Последни новини
Home / Законът / На срещата с президента: Панов поиска консултации за свикване на Велико Народно събрание (обновена)

На срещата с президента: Панов поиска консултации за свикване на Велико Народно събрание (обновена)

Defakto.bg

Дали президентът Румен Радев ще инициира конституциони промени и консултации за свикване на Велико Народно събрание – това е била една от темите в срещата между държавния глава и председателя на ВКС Лозан Панов днес.

Тя бе по искане на Панов, съвместно изявления след края й нямаше. На излизане от „Дондуков“-2 пред журналисти председателят на ВКС сам очерта акцентите. Неговото виждане е, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт и да се превърне в независим орган, равно отдалечен от всички власти. Както и че трябва да се намали парламентарната квота във ВСС.

„Потвърдих виждането си, че за да е истинска, съдебната реформа трябва да се проведе в дълбочина, иначе ще заприлича на мимикрия. В тзи връзка очертах нуждата от структурна реформа на прокуратурата, за да не е тя безконтролна и безотговорна. Попитах президента дали ще инициира конституционни промени и консултации за свикване на Велико Народно събрание“, каза Панов пред чакащите отпред журналисти. По ирония на съдата малко преди появата му се разрази проливен дъжд, председателят на ВКС и репортерите разговаряха под дъжда, на много, много мокро.

Какъв беше отговорът на тези въпроси, попитаха журналистите. Президентът каза, че  ще проведе срещи и с главния прокурор, членове на ВСС, вицепремиера Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. Доколкото се разбра, отговор ще бъде даден след като приключат всички те. Панов оцени срещата като конструктивна и делова.

Вчера Румен Радев се видя с председателя на ВАС Георги Колев. Утре на „Дондуков“ -2 отива главният прокурор Сотир Цацаров.

Решение на КС от 2003 г. по искане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев обяви, че разместването на конституционно определени органи (включително прокуратурата) е изцяло и само в прерогативите на ВНС. Пак велик парламент може да намали, увечили илиизобщо промени броя на членовете на парламента, ВСС и други. А държавният глава е сред онези, които могат да инициират промени в основния закон, макар нито един президент досега да не се е възползвал от това си правомощие.

По-късно от президенството излязоха със съобщение:

„Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Разговорът се състоя в рамките на провежданите от президента Радев срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система.

По време на срещата бяха представени предложения за реформи в  съдебната власт на председателя на ВКС Лозан Панов, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната“.

Колата на НСО, возеща Панов, с развити болтове

За индицент с автомобила на НСО, с който пътува, съобщи още Панов. На срещата си с президента той е уведомил и Румен Радев за това.

Миналия четвъртък, след заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, шефът на ВКС отпътувал с автомобила на НСО за Берковица, където присъствал на встъпването в длъжност на новия председател на районния съд. По пътя натам Панов и шофьорът му чули странен шум, но не успели да установят откъде е. На връщане спрели в малко населено място и тогава шофьорът видял, че на задната лява гума липсват два болта, а други три са развити, съобщава „Правен свят“.

От ВКС уведомили с официално писмо началника на НСО Ангел Антонов, а той се чул по телефона с Панов. Доклад за инцидента е написал и шофьорът на председателя на ВКС, който е служител на НСО.

Случаят се изяснява от службата за

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.