Последни новини
Home / Законът / Парламентът не може да пита главния прокурор за конкретни дела, реши КС

Парламентът не може да пита главния прокурор за конкретни дела, реши КС

Defakto.bg

Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Това единодушно реши Конституционният съд днес, като разтълкува основния закон по искане на Сотир Цацаров. Докладчик по делото бе Таня Райковска.

Последните конституционни промени, гласувани в края на 2015 г., предвидиха освен годишните доклади на главния прокурор НС да изслушва и „други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“. Тогава от Реформаторския блок предлагаха далеч по-конкретни тектове за контрол над обвинител №1, но те не бяха подкрепени.

Включват ли “другите доклади” доклад по конкретно наказателно производство, питаше сега Цацаров. И настояваше за тълкуване “за да се избегне противоречиво прилагане на посочената конституционна разпоредба и да се предотврати настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици”. Според главния прокурор депутатите не могат да проявяват интерес към конкретни дела, предприетото и установеното по тях, както и прогноза за крайния им резултат.

КС изцяло подкрепя виждането на Цацаров. Според съдиите обратното би нарушило разделението на властите.

Краткото резюме на решението, публикувано на страницата на КС, гласи:

“По смисъла на чл. 84, т. 16, изречение второ от Конституцията, се включват различни обобщени и аналитични доклади относно осъществяваната дейност на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Тези доклади са различни по време и/или съдържание от годишните доклади по чл. 84, т. 16, изречение първо от Конституцията, и са предназначени да съдействат за упражняване на конституционните правомощия на Народното събрание.

Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство”.

Пълният текст на решението още не е публикуван.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост

С час закъснение стартира Общото събрание на прокурорите за избор на един член на ВСС …

Почина Рут Бейдър Гинсбърг – върховен съдия на САЩ и забележителен юрист (нейна лекция)

  Тази нощ на 87 годишна възраст е починала Рут Бейдър Гинсбърг, върховен съдия на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.