Последни новини
Home / Законът / Топалов отговори на Цацаров за СРС-тата: Съдиите няма да станат „заложници“ на разчистване на сметки

Топалов отговори на Цацаров за СРС-тата: Съдиите няма да станат „заложници“ на разчистване на сметки

Defakto.bg

В отворено писмо днес председателят на СГС Калоян Топалов отговори на главния прокурор Сотир Цацаров за делата, свързани с разрешаването на спецразузнавателни средства (СРС). Става дума за драстичните случаи на нарушения, оповестени в доклад на СГС. Включително и че обект на подслушване са ставали посолства и други дипломатически сгради.

„Няма да допусна няма да допусна СГС и неговото ръководство да бъдат замесени и въвлечени в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали или да стават „заложници“ на разчистване на сметки и/или желание за надмощие между отделните власти в страната или в рамките на съдебната власт, реализирани публично чрез истериите на медиите „бухалки“, заявява Топалов в публично разпространеното писмо.

Миналата седмица Цацаров сигнализира съдийската колегия на ВСС, че от столичния градски съд не им изпращали делата за СРС  и за това прокурорската проверка дали има данни пресстъпления нямало как да приключи навреме. А част от колегията предложи ВСС да задължи Топалов да изпълни исканията на прокуратурата и да го порицае за станалото. Такова решение обаче не бе взето.

На същото заседание обаче от кадровици се чуха и намеци, че самият Топалов бил нарушил закона за класифицираната информация, защото секретните дела били гледани от съдии, които не би трябвало да имат достъп до тях, а той оповестявал информация. Дни след това в медии се появиха публикации, че шефът на СГС бил на крачка от наказателно дело срещу самия него.

„Възразявам и категорично се противопоставям на опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се засили особено отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. „жълти медии“. Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководство на съд, включително и на най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов дапонесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни“, пише Топалов на Цацаров.

И го запознава с фактите „такива, каквито са“, като му изпраща и цялата кореспонденция между ръководството на съда и прокурор Клементина Паличева от звеното „Антикорупция“, определена за наблюдаваща проверката.

Фактите

За тях в писмото на Топалов се казва: „В духа на доброто сътрудничество между двете институции и желанието за диалог между същите и този път бе създадена организация в съда, така че да се улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като се отчитат обемът на проверяваната информация, спецификата на същата, капацитетът и възможностите на отдел „Защита на класифицираната информация“ в СГС и най-важното – стриктното спазване на всички законови изисквания. Прокурор Паличева бе запозната своевременно с всичко това от заместник-председателите на СГС съдия Борисова и съдия Мумджиева, като бе поканена в телефонен разговор на среща за уточняване на реда и начина за извършване на проверката с оглед на конкретните дадености от чисто обективен характер. Първоначално прокурор Паличева се съгласи на такава среща, като заяви, че ще върне телефонното обаждане за уточняване на деня и часа за провеждането й. Такова обаждане обаче не последва поради което покана за провеждането на работна среща бе направено и официално от страна на СГС. В отговор се премина в стил на епистоларна комунискация, в която се отправяха едни и същи искания към съда, които, смяе да твърдя, се разминават с нормативните изисквания. Това са фактите“.

Инсинуации, граничещи с абсурди

Вместо факти обаче се появяват техни интерпретации, което води до изкривяването им, което не помага на започналата прокурорска проверка, категоричен е Калоян Топалов.

В писмото е остър:

„Фриволната интепрпретация води до появилите се волно или неволно инсинуации, граничещи с абсурда, но за сметка на това – на нивото на глупостта на разпространяващите ги.

Примерите са много – че ръководството на СГС спъва извършването на проверката; че ръководството на СГС не желае реалното извършване на такава проверка, въпреки че самото то е неин инициатор; че ръководството на СГС цели единствено медийна изява; че ръководството на СГС се стреми към някакъв реваншизъм спрямо старото ръководство на съда; че ръководството на СГС извършило престъпление.

Както и редица други „достоверни“ твърдения и „разкрития“, които започнаха успоредно с изпращането на Вашето писмо до съдийската колегия и които продължават и набират скорост в публичното и медийното пространство, достигайки до степен на оглушителност на воя на некомпетентността. Тази свободна интепрператия на сухите факти бе вплетена в медийната война, която се води перманентно срещу настоящото ръководство на съда вече повече от година и половина чрез неговото демонизиране и упрекване във всички човешки грехове. Но интензитетът на тази война, както и самите участници в нея са сигурен знак за правилния път, по който СГС върви, което впрочем е видно и от постигнатите от същия и неговото ръководство резултати, отчетени неведнъж и от Пленума, и от Съдийската колегия на ВСС“, се казва в посланието до Сотир Цацаров.

Последиците – спекулациите се разрастват

Изброеното ма една последица – спекулациите се разрастват и засягат както съда, така и прокуратурата, заявява Калоян Топалов.

„Независимо от това със завидно упорство продължават опитите въз основа на клюкарско-махленски потоци да се правят внушения чрез даване на квалификации на действия или бездействия на ръководството на най-големия окръжен съд в страната.

Резултатът от такова фриволно тълкуване на фактите са и появилите се спекулации, че се прави всико възможно от Прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС; че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени; че извършването на проверката ще разкрие наличието на схема за използването на СГС като банка за незаконното събиране на информация, която впоследствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата бизнессцена предвид липсата по същество на събрани ВДС по представените разрешения за използването на СРС и близките контакти на членове от старото ръководство от съда с представителите на политически и бизнеселит; че по случая се създава изкуствен конфликт, чрез който за пореден път се цели да се отстрани ръководствотона съда и той да бъде овладян от „подходящите“ хора и т.н., в което аз лично силно се съмнявам“.

Създайте организация за проверката

На финала Топалов призовава Цацаров:

„Това, което искам ясно да заявя е, че когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин. Това в никакъв случай не води до повишаване на доверието в тях, още повече когато се касае до институции в рамките на съдебната власт, защото доверието в институциите не се гради само върху техните действия, а и върху резултатите от тях, както и върху способността им те да взаимодействат.

Именно поради това се надявам да спомогнете за създаване на необходимата организация такава, каквато е създадена и в СГС, за да може проверката по изпратения от мен до Вас доклад да приключи максимално бързо, отчитайки всички обективни дадености, специфики и най-важното – при стриктното спазване на закона“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.