Последни новини
Home / Законът / Арестуваха прокурор в съдебна зала (допълнена)

Арестуваха прокурор в съдебна зала (допълнена)

Defakto.bg

Плевенският прокурор Димитър Захариев е арестуван днес в съдебна зала, докато е текло дело срещу него в СГС. Информацията бе потвърдена и от съда. Акцията е дошла неочаквано и за магистрати, и за публика.

По-късно от прокурорския пресцентър обявиха, че Сотир Цацаров ще даде специален брифинг по случая заедно с шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Делото, по което Димитър Захариев е бил днес в Съдебната палата в София, е за оказвана от него принуда върху свидетеля срещу “Октопода” Георги Цветанов да натопи бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Конкретно – Цветанов да заяви, че Костов го натискал да лъжесвидетелства в гръмкия процес, твърди прокуратурата.

Обвинението бе повдигнато на Захариев през 2015 г. и той бе отстранен от длъжност. Междувременно Георги Цветанов загина в катастрофа. А през ноември 2016 г. Димитър Захариев бе възстановен като прокурор в Плевен заради отпаднало законово основание за отстраняването му. Преди това Сотир Цацаров бе поискал Захариев да бъде освободен от системата заради “несъвместимост” – участие във фирма, но прокурорската колегия отказа. Самият обвинител неколкократно обяви, че никого не е натискал и отрече да е в несъвместимост.

Преди месец обаче разследване на Нова тв се захвана с прокурора Захариев за възможна негова връзка с организирана група за рекет и изнудвания. Цитираха се Камен Балбузанов-Куката и Ивайло Бировски-Иво Бокса, задържани през пролеттта при показна полицейска операция и обвинени за организирана група за рекет, палежи, отвличания, охрана по принуда. Бяха показани кадри от охранителни камери от началото на 2016 г.,  на които се виждат Куката, Бокса и Димитър Захариев.

Кадрите са били предоставени от зрители, пожелали анонимност. Те твърдят, че Балбузанов, Бировски и Захариев обикаляли плевенски предприятия през последните 3 години и принудително налагали охраната си.

На брифинга в прокуратурата днес бе заявено, че са събрани достатъчно доказателства за участието на прокурора Захариев в престъпната група на Куката, съобщи БНР. За участие в същата група отново днес е бил арестуван и служителна съдебната охрана в Плевен.

Държавното обвинение ще продължава и занапред да действа по този начин срещу прокурори, които нарушават закона, са заявили Цацаров и Гешев. А обвинител №1 “се надява и прокурорската колегия да вземе отношение по случая”.

На въпрос защо Захариев е бил арестуван точно в съдебнатаа зала, където добросъвестно се е явил на дело срещу него, отговорът е бил: Така е преценил наблюдаващият прокурор.

About De Fakto

Проверете също

АССГ потвърди знаково решение срещу глоба за несложена маска

Последната инстанция обаче не обсъжда правната природа на заповедите на здравния министър Знаково решение от …

Президентът: Чистка ли? Къде бяха медиите, когато управлението “Борисов” извърши подгром над цялата администрация?!

Кабинетът е длъжен да покаже как се е управлявало,  каза Румен Радев Чистка, преврат и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.