Последни новини
Home / Законът / Прокурорите Пламен Найденов, Георги Кузманов и Даниела Машева влизат във ВСС, жребий за 4-ото място утре (избраниците – кои са те?)

Прокурорите Пламен Найденов, Георги Кузманов и Даниела Машева влизат във ВСС, жребий за 4-ото място утре (избраниците – кои са те?)

Defakto.bg

Окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, Георги Кузманов от Апелативната прокуратура в Бургас и Даниела Машева от ВКП стават членове на новия Висш съдебен съвет от прокурорската квота.

За последното, 4-о място утре ще се тегли жребий между получилите равен брой гласове Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив и Огнян Дамянов от Окръжната прокуратура в Разград.

Това обяви Избирателната комисия малко преди 19,30 ч.днес.

И днес, както и вчера, нито един от 12-те претеденти за ВСС от прокурорската квота не е събрал повече от половината от подадените действителни гласове.

Днес са гласували общо 1160 прокурори, от които 1087 електронно и 73 с бюлетини. 4 от гласовете онлайн и 2 бюлетини са обявени за недействителни. За това редовните гласове са 1054.

Най-много – 485 гласа е получил Пламен Найденов. Следва Георги Кузманов с 481 гласа, Даниела Машева е получила 445, а Ясенка Шигарминова и Огнян Дамянов – по 440. По правилата на закона при повторното гласуване за избрани се смятат магистратите, взели най-много гласове. А при равен брой гласове Избирателната комисия тегли жребий в присъствието на претендентите. Това ще стане на 5 юни във ВСС.

Разпределението на гласовете

Ето днешните резултати за всички претенденти:

 

 • За Галина Стоянова – 231 гласа;
 • За Георги Кузманов – 481 гласа;
 • За Гергана Мутафова – 402 гласа;
 • За Даниела Машева – 445 гласа;
 • За Евгени Иванов – 309 гласа;
 • За Ивайло Медаров – 196 гласа;
 • За Магдален Маринов – 133 гласа;
 • За Мери Найденова – 103 гласа;
 • За Огнян Дамянов – 440 гласа;
 • За Пламен Найденов – 485 гласа;
 • За Пламен Марков – 127 гласа;
 • За Ясенка Шигарминова – 440 гласа.

 

След приключването на изборния ден в Съдебната палата, където е Избирателната комисия, отново дойде главният прокурор Сотир Цацаров.

Избраниците – кои са те?

Пламен Найденов

Пламен Найденов е втори мандат начело на окръжната прокуратура в Перник, преди това е бил зам.-окръжен прокурор, още по-преди районен прокурор на Радомир. Започва кариерата си като следовател.

При изслушването му от общото събрание миналата събота се обяви за привнасянето на италиански модел в работата на ВСС – да има т.нар. бели седмици, в които кадровиците не заседават, а посещават магистрати по места.

Бе критичен към унифицирания модел на прекрояване на прокуратурите и призова да се отчитат спецификите на региони, където сегашните РП са отдалечени от окръжния град, като например в Благоевградско. Даде за пример и районните прокуратури в Казанлък и Свиленград.

Георги Кузманов

Георги Кузманов започва работа в прокуратурата през 2001 г., в РП-Бургас. Докато работи там е бил командирован в ОП и в СГП, както и като национален експерт към българското национално представителство в Евроджъст, в Хага. В апелативната прокуратура на Бургас е от 2012 г. И той започва като следовател.

Пред общото събрание обяви: „Ние сме от най-добре работещите в ЕС, ние сме много добри прокурори”. И обстойно говори за „заслужено пенсионно възнаграждение за осигуряване на достойни старини” на прокурорите. „Когато сме заедно, сме силни!”, бе другият му лозунг.

Даниела Машева

Даниела Машева е обвинител от кариерата, започва в Софийската районна прокуратура, преминава в СГП, а от 2007 г. е във Върховната касационна прокуратура, където е била и ръководител на отдел. Бе зам.-министър на правосъдието в екипа на Маргарита Попова в кабинета „Борисов“-1.

На общото събрание наблегна на проблема за натовареността и съобразяването на новата съдебна карта с нея. Както и за насочване на по-голям финансов ресурс към звената с по-голяма натовареност.

Жребият ще посочи

И двамата кандидати за ВСС, между които утре ще се тегли жребий за 4-о място от прокурорската квота, са редови магистрати.

Ясенка Шигарминова

Ясенка Шигарминова има 28 години и половина стаж в съдебната власт. Започнала е наистина като районен прокурор на Ивайловград, а после и на Карлово. Но, както сама обяви пред общото събрание, ръководните й мандати са били кратки и отдавна. После работи като юрисконсулт, през 1993 г. отива в Окръжна прокуратура-Пловдив, а от 1999 г. е в апелативната прокуратура.

Пред колегите си при изслушването тя ги увери – познава проблемите на „редовите“, а фактът, че е пред пенсия не е недостатък, а обратното, гаранция, че необремена от мисли и съображения за връщането в системата, ще защитава интересите на магистратите. Обяви, че не е привърженик на унифицирания модел за прекрояване на районните прокуратури.

Отбеляза: напоследък има демотивация и оттегляне на колеги от прокуратурата в съда, особено в Пловдив. „Не ми харесва, нашата работа е достойна!”, каза Шигарминова.

Огнян Дамянов

Огнян Дамянов от 2005 г. е в Окръжната прокуратура в Разград, преди това е работил в районната прокуратура в града.

При изслушването си също критикува избрания от прокурорската колегия унифициран модел за нова съдебна география. Даде обещания: „Обещавам, че в първата половина от мандата си ще посетя всички прокуратури. Когато някой ви обругава, че сте решили делото по закон, ще ви се обадя да ви попитам как да ви помогна. Защото независимост се пази с действия. Ако не изпълня обещаното, гарантирам, ще си отида от ВСС!”

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.