Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор с „крайно отрицателно” становище за местенето на обвинението

Главният прокурор с „крайно отрицателно” становище за местенето на обвинението

Defakto.bg

Военна прокуратура разпитва шефа на НСО и шофьора за колата на Панов

„Крайно отрицателно, естествено” е становището на главния прокурор Сотир Цацаров за превръщането на държавното обвинение в независима структура, извън трите власти.

Цацаров огласи мнението си след своята среща с президента Румен Радев на „Дондуков”-2 днес. Той е третият гост на държавния глава от „тримата големи” – в понеделник в президенството бе Георги Колев, вчера – Лозан Панов. На излизане Панов обяви, че истинската съдебна реформа не може да мине без структурна реформа на прокуратурата, за да не е тя безконтролна и безотговорна. Според председателя на ВКС това може да стане именно с изваждането й от съдебната власт и превръщането в независима структура. В тази връзка Панов заговори и за консултации за свикване на Велико Народно събрание.

Черешката на тортата

„Свидетел съм на едно добро и изключително детайлно познаване на всички органи на съдебната система от страна на президента. Той потвърди, че начинът на решаване на проблемите трябва да е комплексен, не може една институция да се сочи за виновна”, обяви на свой ред Цацаров на излизане от „Дондуков”-2 днес. Двамата с Радев са разговаряли и за позицията на Панов.

„Моето мнение е крайно отрицателно, естествено. Прокуратурата е оценявана и в момента, друг е въпросът справедливо или не, като институция, която е безконтролна и виновна за всички беди. Като я изведем от контрола на ВСС, от сегашния парламентарен контрол и я превърнем в отделна, самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и неограничена в правомощията си?”, са аргументите на Цацаров.

Главният прокурор включи и мотива: това не е мнението на съдиите, напоследък често повтарян от него.

„Казах го и на г-н Радев – сигурен съм, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство, това не е мнението на съдиите, това е мнение, което много време пробива път в политическите среди и беше гласно изказано сега, черешката на тортата. Само да помоля г-н Панов да събере колегите си от ВКС и да ги пита дали и те мислят така”.

Никой не ни уведоми за болтовете на Панов!

Сотир Цацаров коментира и инцидента с развитите болтове на една от гумите на автомобила, с който пътува председателят на ВКС. За това съобщи също вчера Лозан Панов, който е уведомил и президента.

„Президентът ме информира, че е разпоредил незабавно проверка на НСО. Тя е в ход и е интензивна. Прокуратурата не е била уведомена нито от Панов, нито от началника на НСО за това. Но с оглед вчерашните му изявления (на Панов), военноокръжната прокуратура се самосезира, от 12 ч. военните прокурори снемат лични обяснения от ген.Антонов (шефа на НСО-б.р.), от шофьора, прави се оглед на колата, на всичко”, обяви главният прокурор. И обеща публичност на резултатите от проверката. Бе категоричен – НСО е трябвало незабавно да уведоми и прокуратурата, и президента, на чието подчинение е службата.

В тази професия място за страхливи няма

От автомобила на НСО Цацаров се прехвърли на темата за страха. На въпрос дали не го е страх, че и неговата кола може да се окаже повредена („тримата големи” са контингент на НСО и се возят в техни коли), Цацаров заяви:

„Мен не ме е страх. За да кажеш: „Не на страха!”, трябва да е ясно, че в тази професия място за страхливи няма.

Наясно съм също, че за да застана пред Съдебната палата и да кажа: „Не на страха!”, трябва да си хвърля тогата. А аз пазя и прокурорската, и съдийската тога, на която много държа”.

„Не на страха!” и „Стига вече толкова!” бяха посланията, отправени за първи път от Панов на честването на 135-а годишнина на ВКС. Те станаха надслов на безпрецедентния мълчалив съдийски протест срещу орязването на конституционните промени в края на 2015 г., когато магистрати в черни тоги излязоха пред Съдебната палата.

Съобщението на президенството

След срещата (както и след предишните две), от президентството излязоха със съобщение:

„Държавният глава Румен Радев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с главния прокурор Сотир Цацаров.

Подобряването на механизмите за взаимодействие между институциите, ангажирани в борбата с корупцията и организираната престъпност, бяха водещи акценти по време на срещата.

Президентът Радев потвърди готовността си да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.