Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа да обсъди дали от ВАС „спускат” кандидат на административните съдии

ВСС отказа да обсъди дали от ВАС „спускат” кандидат на административните съдии

Defakto.bg

С реми 5 на 5 съдийската колегия на ВСС отказа да разисква днес дали Върховният административен съд „спуска” на административните съдии кандидат за новия съвет.

Темата е особено парлива предвид предстоящото изслушване на 27-те кандидати за ВСС на 10 юни и гласуването на 17 юни. Съдиите трява да изберат измежду тях шестима.

Темата днес бе повдигната от Калин Калпакчиев по повод публикация в „Медиапул”. В нея се твърди, че главният секретар на ВАС Александър Николов по служебен мейл е изпратил до всички административни съдилища „окръжно” да подкрепят за ВСС кандидата Светлозар Рачев, в момента съдия в АС-Габрово. Приложен е скрийншот (снимка) на самия мейл.

При издигането на номинации впечатли солидната подкрепа за съдията Рачев – той бе издигнат с подписите на 151 административни съдии, начело с Георги Колев и шефа на АССГ Радостин Радков. А миналата седмица имаше предложетие Светлозар Рачев, изкарал два мандата начело на АС-Габрово, да бъде назначен за зам.-председател на съда, но не се случи заради липсата на такава бройка.

Калин Калпакчиев днес обяви, че въпросът, според него, трябва да се обсъди от колегията преди изборите за ВСС, после ще е късно. И е важно да се разбере дали наистина са спускани подобни указания, които са вид намеса в свободната съдийска воля. Напомни и че ВСС обстойно се занима с Лозан Панов, задето е искал протоколи от общи събрания на съдилища, и осъди поведението му като „недопустима намеса”.

Георги Колев обяви, че сега вижда тази точка от дневния ред, не е чел публикацията, а кандидадът Светлозар Рачев е повече от достоен.

„В публикацията освен твърдение е приложено и копие от прикачен файл, имаме подател, адресат и конкретен текст. Не става дума за качествата на колегата, кандидат за ВСС, а дали е вярно изложеното или не, съществува ли като факт или не”, обяви Лозан Панов.

Соня Найденова прикани председателя на ВАС да каже дали това е вярно. „Всички имаме правото и интереса да разберем дали наистина такава кореспонденция е протекла, трябва да изясним фактите, извън коментар за личността на кандидата, който е получил подкрепата на колегите си”, каза тя.

Галя Георгиева бе на друго мнение – първо да се проведе консултация с ай ти специалисти дали може да се фалшифицира мейла, а после да се разисква темата. „Не съм ай ти специалист, но възможно ли е да се създаде такъв електронен документ, съвсем недобронамерено? Правени ли са консултации с ай ти специалисти, за да взема становище?”, попита Георгиева. И поиска обсъждането дасе отложи за друго заседание, явно след изборите на съдийските кандидати.

„Кажете, г-н Колев, изпращана ли е такава кореспонденция до административните съдилища?”, настоя Панов.

„Не съм подготвен да обсъждам въпроса, не съм запознат”, бе отговорът.

С 5 на 5 ВСС отказа да гледа въпроса днес. Отново с 5 на 5 отказа и решение да го гледа в друго заседание.

Тук обаче има една тънкост – дневният ред се определя от председателстващия колегията, в случая Лозан Панов. А следващото заседание ще е не идния вторник, както обикновено, а в петък, на 9 юни – защото ще се наложи последно актуализиране на списъка на съдиите преди избора.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.