Последни новини
Home / Законът / Цацаров: И “най-дълбоките” въпроси за съдебната реформа намериха отговора си

Цацаров: И “най-дълбоките” въпроси за съдебната реформа намериха отговора си

Defakto.bg

Реформата е “Наглите” и “Килърите” да са в затвора

“И най-дълбоките за дълбочинната съдебна реформа въпроси, мисля, оттук насетне, са намерили своя отговор” – това обяви днес Сотир Цацаров приключилия избор на прокурорските представители за ВСС.

Той неизменно бе в Съдебната палата на двата изборни тура – в събота и в неделя, както и днес във ВСС. След изтеглянето на жребия стисна ръката на победителя Огнян Дамянов.

Репликата за дълбочината и дълбочинността очевидно бе перифраза на председателя на ВКС Лозан Панов, който настоява не за реформа проформа, а в дълбочина – такава, че да отговори и на “горещите” скандали в третата власт (Панов тук обичайно цитира и ЦУМ-гейт). В “дълбоката” реформа той включва и прозрачни избори за нов ВСС, чиито резултати не подлежат на съмнение при гарантирана свобода на магистратите да изразят волята си.

Днес Сотир Цацаров обобщи: при протеклата процедура за четиримата прокурорски избраници законът е бил напълно спазен. И оттук нататък прокурорите могат да се сърдят на себе си, ако някой от новите членове не оправдае доверието им.

Главният прокурор обяви и друго – според него при равен брой гласове би било по-добре победителят да се избира не със сляп жребий, а да има трети изборен кръг. Но правилата в момента са такива.

Съдебната реформа е: “Наглите” и “Килърите” в затвора, бе другото обобщение на овинител №1 по темата. Коментарът бе по искането на двама от групата за отвличания “Наглите” предсрочно да излязат на свобода. На първа инстанция СГС удовлетвори молбите на Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи. След острата обществена реакция прокуратурата съобщи, че е протестирала освобождаването и миналата седмица Софийският апелативен съд отмени решението за Гребеца. Чака се произнасянето му за Йожи.

Нов канал за бежанци

Прокуратурата не изключва възможността законно влезли у нас чужденци, търсещи убежище и получили статут да са организатори на канал за бежанци и загиналите вчера при катастрофа на микробус край Пазарджик чужденци да са част от него. В никакъв случай не става въпрос за инцидентен превоз на хора, а за бизнес с бежанци, но доста по-примитивно организиран заради факта, че бусът е бил възложен да се управлява от непълнолетно лице без документи, убеден е обвинител №1.

Според Цацаров не е изключено през този канал да са минали и хора, които са заплаха както за националната ни сигурност, така и за Европа. Това е канал, през който всеки минава срещу такса и никой от каналджиите не се интересува кого прекарва, коментира Цацаров. В момента разследващите проверяват как тези хора са влезли у нас, къде са отивали и как се е организирало предвижването им. Според главния прокурор по организация каналът наподобява разбития наскоро на летище “София”.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.