Последни новини
Home / Законът / Топалов отговори на Цацаров за СРС-тата: Съдиите няма да станат „заложници“ на разчистване на сметки

Топалов отговори на Цацаров за СРС-тата: Съдиите няма да станат „заложници“ на разчистване на сметки

Defakto.bg

В отворено писмо днес председателят на СГС Калоян Топалов отговори на главния прокурор Сотир Цацаров за делата, свързани с разрешаването на спецразузнавателни средства (СРС). Става дума за драстичните случаи на нарушения, оповестени в доклад на СГС. Включително и че обект на подслушване са ставали посолства и други дипломатически сгради.

„Няма да допусна няма да допусна СГС и неговото ръководство да бъдат замесени и въвлечени в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали или да стават „заложници“ на разчистване на сметки и/или желание за надмощие между отделните власти в страната или в рамките на съдебната власт, реализирани публично чрез истериите на медиите „бухалки“, заявява Топалов в публично разпространеното писмо.

Миналата седмица Цацаров сигнализира съдийската колегия на ВСС, че от столичния градски съд не им изпращали делата за СРС  и за това прокурорската проверка дали има данни пресстъпления нямало как да приключи навреме. А част от колегията предложи ВСС да задължи Топалов да изпълни исканията на прокуратурата и да го порицае за станалото. Такова решение обаче не бе взето.

На същото заседание обаче от кадровици се чуха и намеци, че самият Топалов бил нарушил закона за класифицираната информация, защото секретните дела били гледани от съдии, които не би трябвало да имат достъп до тях, а той оповестявал информация. Дни след това в медии се появиха публикации, че шефът на СГС бил на крачка от наказателно дело срещу самия него.

„Възразявам и категорично се противопоставям на опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се засили особено отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. „жълти медии“. Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководство на съд, включително и на най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов дапонесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни“, пише Топалов на Цацаров.

И го запознава с фактите „такива, каквито са“, като му изпраща и цялата кореспонденция между ръководството на съда и прокурор Клементина Паличева от звеното „Антикорупция“, определена за наблюдаваща проверката.

Фактите

За тях в писмото на Топалов се казва: „В духа на доброто сътрудничество между двете институции и желанието за диалог между същите и този път бе създадена организация в съда, така че да се улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като се отчитат обемът на проверяваната информация, спецификата на същата, капацитетът и възможностите на отдел „Защита на класифицираната информация“ в СГС и най-важното – стриктното спазване на всички законови изисквания. Прокурор Паличева бе запозната своевременно с всичко това от заместник-председателите на СГС съдия Борисова и съдия Мумджиева, като бе поканена в телефонен разговор на среща за уточняване на реда и начина за извършване на проверката с оглед на конкретните дадености от чисто обективен характер. Първоначално прокурор Паличева се съгласи на такава среща, като заяви, че ще върне телефонното обаждане за уточняване на деня и часа за провеждането й. Такова обаждане обаче не последва поради което покана за провеждането на работна среща бе направено и официално от страна на СГС. В отговор се премина в стил на епистоларна комунискация, в която се отправяха едни и същи искания към съда, които, смяе да твърдя, се разминават с нормативните изисквания. Това са фактите“.

Инсинуации, граничещи с абсурди

Вместо факти обаче се появяват техни интерпретации, което води до изкривяването им, което не помага на започналата прокурорска проверка, категоричен е Калоян Топалов.

В писмото е остър:

„Фриволната интепрпретация води до появилите се волно или неволно инсинуации, граничещи с абсурда, но за сметка на това – на нивото на глупостта на разпространяващите ги.

Примерите са много – че ръководството на СГС спъва извършването на проверката; че ръководството на СГС не желае реалното извършване на такава проверка, въпреки че самото то е неин инициатор; че ръководството на СГС цели единствено медийна изява; че ръководството на СГС се стреми към някакъв реваншизъм спрямо старото ръководство на съда; че ръководството на СГС извършило престъпление.

Както и редица други „достоверни“ твърдения и „разкрития“, които започнаха успоредно с изпращането на Вашето писмо до съдийската колегия и които продължават и набират скорост в публичното и медийното пространство, достигайки до степен на оглушителност на воя на некомпетентността. Тази свободна интепрператия на сухите факти бе вплетена в медийната война, която се води перманентно срещу настоящото ръководство на съда вече повече от година и половина чрез неговото демонизиране и упрекване във всички човешки грехове. Но интензитетът на тази война, както и самите участници в нея са сигурен знак за правилния път, по който СГС върви, което впрочем е видно и от постигнатите от същия и неговото ръководство резултати, отчетени неведнъж и от Пленума, и от Съдийската колегия на ВСС“, се казва в посланието до Сотир Цацаров.

Последиците – спекулациите се разрастват

Изброеното ма една последица – спекулациите се разрастват и засягат както съда, така и прокуратурата, заявява Калоян Топалов.

„Независимо от това със завидно упорство продължават опитите въз основа на клюкарско-махленски потоци да се правят внушения чрез даване на квалификации на действия или бездействия на ръководството на най-големия окръжен съд в страната.

Резултатът от такова фриволно тълкуване на фактите са и появилите се спекулации, че се прави всико възможно от Прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС; че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени; че извършването на проверката ще разкрие наличието на схема за използването на СГС като банка за незаконното събиране на информация, която впоследствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата бизнессцена предвид липсата по същество на събрани ВДС по представените разрешения за използването на СРС и близките контакти на членове от старото ръководство от съда с представителите на политически и бизнеселит; че по случая се създава изкуствен конфликт, чрез който за пореден път се цели да се отстрани ръководствотона съда и той да бъде овладян от „подходящите“ хора и т.н., в което аз лично силно се съмнявам“.

Създайте организация за проверката

На финала Топалов призовава Цацаров:

„Това, което искам ясно да заявя е, че когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин. Това в никакъв случай не води до повишаване на доверието в тях, още повече когато се касае до институции в рамките на съдебната власт, защото доверието в институциите не се гради само върху техните действия, а и върху резултатите от тях, както и върху способността им те да взаимодействат.

Именно поради това се надявам да спомогнете за създаване на необходимата организация такава, каквато е създадена и в СГС, за да може проверката по изпратения от мен до Вас доклад да приключи максимално бързо, отчитайки всички обективни дадености, специфики и най-важното – при стриктното спазване на закона“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.