Последни новини
Home / Законът / След като отнеха концесията на мина „Оброчище“, прокуратурата започна спешна проверка в нея

След като отнеха концесията на мина „Оброчище“, прокуратурата започна спешна проверка в нея

Defakto.bg

Отнетата концесия се дължи на настойчивостта на омбудсмана Мая Манолова пред премиера Борисов

След като концесията за мина „Оброчище“ беше прекратена временно със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова, прокуратурата обяви проверка по реда на надзора за законност  заради неизплащане на концесионното възнаграждение, съобщиха от ведомството.  Този развой на събитията се дължи на настойчивостта на омбудсмана Мая Манолова. След като е провела разговоро  с премиера Бойко Борисов в събота,  днес стана ясно, че концесията на мина „Оброчище“ ще бъде спряна за две седмици, коментираха от институцията на омбудсмана.

Общественият защитник за трети пореден път тази сутрин  отпътува за мината, сезирана от работниците, че техните трудови

възнаграждения и ваучери отново не се изплащат.  По тази причина, от миналия четвъртък 17 работници останаха под земята, като междувременно четирима излязоха поради влошено здравословно състояние. След разговор днес по телефона с тях, Манолова успя да ги убеди да излязат от галерията, сочат от пресслужбата на омбудсмана.

„Ситуацията след третото ми посещение тук си остава същата. Отново хората бяха в стачка под земята, отново концесионерът не си е изпълнил ангажиментите, не си е платил заплатите и ваучерите. Последният път водих спорове с институциите, дали е безопасна и доколко е безопасна и нормална средата на труд. Знаете какво се случи на 26 май – трудова злополука, при която Ивайло –  водачът на протестите, е с два смазани крака, поради липса на материали за укрепване на участъка и защото там са били двама, а не четирима миньори“, коментира Манолова. Тя бе категорична, че е престъпление  миньорите да рискуват здравето и живота си за по 600 лв. заплата.

„Държавата чрез нейните институции най-накрая се намеси в казуса „Оброчище“, за да защити работниците от експлоатацията и лошото отношение, на което са подложени, заяви Манолова.

И поясни – на практика 14 дни концесионерът – работодател на  миньорите, ще има само задължения да плаща заплатите и да поддържа рудника в нормално състояние, но няма да има право да добива руда и да я реализира“, каза омбудсманът.

В сагата „Оброчище“  по лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Окръжната прокуратура в Добрич започна спешна проверка по реда на надзора за законност в мината.  В инспекцията се включиха и служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП.  Те проверяват дейността на концесионера „Евроманган“ АД, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Част от миньорите в мината изкараха двуседмична гладна стачка през април заради забавянето на възнагражденията и ваучерите им за храна за февруари.

Ето пълният текст на съобщението:

Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич г-н Пламен Николов, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП се проверява дейността на концесионера „Евроманган“ АД, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Установява се чрез проверка на място съответствието на посочените в докладите на концесионера до Министерство на икономиката и енергетика инвестиции и действително направените такива. Проверява се наличието на съответствие между обявената за добита обогатена манганова руда и продадената такава от дружеството концесионер, с оглед данни за извършено данъчно престъпление.

Проверява се спазването на трудовото законодателство и изпълнението на ангажиментите на концесионера по опазването на околната среда и водите. До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на „Евроманган“ АД по силата на договора за концесия.

Проверката продължава.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.