Последни новини
Home / Законът / Второ дело срещу радневска съдийка влезе в съда

Второ дело срещу радневска съдийка влезе в съда

Defakto.bg

Обвинителен акт за документно престъпление срещу съдия Люба Петрова от Раднево е внесен в СГС, съобщиха от прокуратурата.

Това е второ наказателно производство срещу нея, първото се разглежда вече от Софийския градски съд. Заради новото обвинение миналата седмица съдийската колегия отстрани Петрова от длъжност по исканe на главния прокурор.

Люба Петрова стана публично известна най-вече с факта, че в съдебно заседание срещу друг радневски магистрат тя обвини Димитър Узунов, че първоначално е дала показания под негов натиск. Прокуратурата направи проверка и не установи такива данни.

Ето днешното съобщение:

„Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Люба Петрова – съдия от Районен съд – Раднево за извършено документно престъпление – чл. 311, ал.1 от НК.

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, с решение на Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет от 23 май 2017 г., съдия Петрова е отстранена от длъжност до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

Люба Петрова е обвинена в това, че:

В периода 29-30.03.2017 г., в гр. Раднево, в сградата на Съдебната палата, като длъжностно лице – съдия в Районен съд-Раднево, в кръга на службата си, съставила официален документ – протокол от съдебно заседание, проведено на 29.03.2017 г., по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления, с цел да бъде използван този документ (протокол) по НЧД № 95/2017 г., по описа на Районен съд-Раднево, като доказателство за тези обстоятелства и изявления – престъпление по чл. 311, ал.1 от НК.

Съдия Петрова удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, което не отговаря на истината. Вписала и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Това е второто наказателно производство, внесено в съда срещу Люба Петрова. Първото производство, внесено с обвинителен акт от СЗА за извършени от нея девет престъпления – лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба, все още се разглежда от първоинстанционния съд – Софийски градски съд.“

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.