Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор с „крайно отрицателно” становище за местенето на обвинението

Главният прокурор с „крайно отрицателно” становище за местенето на обвинението

Defakto.bg

Военна прокуратура разпитва шефа на НСО и шофьора за колата на Панов

„Крайно отрицателно, естествено” е становището на главния прокурор Сотир Цацаров за превръщането на държавното обвинение в независима структура, извън трите власти.

Цацаров огласи мнението си след своята среща с президента Румен Радев на „Дондуков”-2 днес. Той е третият гост на държавния глава от „тримата големи” – в понеделник в президенството бе Георги Колев, вчера – Лозан Панов. На излизане Панов обяви, че истинската съдебна реформа не може да мине без структурна реформа на прокуратурата, за да не е тя безконтролна и безотговорна. Според председателя на ВКС това може да стане именно с изваждането й от съдебната власт и превръщането в независима структура. В тази връзка Панов заговори и за консултации за свикване на Велико Народно събрание.

Черешката на тортата

„Свидетел съм на едно добро и изключително детайлно познаване на всички органи на съдебната система от страна на президента. Той потвърди, че начинът на решаване на проблемите трябва да е комплексен, не може една институция да се сочи за виновна”, обяви на свой ред Цацаров на излизане от „Дондуков”-2 днес. Двамата с Радев са разговаряли и за позицията на Панов.

„Моето мнение е крайно отрицателно, естествено. Прокуратурата е оценявана и в момента, друг е въпросът справедливо или не, като институция, която е безконтролна и виновна за всички беди. Като я изведем от контрола на ВСС, от сегашния парламентарен контрол и я превърнем в отделна, самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и неограничена в правомощията си?”, са аргументите на Цацаров.

Главният прокурор включи и мотива: това не е мнението на съдиите, напоследък често повтарян от него.

„Казах го и на г-н Радев – сигурен съм, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство, това не е мнението на съдиите, това е мнение, което много време пробива път в политическите среди и беше гласно изказано сега, черешката на тортата. Само да помоля г-н Панов да събере колегите си от ВКС и да ги пита дали и те мислят така”.

Никой не ни уведоми за болтовете на Панов!

Сотир Цацаров коментира и инцидента с развитите болтове на една от гумите на автомобила, с който пътува председателят на ВКС. За това съобщи също вчера Лозан Панов, който е уведомил и президента.

„Президентът ме информира, че е разпоредил незабавно проверка на НСО. Тя е в ход и е интензивна. Прокуратурата не е била уведомена нито от Панов, нито от началника на НСО за това. Но с оглед вчерашните му изявления (на Панов), военноокръжната прокуратура се самосезира, от 12 ч. военните прокурори снемат лични обяснения от ген.Антонов (шефа на НСО-б.р.), от шофьора, прави се оглед на колата, на всичко”, обяви главният прокурор. И обеща публичност на резултатите от проверката. Бе категоричен – НСО е трябвало незабавно да уведоми и прокуратурата, и президента, на чието подчинение е службата.

В тази професия място за страхливи няма

От автомобила на НСО Цацаров се прехвърли на темата за страха. На въпрос дали не го е страх, че и неговата кола може да се окаже повредена („тримата големи” са контингент на НСО и се возят в техни коли), Цацаров заяви:

„Мен не ме е страх. За да кажеш: „Не на страха!”, трябва да е ясно, че в тази професия място за страхливи няма.

Наясно съм също, че за да застана пред Съдебната палата и да кажа: „Не на страха!”, трябва да си хвърля тогата. А аз пазя и прокурорската, и съдийската тога, на която много държа”.

„Не на страха!” и „Стига вече толкова!” бяха посланията, отправени за първи път от Панов на честването на 135-а годишнина на ВКС. Те станаха надслов на безпрецедентния мълчалив съдийски протест срещу орязването на конституционните промени в края на 2015 г., когато магистрати в черни тоги излязоха пред Съдебната палата.

Съобщението на президенството

След срещата (както и след предишните две), от президентството излязоха със съобщение:

„Държавният глава Румен Радев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с главния прокурор Сотир Цацаров.

Подобряването на механизмите за взаимодействие между институциите, ангажирани в борбата с корупцията и организираната престъпност, бяха водещи акценти по време на срещата.

Президентът Радев потвърди готовността си да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.