Последни новини
Home / Законът / Утре се решава: Ще изберат ли прокурорите от раз „своите“ в новия ВСС?

Утре се решава: Ще изберат ли прокурорите от раз „своите“ в новия ВСС?

Defakto.bg

Обвинител №1 ще гласува онлайн

Ще изберат ли прокурорите от цялата страна от раз своите четирима представители в новия ВСС?

Гласуването е утре, а въпросът изниква заради многобройността на кандидатите – 12 за 4 места, т.е. по трима за една позиция. (В следващите съботи проблемът с още по-пълна сила ще стои за съдиите, при които претендентите са 27 за 6 места).

Право на глас имат 1505 прокурори, възможностите за упражняването му са две – с бюлетини или вот онлайн. Заявка за електронно гласуване са направили 1379 обвинители. Главният прокурор Сотир Цацаров е избрал електронния вот.

По закон общите изборни събрания са в събота. На 27 май бяха изслушани 12-те претенденти, на 3 юни е гласуването. Ако обаче утре не бъдат излъчени четиримата членове на новия ВСС от квотата на прокурорите, вотът ще продължи и в неделя, на 4 юни.

На 3 юни 2017 г. изборният ден започва в 8 ч. и продължава до 18 ч. Гласуването с бюлетини ще е в централното фоайе на Съдебната палата в София.

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите по списък. Проблеми в това отношение не се очакват. Но, ако условието все пак не бъде изпълнено, се произвежда нов избор в неделя, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Ако четиримата членове на ВСС, които се излъчват от Общото събрание на прокурорите бъдат избрани на 3 юни 2017 г., събранието ще бъде закрито. Условията са две:

–              Избирателната комисия да обяви, че изборът е редовен и

–              четирима от кандидатите да са получили повече от половината действителни гласове.

Ако Избирателната комисия обяви необходимостта от провеждане на повторно гласуване, то ще се проведе в неделя в същите часове – от 8 до 18 ч. на същото място за гласуващите с бюлетини и със същите талони за вота онлайн.

Ако и след втория тур не са избрани четирима с ВСС с нужните гласове,  за избрани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове, Избирателната комисия с жребий определя победителите в присъствието на заинтересованите кандидати.

Изборните резултати могат да се оспорят пред смесен състав от съдии от ВКС и ВАС, тяхното решение е окончателно.

Кандидатите са: Галина Христова Стоянова (зам.-апелативен прокурор на София); Георги Стойков Кузманов  (Апелативна прокуратура – Бургас); Гергана Найденова Мутафова (районен прокурор на Пловдив); Даниела Илиева Машева (Върховна касационна прокуратура); Евгени Иванов Иванов (Военно-апелативна прокуратура, шеф на Асоциацията на прокурорите); Ивайло Стефанов Медаров (зам.-окръжен прокурор на София); Магдален Тошев Маринов (Върховна касационна прокуратура); Мери Десюва Найденова (Върховна административна прокуратура); Огнян Пеев Дамянов (Окръжна прокуратура – Разград); Пламен Василев Найденов (окръжен прокурор на Перник); Пламен Иванов Марков (Апелативна специализирана прокуратура) и Ясенка Димитрова Шигарминова (Апелативна прокуратура – Пловдив).

Следващи и последни по ред са съдиите – те ще изслушват 27-те претенденти на 10 юни, а ще гласуват за 6 от тях на 17 юни.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.