Последни новини
Home / Законът / Утре се решава: Ще изберат ли прокурорите от раз „своите“ в новия ВСС?

Утре се решава: Ще изберат ли прокурорите от раз „своите“ в новия ВСС?

Defakto.bg

Обвинител №1 ще гласува онлайн

Ще изберат ли прокурорите от цялата страна от раз своите четирима представители в новия ВСС?

Гласуването е утре, а въпросът изниква заради многобройността на кандидатите – 12 за 4 места, т.е. по трима за една позиция. (В следващите съботи проблемът с още по-пълна сила ще стои за съдиите, при които претендентите са 27 за 6 места).

Право на глас имат 1505 прокурори, възможностите за упражняването му са две – с бюлетини или вот онлайн. Заявка за електронно гласуване са направили 1379 обвинители. Главният прокурор Сотир Цацаров е избрал електронния вот.

По закон общите изборни събрания са в събота. На 27 май бяха изслушани 12-те претенденти, на 3 юни е гласуването. Ако обаче утре не бъдат излъчени четиримата членове на новия ВСС от квотата на прокурорите, вотът ще продължи и в неделя, на 4 юни.

На 3 юни 2017 г. изборният ден започва в 8 ч. и продължава до 18 ч. Гласуването с бюлетини ще е в централното фоайе на Съдебната палата в София.

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите по списък. Проблеми в това отношение не се очакват. Но, ако условието все пак не бъде изпълнено, се произвежда нов избор в неделя, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Ако четиримата членове на ВСС, които се излъчват от Общото събрание на прокурорите бъдат избрани на 3 юни 2017 г., събранието ще бъде закрито. Условията са две:

–              Избирателната комисия да обяви, че изборът е редовен и

–              четирима от кандидатите да са получили повече от половината действителни гласове.

Ако Избирателната комисия обяви необходимостта от провеждане на повторно гласуване, то ще се проведе в неделя в същите часове – от 8 до 18 ч. на същото място за гласуващите с бюлетини и със същите талони за вота онлайн.

Ако и след втория тур не са избрани четирима с ВСС с нужните гласове,  за избрани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове, Избирателната комисия с жребий определя победителите в присъствието на заинтересованите кандидати.

Изборните резултати могат да се оспорят пред смесен състав от съдии от ВКС и ВАС, тяхното решение е окончателно.

Кандидатите са: Галина Христова Стоянова (зам.-апелативен прокурор на София); Георги Стойков Кузманов  (Апелативна прокуратура – Бургас); Гергана Найденова Мутафова (районен прокурор на Пловдив); Даниела Илиева Машева (Върховна касационна прокуратура); Евгени Иванов Иванов (Военно-апелативна прокуратура, шеф на Асоциацията на прокурорите); Ивайло Стефанов Медаров (зам.-окръжен прокурор на София); Магдален Тошев Маринов (Върховна касационна прокуратура); Мери Десюва Найденова (Върховна административна прокуратура); Огнян Пеев Дамянов (Окръжна прокуратура – Разград); Пламен Василев Найденов (окръжен прокурор на Перник); Пламен Иванов Марков (Апелативна специализирана прокуратура) и Ясенка Димитрова Шигарминова (Апелативна прокуратура – Пловдив).

Следващи и последни по ред са съдиите – те ще изслушват 27-те претенденти на 10 юни, а ще гласуват за 6 от тях на 17 юни.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.