Последни новини
Home / Законът / В Люксембург 19 държави договориха създаването на обща Европейска прокуратура

В Люксембург 19 държави договориха създаването на обща Европейска прокуратура

Defakto.bg

Финансовите интереси на ЕС ще бъдат защитени, коментира българският министър на правосъдието Цецка Цачева

„Настъпи моментът категорично да заявим своята подкрепа за този толкова важен европейски проект – създаване на  Европейска прокуратура, и да отстояваме нейната ефективност. Това ще зависи най-вече от лоялното сътрудничество между всички държави-членки срещу престъпните посегателства по отношение на общия ни европейски бюджет“.  Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на заседанието на  Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург днес, на което министрите на правосъдието на 19 държави от Европейския съюз (ЕС) се договориха за създаването на обща Европейска прокуратура.

Новият орган ще се специализира в борбата с финансовите престъпления в ЕС.  Той ще провежда разследвания и ще повдига обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС като корупция, измами с евросредства и трансгранични измами с ДДС.

„Поздравяваме малтийското председателство и всички предходни председателства за интензивната работа и за постигнатата съгласуваност по компромисния текст на Регламента за създаване на Европейска прокуратура и изразяваме удовлетворение от присъединяването на нови държави-членки към засиленото сътрудничество, което е показател за общата ни решимост в защита на финансовите интереси на Съюза“, бе позицията на българската страна.

„Изразяваме увереност, че към инициативата ще се присъединят и останалите държави-членки с цел гарантиране на единството на Европейската прокуратура и политическата подкрепа за този проект. По този начин ще изпратим силно послание към европейските граждани, че финансовите интереси на ЕС ще бъдат защитени от престъпни посегателства, а щетите на европейския бюджет – възстановени“, заяви българският министър на правосъдието.

Комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер акцентира, че измамите, засягащи бюджета на ЕС, не се толерират и че „всеки цент от този бюджет трябва да бъде похарчен в полза на европейските граждани“.

Ежегодно в цяла Европа националните бюджети губят приходи от ДДС в размер на най-малко 50 милиарда евро заради трансгранични измами. Идеята на проекта е европейските прокурори да провеждат бързи разследвания в цяла Европа и да осъществяват обмен на информация в реално време.

Проектът предвижда Европейската прокуратура да бъде високоспециализиран и независим орган извън съществуващите институции и служби на ЕС. Организацията ще включва централна служба на равнище ЕС и децентрализирано ниво, състоящо се от европейски делегирани прокурори, установени в държавите членки, които същевременно ще продължават да изпълняват функциите си като национални прокурори („двойна функция“).

На заседанието си днес министрите обсъдиха и основни въпроси по Регламента Брюксел Iia относно компетентността,признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и относно международното отвличане на деца. Те споделиха нуждата децата да бъдат изслушвани по дела, при които се определят родителските права и да се изследват последиците от подобно изслушване върху процедурите за транснационалното признаване на решенията за родителска отговорност.

Относно Директивата  за превантивно преструктуриране на предприятия и предоставяне на втори шанс за тяхното оздравяване министрите, в т.ч. и българският министър, подчертаха нуждата от внимателен подход при отчитане на ролята на съда като гарант за зачитане на страните в производството, оставане на длъжника, поне частично, в управлението на активите, но не автоматично, а по преценка на съда. Условията за назначаването на доверено лице в производството по преструктуриране не следва да са изчерпателно уредени в Директивата, за да може да се съобразят със специфичните нужди на длъжника и  възможното оздравяване на неговата дейност.

Съветът постигна още общ подход по Директива за борба по наказателно-правен ред с изпирането на пари и по регламент за защита на данните, обработвани от институции, органи, служби агенции на ЕС, както и по предложението относно някои аспекти на договорите за предоставяне на цифрово съдържание във връзка със защита на потребителите при сделки с такива стоки на територията на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.