Последни новини
Home / Законът / От втори опит: Прокурор, подкрепян от съдиите, оглави РС-Луковит

От втори опит: Прокурор, подкрепян от съдиите, оглави РС-Луковит

Defakto.bg

Прокурорът от Тетевен Венцислав Вълчев става председател на районния съд в Луковит. Това единодушно реши съдийската колегия на ВСС днес.

Вълчев за втори път застава пред кадровиците като единствен кандидат за поста. При първия опит той не получи подкрепата на мнозинството в колегията, макар че съдиите от Луковит бяха застанали зад кандидатурата му.

Венцислав Вълчев има над 18 години стаж в третата власт като следовател и прокурор. През 1996 г. започва като помощник-следовател, а през 1998 г. е назначен на длъжност следовател в Районна следствена служба – Тетевен. От 2006 г. е прокурор в Районна прокуратура – Тетевен.

„Венцислав Вълчев кандидатства за поста с желание за професионално развитие, с готовност да поеме отговорността за работата на съда и увереност, че ще се справи с нея. Мотивиран е също от поканата и подкрепата на съдиите в Районен съд – Луковит. В представената концепция заявява намерение да запази утвърдените добри практики в организацията на работата като ги развива и надгражда. Той адмирира постижения на съда при възлагане на възпитателни грижи и превенция на условно осъдените и предсрочно освободените, при противообществени прояви на деца, както и в работа с психичноболни лица. Като основни цели при управлението на съда поставя гарантиране върховенството на закона, достигане на европейските стандарти за независимост, ефективност, прозрачност и отчетност на съдебната система, адекватно управление на човешките ресурси, разумно планиране и разходване на бюджетните средства. Кандидатът ще работи за институционално укрепване и запазване на съда като териториална структура на съдебната система, като оценява значението му за местната общност. Той акцентира на извънпроцесуалното сътрудничество с държавни органи и обществени организации за набелязване проблеми в сфери на обществения живот, укрепване и повишаване на административния капацитет на съдебната администрация, публичност, прозрачност, качество и срочност при осъществяване на правораздаването. Като административен ръководител той възнамерява да осъществява контрол върху срочността на разглежданите дела и за изготвяне на съдебните актове, предвид констатирани проблеми. Първостепенна задача за него ще бъде решаването на сградния проблем на съда. Той сочи необходимост от усъвършенстване на интернет страницата на съда с публикуване на актуална информация за функционирането на съда и с осигуряване на достъп за справки по дела“, съобщиха от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.