Последни новини
Home / Законът / На срещата с президента: Панов поиска консултации за свикване на Велико Народно събрание (обновена)

На срещата с президента: Панов поиска консултации за свикване на Велико Народно събрание (обновена)

Defakto.bg

Дали президентът Румен Радев ще инициира конституциони промени и консултации за свикване на Велико Народно събрание – това е била една от темите в срещата между държавния глава и председателя на ВКС Лозан Панов днес.

Тя бе по искане на Панов, съвместно изявления след края й нямаше. На излизане от „Дондуков“-2 пред журналисти председателят на ВКС сам очерта акцентите. Неговото виждане е, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт и да се превърне в независим орган, равно отдалечен от всички власти. Както и че трябва да се намали парламентарната квота във ВСС.

„Потвърдих виждането си, че за да е истинска, съдебната реформа трябва да се проведе в дълбочина, иначе ще заприлича на мимикрия. В тзи връзка очертах нуждата от структурна реформа на прокуратурата, за да не е тя безконтролна и безотговорна. Попитах президента дали ще инициира конституционни промени и консултации за свикване на Велико Народно събрание“, каза Панов пред чакащите отпред журналисти. По ирония на съдата малко преди появата му се разрази проливен дъжд, председателят на ВКС и репортерите разговаряха под дъжда, на много, много мокро.

Какъв беше отговорът на тези въпроси, попитаха журналистите. Президентът каза, че  ще проведе срещи и с главния прокурор, членове на ВСС, вицепремиера Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. Доколкото се разбра, отговор ще бъде даден след като приключат всички те. Панов оцени срещата като конструктивна и делова.

Вчера Румен Радев се видя с председателя на ВАС Георги Колев. Утре на „Дондуков“ -2 отива главният прокурор Сотир Цацаров.

Решение на КС от 2003 г. по искане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев обяви, че разместването на конституционно определени органи (включително прокуратурата) е изцяло и само в прерогативите на ВНС. Пак велик парламент може да намали, увечили илиизобщо промени броя на членовете на парламента, ВСС и други. А държавният глава е сред онези, които могат да инициират промени в основния закон, макар нито един президент досега да не се е възползвал от това си правомощие.

По-късно от президенството излязоха със съобщение:

„Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Разговорът се състоя в рамките на провежданите от президента Радев срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система.

По време на срещата бяха представени предложения за реформи в  съдебната власт на председателя на ВКС Лозан Панов, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната“.

Колата на НСО, возеща Панов, с развити болтове

За индицент с автомобила на НСО, с който пътува, съобщи още Панов. На срещата си с президента той е уведомил и Румен Радев за това.

Миналия четвъртък, след заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, шефът на ВКС отпътувал с автомобила на НСО за Берковица, където присъствал на встъпването в длъжност на новия председател на районния съд. По пътя натам Панов и шофьорът му чули странен шум, но не успели да установят откъде е. На връщане спрели в малко населено място и тогава шофьорът видял, че на задната лява гума липсват два болта, а други три са развити, съобщава „Правен свят“.

От ВКС уведомили с официално писмо началника на НСО Ангел Антонов, а той се чул по телефона с Панов. Доклад за инцидента е написал и шофьорът на председателя на ВКС, който е служител на НСО.

Случаят се изяснява от службата за

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.