Последни новини
Home / Законът / Google и правото да бъдеш забравен – Френският съд с искане за преюдициално заключение до Съда на ЕС

Google и правото да бъдеш забравен – Френският съд с искане за преюдициално заключение до Съда на ЕС

Defakto.bg

 

Conseil d’État, Assemblée, 24/02/2017, 391000, Publié au recueil Lebon

В настоящото дело Френският Върховен административен съд (Conseil d'État) реши да отправи искане за преюдициално заключение до Съда на ЕС за тълкуване на Директива 95/46 / ЕО.

Няколко граждани забелязали, че когато напишат имената си в търсачката, разработена от Google Inc., списъкът с резултатите показва връзки към статии в пресата, съдържащи лични данни, и по-специално, информация относно съдебни производства срещу тях. След отказа на Google да премахне въпросните връзки, лицата сезират Националната комисия за информационни

технологии и граждански свободи. Исковете им били отхвърлени и те се обърнали към Върховния административен съд, който констатира, че делото поражда сериозни затруднения във връзка с тълкуването на Директива 95/46 / ЕО.

Първоначално, съдът отбеляза, че в съответствие със съдебната практика на Съда на ЕС  (дело C-131/12), Google следва да се разглежда като оператор, отговорен за обработката на лични данни и следователно, следва да удовлетвори исковете за премахване на препратките.

Върховният административен съд обаче изразява съмнения относно забраната, съгласно чл. 8, § 5 от Директива 95/46 / ЕО, за обработка на данни относно престъпления и наказателни присъди и нейната приложимост спрямо операторите на търсачки като Google.

Всъщност съдът констатира, че правото на ЕС не дефинира ясно отговорността на операторите на интернет търсачки и по-специално възможността да се отхвърли искането за премахване на препратки в случай, че свързаните с въпроса връзки водят до съдържание, което попада в приложното поле на изключенията, посочени в чл. 8, § 2, б. а или б. д от Директива 95/46 / ЕО, или в случаите, когато въпросните данни са били запазени само със журналистическа цел, в съгласие с чл. 9 от същата директива.

Освен това Съдът изразява съмнения относно обхвата на задълженията на оператора в случаите, когато въпросните връзки водят до изменени данни, които вече не отразяват действителното положение на лицата.

По тези причини Върховният административен съд отправя четири преюдициални запитвания до Съда на ЕС.

*Информацията е от EuroCases http://eurocases.eu и е предоставена на De Facto 

*Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.