Последни новини
Home / Законът / Трима застъпници и двама наблюдатели на прокурорския избор за ВСС

Трима застъпници и двама наблюдатели на прокурорския избор за ВСС

Defakto.bg

Трима застъпници на един кандидат – Гергана Мутафова и две организации-наблюдатели следят днешния избор на прокурорите за новия Висш съдебен съвет.

Наблюдателите са от Института за пазарна икономика и Българския институт за правни инициативи. А измежду 12-те претенденти за 4-те места във ВСС от квотата на прокурорите само един се е възползвал от правото си на застъпници.

От общо 1503 обвинители в страната (вчера списъкът бе коригиран и намален с двама души) 1379 са заявили вот онлайн, останалите трябва да пуснат бюлетини в централното фоайе на Съдебната палата. Сред гласуващите по интернет е и Сотир Цацаров.

Общата избирателна активност към 10 часа е 23,02 %. Към този час електронно правото си на глас са упражнили 324 прокурори (23,53 %), хартиени бюлетини са пуснали 22 обвинители, което е 17,46 % от заявилите желание, съобщиха от ВСС.

Към 10,20 чака активността онлайн вече беше над 28 %.

Има две секционни избирателни комисии – една за бюлетините, втората за електронния вот. Изборният ден ще продължи от 8.00 ч. до 18.00 ч.

Големият въпрос днес – дали прокурорите от раз ще изберат своите четирима представители или ще се наложи балотаж и утре, ще получи отговор след 18 ч. след преброяването на бюлетините и при обявяването на окончателните резултати. Дотогава системата за електронно гласуване не позволява изваждането на междинни резултати.

За да има избор и на 4-мата за ВСС от първия път всеки от тях трябва да е получил повече от половината от гласовете на участвалите във вота. А изборите са действителни, ако в тях са се включили повече от половината от общия брой на прокурорите.

Обвинителите за втори път избират представители във ВСС на новия принцип 1 магистрат – 1 глас. При тях правилото вече бе тествано през януари, когато попълниха състава на действащия ВСС със своя избраник Розалин Трендафилов.

Следователите вече направиха своя избор за новия ВСС – от тяхната квота там влиза директорът на националното следствие Евгени Диков.

Следващите са съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.