Последни новини
Home / Законът / ВСС вкара „черна точка” на Методи Лалов навръх вота за нов съвет (дебатът)

ВСС вкара „черна точка” на Методи Лалов навръх вота за нов съвет (дебатът)

Defakto.bg

„Управлението на човешките ресурси в Софийския районен съд е било неефективно, имало е слабости, допуснати са сериозни пропуски”– въпросните констатации, изчетени от представляващия ВСС Димитър Узунов, влизат в личното кадрово дело на съдията Методи Лалов, бивш шеф на СРС.

Това реши днес с 14 срещу 5 гласа пленумът на съвета по предложение на Галя Георгиева. Преди това повече от два часа кадровиците се занимаваха с резултатите на назначен от тях в края на м.г. одит на столичния районен съд, извършен от вътрешното звено на ВСС. Проверката дойде след протеста на съдии и служители под прозорците на съвета.

А вкарването на „черната точка” в досието на Лалов идва навръх избора на членове на новия ВСС от квотата на съдиите, в който той е един от 27-те кандидати.

Мнозинството в пленума на съвета реши също пълният текст на одитния доклад да се публикува на интернет страниците и на ВСС, и на СРС. Но това ще стане след изборите, за да не се приемело за негативна кампания.

Всъщност, прие се именно така. Подобни одитно-личностни дебати са прецедентни в практиката на пленума на ВСС.

Хайде и за другите, но не за всички!

Факт е, че вече по предложение на Юлия Ковачева кадровиците гласуваха и всички одитни доклади от 2012 г. насам да се приложат към кадровите досиета на тогавашните административни ръководители на съдилища.

За прокурорите това не важи – те си имат свои одитори, резултатите се докладват на обвинител –№1 и не стигат до ВСС. Цацаров обаче се ангажира да направи докладите публични (без да ги вкарва в досиетата).

Темата „Лалов” изплува от точка в дневния ред, формулирана като: „Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност ОАУ-1701 в Софийския районен съд”.

Самият доклад засега не е публикуван, пълното му съдържание е неизвестно, отделни кадровици цитираха отделни неща.

Защо Милев е могъл, а Лалов – не?

Председателстващият днешното заседание Димитър Узунов настоя заключенията за неефективност в управлението на кадрите в СРС да влезе в досието на Лалов, та „всеки да си преценява и да си направи изводите”. Васил Петров подкрепи, че са „допуснати сериозни пропуски в работата на ръководството на СРС”.

Светла Петкова се включи с инициативата одитният доклад да се публикува на страниците на ВСС и на СРС.

Лозан Панов обяви, че това ще е крайна мярка.

А Юлия Ковачева се усъмни в компетентността на пленума на ВСС да решава какво да слага в личните кадрови досиета на магистратите, според нея това се решава от всяка колегия. Ако обаче ще се прави за един, да се направи за всички бивши и настоящи административни ръководители като оценка за техните качества, настоя Ковачева.

Каза и друго: „Има пропуски, но те не са в драстичен дисонанс с констатираното по други проверки на други органи на съдебната власт. Сатанизирането на съдия Лалов по никакъв начин не спомага за нормалното самочувствие на служителите в този съд. Да кажем, че този съд изобщо не работи е също толкова лошо, колкото да кажем, че всичко е наред”. И заподозря: „Защото само съдиите от СРС си позволиха протест, сега целият „справедлив гняв” като на Зевс от Олимп ще се стовари върху този съд!”

Галя Георгиева, разбира се, не се съгласи и разшири темата.

Като основен проблем на софийските съдилища определи призоваването, което е така. Но видя вините само на министъра на правосъдието, „който вместо да се занимава с политика, можеше да се погрижи за Бюрото за призоваване, да се решат проблемите” (Христо Иванов). Обвини председателя на ВКС: „Вие, г-н Панов просто сте пропуснали да окажете съдействие на СРС и СГС в тази посока!” А после обобщи за кадрите: „Председателят Лалов не си е свършил работата по управление на човешките ресурси. А Стефан Милев като изпълняващ функциите за няколко месеца успя да реши ред проблеми”. Заключи: „145 свободни бройки в администрацията на СРС, това е цял един окръжен съд, колеги!”

„Одитната разлика“ между съда и прокуратурата

Тук Магдалена Лазарова напомни на колегите си, че Лалов е кандидат за ВСС и всяко публикуване в този момент ще е негативна кампания, забранена по закон.

А Елка Атанасова се обяви категорично против слагането на „черната точка” в досието на съдията по една проста причина – законът ясно е казал какво се съдържа в личните кадрови дела, както и че данните там са поверителни.

Включи се главният прокурор.

„Прилагането към кадровото досие е оправдано, защото дава съвсем ясна представа за управленските качества на лицето, което е било административен ръководител на орган на съдебната власт. Но темата не е персонално Методи Лалов, друг е въпросът какво говори той и какво прави”, обяви Сотир Цацаров.

„Темата недвусмислено е Методи Лалов. Нямам спомен на пленум да сме разглеждали одитните доклади на прокуратурата, защо не ги внасяте във ВСС, за да има равнопоставеност?”, попита го Калин Калпакчиев. И ядоса обвинител №1, който пък открои „одитната разлика” между прокуратура и съд.

Цацаров започна спокойно: „Съдилищата са самостоятелни юридически лица, но поради многобройността си не могат да имат самостоятелни звена за вътрешен одит (поради което очевидно тях ги проверява ВСС? – б.р.). Прокуратурата е самостоятелно ЮЛ и има свое самостоятелно звено за вътрешен одит, както е по закон, резултатите се докладват на мен, нямам никакво задължение да предоставям одитните доклади на ВСС”.

„Но одитният контрол над прокуратурата…”, вметна Калпакчиев и не успя да довърши.

Обвинител №1 не се сдържа: „Моля ви, не ме прекъсвайте, да водим цивилизован разговор, той с вас винаги е интересен!

Не можете да ми говорите за редно и нередно – законът е спазен стриктно. Не можете да ми говорите за добросъвестност и недобросъвестност, защото вашето отношение е недобросъвестно към прокуратурата!

Нямам задължение да ви изпращам докладите и няма да го направя! Нямам задължение да ги прилагам към кадровите дела и няма да го направя!… Не ме прекъсвайте, г-н Калпакчиев, нищо, че гледате в тавана.

Ще направя следното: всички одитни доклади ще бъдат публикувани на външната страница на ПРБ. Ако мислите, че нещо се случва скрито-покрито,  докато е част от съдебната власт, а тя ще остане там, в прокуратурата ще се случва това, което пише в закона!”.

Юлия Ковачева прикани кадровиците „да последваме примера на главния прокурор, който ни обясни какво влиза в едно кадрово досие и какво – не”. Не го последваха.

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.