Последни новини
Home / Законът / Трима застъпници и двама наблюдатели на прокурорския избор за ВСС

Трима застъпници и двама наблюдатели на прокурорския избор за ВСС

Defakto.bg

Трима застъпници на един кандидат – Гергана Мутафова и две организации-наблюдатели следят днешния избор на прокурорите за новия Висш съдебен съвет.

Наблюдателите са от Института за пазарна икономика и Българския институт за правни инициативи. А измежду 12-те претенденти за 4-те места във ВСС от квотата на прокурорите само един се е възползвал от правото си на застъпници.

От общо 1503 обвинители в страната (вчера списъкът бе коригиран и намален с двама души) 1379 са заявили вот онлайн, останалите трябва да пуснат бюлетини в централното фоайе на Съдебната палата. Сред гласуващите по интернет е и Сотир Цацаров.

Общата избирателна активност към 10 часа е 23,02 %. Към този час електронно правото си на глас са упражнили 324 прокурори (23,53 %), хартиени бюлетини са пуснали 22 обвинители, което е 17,46 % от заявилите желание, съобщиха от ВСС.

Към 10,20 чака активността онлайн вече беше над 28 %.

Има две секционни избирателни комисии – една за бюлетините, втората за електронния вот. Изборният ден ще продължи от 8.00 ч. до 18.00 ч.

Големият въпрос днес – дали прокурорите от раз ще изберат своите четирима представители или ще се наложи балотаж и утре, ще получи отговор след 18 ч. след преброяването на бюлетините и при обявяването на окончателните резултати. Дотогава системата за електронно гласуване не позволява изваждането на междинни резултати.

За да има избор и на 4-мата за ВСС от първия път всеки от тях трябва да е получил повече от половината от гласовете на участвалите във вота. А изборите са действителни, ако в тях са се включили повече от половината от общия брой на прокурорите.

Обвинителите за втори път избират представители във ВСС на новия принцип 1 магистрат – 1 глас. При тях правилото вече бе тествано през януари, когато попълниха състава на действащия ВСС със своя избраник Розалин Трендафилов.

Следователите вече направиха своя избор за новия ВСС – от тяхната квота там влиза директорът на националното следствие Евгени Диков.

Следващите са съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Прекратиха атестиране на известен съдия, ще му правят ново

Отлагат произнасянето за дисциплинарното разследване на Георги Ушев Сагата с атестирането на съдия Милен Василев …

Румен Радев свика първото заседание на 45-ото Народно събрание на 15 април

 Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.