Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВАС гласува за нов председател, чакат се поне две кандидатури

Пленумът на ВАС гласува за нов председател, чакат се поне две кандидатури

Defakto.bg

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) трябва да номинира с гласуване кандидат за свой нов председател. Очаква се съдиите да издигнат поне две кандидатури на наследник на Георги Колев, най-малкото за да има състезание, заявиха магистрати пред De Fakto.

8 юни е и втората поред дата, на която официално могат да се внасят предложения за председател на съда пред пленума на Висшия съдебен съвет. Подобни предложения обаче не са постъпили – всички чакат номинацията на върховните съдии. Но време има – предложенията пред ВСС ще могат да се правят и на 15 и 22 юни, а практиката в избора на „тримата големи“ дотук показа, че кандидатурите идват в последния момент.

Промените в съдебния закон, в сила от август м.г. промениха реда за номиниране на председателите на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС и на главния прокурор. Това вече могат да правят по трима от съответната колегия – съдийската или прокурорската, министърът на правосъдието, а за двете върховни съдилища – и пленумите им. Тази новост сега за първи път ще се тества във ВАС.

Вълнения

А сред върховните съдии бушуват вълнения, стана ясно още преди десетина дни, когато те гласуваха правилата за номиниране на кандидати. В крайна сметка пленумът реши, че след гласуване ще издигне само 1 претендент,  с явен вот. Другите правила са, че трябва да присъстват поне половината от списъчния състав на съдиите (91 на брой), но след изчакване се допуска и падащ кворум. Както и че решението за „победителя“ се взема с обикновено мнозинство от присъстващите. С други думи – колкото съдии се съберат, толкова и ще решават.

Според „опозицията“ във ВАС тези правила правят номинацията предизвестена – по техните сметки назначените в последните години в мандата на Георги Колев трийсетина колеги, зам.-председателите, осемте шефове на отделения, пък и други със сигурност ще подкрепят кандидата на ръководството в един явен вот.

Може и да е така. Но нещата са в ръцете на съдиите, на които законът даде и „съдийско самоуправление“  – ако темата кой ще ги оглави в идните 7 години не им е безразлична, да са активни, да присъстват, да предлагат, да спорят в крайна сметка, ако не са съгласни. Нали са съдии!

По-любопитен впрочем е въпросът с претендентите.

Кои ще са претендентите?

Като сигурен кандидат, подкрепян и от ръководството на съда, се сочи шефът на Второ отделение на ВАС Георги Чолаков. Неговото име се спряга отдавна и никой не е опровергал намерението за бъдещата му номинация.

Съдия Георги Чолаков
Снимка: Районен съд-Сливен

Чолаков е завършил СУ „Св.Климент Охридски“, оглавява районния съд в Сливен от  1993 до 1995 г. (приемник на поста му е Радостин Радков, сега председател на АССГ), после отива в адвокатурата. През 2007 г. се връща в системата – след спечелен общ конкурс е назначен в административния съд в Сливен, командирован е в административния съд София-област, през 2009 г. подава оставка и става нотариус. През 2012 г. влиза във ВАС след конкурс за „външно“ назначаване – доскоро съдебният закон предвиждаше квота за юристи, които не са от системата, във всички нива. През 2013 г. Чолаков е назначен от Георги Колев за председател на Второ отделение, което гледа дела по Закона за устройството на територията и др. Известни дела, в които е участвал са това за уволнението на Мирослава Тодорова (в тричленния състав на ВАС, който потвърди уволнението, после то бе отменено от петчленка), както и  за отнетия лиценз на КТБ – по него съдът обяви, че акционери и вложители нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ.

Очаквано, „опозицията“ във ВАС не одобрява съдия Чолаков и на свой ред се кани да номинира претенденти, уверяват магистрати. Оттам нататък обаче всичко тъне в мъгла. Като евентуален кандидат се чу името на съдия Светлозара Анчева от Първо отделение на ВАС, което се занимава с данъчни казуси. Преди две години тя бе и сред магистратите, противопоставили се на идеята на председателя за създаването на нова Трета колегия, в която да отиват всички касационни обжалвания. Анчева обаче е отказала, заявиха съдии. Номинация е предлагана и на друг „бунтар“ – Марина Михайлова, но и тя е отказала. Така че кой или кои ще са другите претенденти  ще научим съвсем скоро.

Но който и да спечели номинацията на пленума на ВАС, това не му гарантира сигурен избор от Висшия съдебен съвет. Вотът там ще е на 10 септември, искат се  17 гласа „за“ от 25-членния съвет, за да има избран председател на Върховния административен съд. Междувременно свои кандидати могат да издигнат и членове на съдийската колегия на ВСС. А обичайно изборът на който и да е от „тримата големи“ не минава без консултации с останалите власти. Чува се, че съдии вече правят пътеки до централата на ГЕРБ.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.