четири от спечелените дела са по новия закон за гражданската конфискация, останалите 10 – по стария закон, известен като „Петканов“. Той изискваше влязла в сила присъда, за да стартира гражданската процедура за отнемане на имущество в полза на държавата.

От КОНПИ информират и за конкретно дело.

Ето съобщението:

„С окончателно решение Върховният касационен съд потвърди отнемането на имущество на обща стойност 446 245 лв. от Яхия Хашиев, чеченец с руски паспорт, който има статут на постоянно пребиваващ в България. Процедурата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу него е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД) след присъда за документна измама.

От Хашиев в полза на държавата се отнемат луксозен мезонет във Варна и дворно място, земеделски земи край р. Камчия и суми, преминали по банкови сметки.

С това лице е свързано и любопитно съвпадение. При друга проверка по реда на ЗОПДИППД инспекторите на КОНПИ попадат на договор за заем, с който Яхия Хашиев помага на свой познат да докаже законен източник на средства за конкретна година. След справка в регистрите обаче става ясно, че няма как договорът да е действителен, тъй като чеченецът е получил документ за постоянно пребиваване в страната чак през следващата година. Поради тази причина не му е било възможно да удостовери самоличността си с валидно българско удостоверение година по-рано“.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.