Последни новини
Home / Законът / От втори опит: Прокурор, подкрепян от съдиите, оглави РС-Луковит

От втори опит: Прокурор, подкрепян от съдиите, оглави РС-Луковит

Defakto.bg

Прокурорът от Тетевен Венцислав Вълчев става председател на районния съд в Луковит. Това единодушно реши съдийската колегия на ВСС днес.

Вълчев за втори път застава пред кадровиците като единствен кандидат за поста. При първия опит той не получи подкрепата на мнозинството в колегията, макар че съдиите от Луковит бяха застанали зад кандидатурата му.

Венцислав Вълчев има над 18 години стаж в третата власт като следовател и прокурор. През 1996 г. започва като помощник-следовател, а през 1998 г. е назначен на длъжност следовател в Районна следствена служба – Тетевен. От 2006 г. е прокурор в Районна прокуратура – Тетевен.

„Венцислав Вълчев кандидатства за поста с желание за професионално развитие, с готовност да поеме отговорността за работата на съда и увереност, че ще се справи с нея. Мотивиран е също от поканата и подкрепата на съдиите в Районен съд – Луковит. В представената концепция заявява намерение да запази утвърдените добри практики в организацията на работата като ги развива и надгражда. Той адмирира постижения на съда при възлагане на възпитателни грижи и превенция на условно осъдените и предсрочно освободените, при противообществени прояви на деца, както и в работа с психичноболни лица. Като основни цели при управлението на съда поставя гарантиране върховенството на закона, достигане на европейските стандарти за независимост, ефективност, прозрачност и отчетност на съдебната система, адекватно управление на човешките ресурси, разумно планиране и разходване на бюджетните средства. Кандидатът ще работи за институционално укрепване и запазване на съда като териториална структура на съдебната система, като оценява значението му за местната общност. Той акцентира на извънпроцесуалното сътрудничество с държавни органи и обществени организации за набелязване проблеми в сфери на обществения живот, укрепване и повишаване на административния капацитет на съдебната администрация, публичност, прозрачност, качество и срочност при осъществяване на правораздаването. Като административен ръководител той възнамерява да осъществява контрол върху срочността на разглежданите дела и за изготвяне на съдебните актове, предвид констатирани проблеми. Първостепенна задача за него ще бъде решаването на сградния проблем на съда. Той сочи необходимост от усъвършенстване на интернет страницата на съда с публикуване на актуална информация за функционирането на съда и с осигуряване на достъп за справки по дела“, съобщиха от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.