Последни новини
Home / Законът / Правници в дискусия – ефективен ли е достъпът до правна помощ в досъдебната фаза по наказателни дела

Правници в дискусия – ефективен ли е достъпът до правна помощ в досъдебната фаза по наказателни дела

Defakto.bg
Иванка Иванова

Националното бюро за правна помощ и Институт „Отворено общество“ – София организират на 7 юни 2017 г. (сряда), от 10 ч. до 16 ч., в гр. София (Гранд Хотел София, ул. „Гурко“ 1) еднодневна конференция по темата „Гаранции за ефективен достъп до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства – сравнително-правна перспектива“.

В събитието се очаква да вземат участие около 50 практикуващи адвокати, представители на държавни институции, сдружения с нестопанска цел и изследователи, които ще обсъдят резултатите от сравнително-правно изследване на процедурите, които се използват в отделни държави членки на Европейския съюз за гарантиране, наблюдение и оценка на качеството на публично-финансираната правна помощ.

Изследването, което ще бъде представено на конференцията включва примери от Холандия, Белгия, Франция, Англия/Уелс и Шотландия.

Конференцията се организира в рамките на проект „Подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в България“, финансиран по програма Правосъдие 2014 – 2020 г. на Европейския Съюз и изпълняван

съвместно от Националното бюро за правна помощ и Институт «Отворено общество – София» в периода август 2016 – януари 2018 г.  Ръководител на проекта е  г-жа Иванка Иванова, Институт „Отворено общество“.

Проектът е насочен към подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в страната. Сред неговите основни задачи са да съдейства за правилното приложение и мониторинг на Директива 2013/48/ЕС от 22 октомври 2013 година относно правото на достъп до адвокат в наказателното производство и в производството по европейска заповед за арест, на Директива 2016/1919/ЕС от 26 октомври 2016 г. относно правната помощ за заподозрени и обвиняеми в рамките на наказателното производство и за искани за предаване лица в рамките на производства по Европейска заповед за арест, както и на

Препоръка на Европейската Комисия 2013/С 378/03 от 27 ноември 2013 година относно правото на правна помощ за заподозрените или обвиняемите в наказателното производство и Препоръка на Европейската Комисия 2013/С 378/02 от 27 ноември 2013 година относно процесуалните гаранции за уязвимите лица, които са заподозрени или обвиняеми в наказателно производство.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.