Последни новини
Home / Законът / “Домашен арест” за прокурора, арестуван в съдебна зала

“Домашен арест” за прокурора, арестуван в съдебна зала

Defakto.bg
“Домашен арест” определи специализираният наказателен съд за плевенския прокурор Димитър  Захариев, безпрецедентно арестуван във вторник в съдебна зала в София и обвинен за участие в организирана престъпна група. Захариев бе задържан от служители на Бюрото за охрана към главния прокурор, чиято функция е да пазят застрашени магистрати и свидетели, а не да задържат евентуални обвиняеми (обвиненията бяха повдигнати на Захариев след скандалния арест).
Най-леката мярка за неотклонение “подписка” е решението на спецсъда за служителя на съдебната охрана в Плевен Мирослав Минков, арестуван в паралелна акция на 6 юни. За неговото задържане бе разпространен и видеозапис.
Бях привлечен като обвиняем без призовка, доведен по унизителен начин, е подчертал Захариев пред съда. 

Конкретно прокуратурата му търси отговорност за участие в организирана престъпност и за изнудване на лекар в случай отпреди 7 години. Минков е обвинен в заплаха за убийство на мъжа на негова колежка и участие в същата престъпна група.

При старта на делото, прокурорът представи данни, че Захариев е управлявал охранителен бизнес в Плевен, съобщи БТА. Това е ставало чрез подставени лица, заедно с обвиняем по друго дело, Камен Балбузанов – Куката. Групата е оказвала натиск на търговци да бъдат охранявани от конкретна фирма, според обвинението.
Димитър Захариев отхвърли обвиненията и на свой ред обвини прокуратурата, че се опитва да го дискредитира. Отбеляза, че срещу него няма постъпила нито една жалба, както и че свидетелските показания не сочат да е заплашвал или изнудвал някого. Той помоли съда да го освободи срещу “подписка” и представи епикризи за сърдечно и ортопедично заболявания. Другият обвиняем, Минков, обясни, че е разказал на колежката си информация, която е чул в заведение, а не е заплашил мъжа й. По думите му, той е в приятелски отношения със семейството. Адвокатът му посочи, че прокуратурата не е дала доказателства за участие на Минков в престъпна група, както и че показанията на свидетелите на заплахата за убийство са разнопосочни.
Окончателната дума за мярката на Захариев ще е на апелативния спецсъд.

About De Fakto

Проверете също

Генералният адвокат Михаил Бобек: Директивата за услугите се прилага за дисциплинарни производства срещу адвокати

Директивата за услугите се прилага за дисциплинарни производства, образувани срещу адвокати, чийто резултат може да …

“Градус” съди Светослав Илчовски за милиони, собственикът Иван Ангелов завел и наказателно дело за обида и клевета

Искове и срещу втория бизнесмен, свидетелствал пред комисията “Манолова” Шокиращите свидетелства на бизнесмена Светослав Илчовски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.