Последни новини
Home / Законът / Правници в дискусия – ефективен ли е достъпът до правна помощ в досъдебната фаза по наказателни дела

Правници в дискусия – ефективен ли е достъпът до правна помощ в досъдебната фаза по наказателни дела

Defakto.bg
Иванка Иванова

Националното бюро за правна помощ и Институт „Отворено общество“ – София организират на 7 юни 2017 г. (сряда), от 10 ч. до 16 ч., в гр. София (Гранд Хотел София, ул. „Гурко“ 1) еднодневна конференция по темата „Гаранции за ефективен достъп до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства – сравнително-правна перспектива“.

В събитието се очаква да вземат участие около 50 практикуващи адвокати, представители на държавни институции, сдружения с нестопанска цел и изследователи, които ще обсъдят резултатите от сравнително-правно изследване на процедурите, които се използват в отделни държави членки на Европейския съюз за гарантиране, наблюдение и оценка на качеството на публично-финансираната правна помощ.

Изследването, което ще бъде представено на конференцията включва примери от Холандия, Белгия, Франция, Англия/Уелс и Шотландия.

Конференцията се организира в рамките на проект „Подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в България“, финансиран по програма Правосъдие 2014 – 2020 г. на Европейския Съюз и изпълняван

съвместно от Националното бюро за правна помощ и Институт «Отворено общество – София» в периода август 2016 – януари 2018 г.  Ръководител на проекта е  г-жа Иванка Иванова, Институт „Отворено общество“.

Проектът е насочен към подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в страната. Сред неговите основни задачи са да съдейства за правилното приложение и мониторинг на Директива 2013/48/ЕС от 22 октомври 2013 година относно правото на достъп до адвокат в наказателното производство и в производството по европейска заповед за арест, на Директива 2016/1919/ЕС от 26 октомври 2016 г. относно правната помощ за заподозрени и обвиняеми в рамките на наказателното производство и за искани за предаване лица в рамките на производства по Европейска заповед за арест, както и на

Препоръка на Европейската Комисия 2013/С 378/03 от 27 ноември 2013 година относно правото на правна помощ за заподозрените или обвиняемите в наказателното производство и Препоръка на Европейската Комисия 2013/С 378/02 от 27 ноември 2013 година относно процесуалните гаранции за уязвимите лица, които са заподозрени или обвиняеми в наказателно производство.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.