Последни новини
Home / Законът / БХК писа на всички депутати и министри за проблемите с човешките права

БХК писа на всички депутати и министри за проблемите с човешките права

Defakto.bg

Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до депутатите от 44-ото Народно събрание и министрите в новото правителство. В него се очертават най-важните предизвикателства пред законодателната и изпълнителната власт в следващите четири години, що се отнася до правата на човека, съобщиха от организацията.

Акцентите включват:

  • Продължаване на процеса на деинституционализация в грижата за деца.
  • Реформа в съдебната власт, която да обхване и прокуратурата.
  • Приемане на нов закон за правосъдие за деца в конфликт със закона.
  • Привеждане на българското законодателство в съответствие с Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.
  • Създаване на адекватна законодателна и институционална рамка за борба с всякакъв вид незаконни действия на правоприлагащите органи.
  • Ефективна борба с всички форми на дискриминация, включително речта на омраза.
  • Предприемане на законодателни и практически мерки за изпълнението на близо 300 решения на Европейския съд по правата на човека срещу България.

Заедно с писмото депутатите и министрите получили и копия от годишния доклад на БХК за 2016 г., който обобщава проблемите в 15 сфери, свързани с човешките права.

„Именно липсата на активност и своевременна реакция от страна на властите по част от горепосочените акценти често е причина за критика към България от международни органи и неправителствени организации, както и за осъдителни решения срещу страната в Европейския съд по правата на човека“, обобщават от БХК.

Писмата в парламента са занесени от председателя на комитета Красимир Кънев (на снимката горе).

18 законопроекта в парламента за 3 месеца

От 19 април, когато бе конституирано, до 6 юни в 44-о Народно събрание са постъпили 18 законопроекта, информираха междувременно от НС. Справката е раздадена днес на заседанието на председателския съвет.
В парламента са внесени законопроекти за промени в Изборния кодекс, в Данъчно-осигурителния кодекс, в Административно процесуалния кодекс, в Гражданския процесуален кодекс /три проекта/, в Наказателния кодекс /два проекта/, в Наказателно-процесуалния кодекс. Предложени са допълнения в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за енергетиката. Един законопроект – за изменение на Закона за опазване на земеделските земи, е оттеглен.

В деловодството на парламента са постъпили и два изцяло нови закона – за концесиите и за българския жестомимичен език, който бе отхвърлен днес.

Внесени са и проекти за изменения в Закона за движение по пътищата, в Закона за храните, в Закона за публичното предлагане на ценни книжа и в Закона за предучилищното и училищното образование.

 

 

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.