Последни новини
Home / Законът / Прокурорът Огнян Дамянов е 4-ият във ВСС, реши жребият (допълнена)

Прокурорът Огнян Дамянов е 4-ият във ВСС, реши жребият (допълнена)

Defakto.bg

Резултатите могат да се оспорят пред смесен състав от ВКС и ВАС

Огнян Дамянов от Окръжната прокуратура в Разград е 4-ият член на новия ВСС от прокурорската квота. Това реши жребият днес. Той се теглеше между Дамянов и Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Листчетата за жребия

Жребият бе изтеглен в заседателната зала на ВСС в присъствието на двамата кандидати, цялата Избирателна комисия, председателя на Общото събрание на прокурорите Виктор Малинов, журналисти. Тук бе и главният прокурор Сотир Цацаров. Ставащото се предаваше и онлайн.

По закон при равен брой гласове победителят се определя с жребий. Председателят на Избирателната комисия Стефани Черешарова обясни – няма описана процедура как точно да става това. Затова комисията е решила: на две малки бели листчета се изписват имената на всеки от кандидатите, листчетата се сгъват на две, поставят се в по един непрозрачен бял плик, а накрая председателят на Общото събрание тегли един от тях.

Огнян Дамянов и Ясенка Шигарминова

Всичко бе извършено публично. А Виктор Малинов изтегли името на Огнян Дамянов. Минути по-късно Избирателната комисия го обяви за четвъртия избран член на ВСС от прокурорската квота.

Така представителите на обвинителите в новия съвет са: Пламен Найденов (окръжен прокурор на Перник), Георги Кузманов (АП-Бургас), Даниела Машева (ВКП) и Огнян Дамянов (ОП-Разград).

За първи път

Прокурорите бяха втората гилдия, след следователите, които избраха “своите” в новия ВСС. За разлика от следователите, където кандидатът бе 1 за 1 място и вотът приключи още в първия ден с избора на Евгени Диков, при обвинителите той се оказа по-сложен. И изпробва всички нови правила, заложени в закона от август м.г.

Така при първо гласуване никой от 12-те кандидати за 4 места не събра нужното мнозинство от повече от половината участвали в гласуването и се наложи повторен вот в неделя. Той вече бе при облекчена процедура, която признава за победители кандидатите, получили най-много гласове. Това стигна за избора на трима членове на новия ВСС, но не и за четвъртия, тъй като гласовете се поделиха поравно между двама. И така днес се стигна до жребий – възможност, неописана в закона и въведена с правилата, гласувани от действащия ВСС.

Изненадващи донякъде бяха и резултатите – така например предварително сочената за фаворит Гергана Мутафова, втори мандат районен прокурор на Пловдив, не се класира сред избраните, нито дори на челните места по получени гласове.

Но в закона има и още една новост – всички решения по избора могат да се обжалват пред смесен състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС. Да видим дали и тя ще бъде изпробвана.

 

About De Fakto

Проверете също

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.