Последни новини
Home / Законът / Прокурорът Огнян Дамянов е 4-ият във ВСС, реши жребият (допълнена)

Прокурорът Огнян Дамянов е 4-ият във ВСС, реши жребият (допълнена)

Defakto.bg

Резултатите могат да се оспорят пред смесен състав от ВКС и ВАС

Огнян Дамянов от Окръжната прокуратура в Разград е 4-ият член на новия ВСС от прокурорската квота. Това реши жребият днес. Той се теглеше между Дамянов и Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Листчетата за жребия

Жребият бе изтеглен в заседателната зала на ВСС в присъствието на двамата кандидати, цялата Избирателна комисия, председателя на Общото събрание на прокурорите Виктор Малинов, журналисти. Тук бе и главният прокурор Сотир Цацаров. Ставащото се предаваше и онлайн.

По закон при равен брой гласове победителят се определя с жребий. Председателят на Избирателната комисия Стефани Черешарова обясни – няма описана процедура как точно да става това. Затова комисията е решила: на две малки бели листчета се изписват имената на всеки от кандидатите, листчетата се сгъват на две, поставят се в по един непрозрачен бял плик, а накрая председателят на Общото събрание тегли един от тях.

Огнян Дамянов и Ясенка Шигарминова

Всичко бе извършено публично. А Виктор Малинов изтегли името на Огнян Дамянов. Минути по-късно Избирателната комисия го обяви за четвъртия избран член на ВСС от прокурорската квота.

Така представителите на обвинителите в новия съвет са: Пламен Найденов (окръжен прокурор на Перник), Георги Кузманов (АП-Бургас), Даниела Машева (ВКП) и Огнян Дамянов (ОП-Разград).

За първи път

Прокурорите бяха втората гилдия, след следователите, които избраха „своите“ в новия ВСС. За разлика от следователите, където кандидатът бе 1 за 1 място и вотът приключи още в първия ден с избора на Евгени Диков, при обвинителите той се оказа по-сложен. И изпробва всички нови правила, заложени в закона от август м.г.

Така при първо гласуване никой от 12-те кандидати за 4 места не събра нужното мнозинство от повече от половината участвали в гласуването и се наложи повторен вот в неделя. Той вече бе при облекчена процедура, която признава за победители кандидатите, получили най-много гласове. Това стигна за избора на трима членове на новия ВСС, но не и за четвъртия, тъй като гласовете се поделиха поравно между двама. И така днес се стигна до жребий – възможност, неописана в закона и въведена с правилата, гласувани от действащия ВСС.

Изненадващи донякъде бяха и резултатите – така например предварително сочената за фаворит Гергана Мутафова, втори мандат районен прокурор на Пловдив, не се класира сред избраните, нито дори на челните места по получени гласове.

Но в закона има и още една новост – всички решения по избора могат да се обжалват пред смесен състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС. Да видим дали и тя ще бъде изпробвана.

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.