Последни новини
Home / Законът / Парламентът не може да пита главния прокурор за конкретни дела, реши КС

Парламентът не може да пита главния прокурор за конкретни дела, реши КС

Defakto.bg

Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Това единодушно реши Конституционният съд днес, като разтълкува основния закон по искане на Сотир Цацаров. Докладчик по делото бе Таня Райковска.

Последните конституционни промени, гласувани в края на 2015 г., предвидиха освен годишните доклади на главния прокурор НС да изслушва и „други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“. Тогава от Реформаторския блок предлагаха далеч по-конкретни тектове за контрол над обвинител №1, но те не бяха подкрепени.

Включват ли „другите доклади“ доклад по конкретно наказателно производство, питаше сега Цацаров. И настояваше за тълкуване „за да се избегне противоречиво прилагане на посочената конституционна разпоредба и да се предотврати настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици“. Според главния прокурор депутатите не могат да проявяват интерес към конкретни дела, предприетото и установеното по тях, както и прогноза за крайния им резултат.

КС изцяло подкрепя виждането на Цацаров. Според съдиите обратното би нарушило разделението на властите.

Краткото резюме на решението, публикувано на страницата на КС, гласи:

„По смисъла на чл. 84, т. 16, изречение второ от Конституцията, се включват различни обобщени и аналитични доклади относно осъществяваната дейност на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Тези доклади са различни по време и/или съдържание от годишните доклади по чл. 84, т. 16, изречение първо от Конституцията, и са предназначени да съдействат за упражняване на конституционните правомощия на Народното събрание.

Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство“.

Пълният текст на решението още не е публикуван.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.