Последни новини
Home / Законът / “Домашен арест” за прокурора, арестуван в съдебна зала

“Домашен арест” за прокурора, арестуван в съдебна зала

Defakto.bg
“Домашен арест” определи специализираният наказателен съд за плевенския прокурор Димитър  Захариев, безпрецедентно арестуван във вторник в съдебна зала в София и обвинен за участие в организирана престъпна група. Захариев бе задържан от служители на Бюрото за охрана към главния прокурор, чиято функция е да пазят застрашени магистрати и свидетели, а не да задържат евентуални обвиняеми (обвиненията бяха повдигнати на Захариев след скандалния арест).
Най-леката мярка за неотклонение “подписка” е решението на спецсъда за служителя на съдебната охрана в Плевен Мирослав Минков, арестуван в паралелна акция на 6 юни. За неговото задържане бе разпространен и видеозапис.
Бях привлечен като обвиняем без призовка, доведен по унизителен начин, е подчертал Захариев пред съда. 

Конкретно прокуратурата му търси отговорност за участие в организирана престъпност и за изнудване на лекар в случай отпреди 7 години. Минков е обвинен в заплаха за убийство на мъжа на негова колежка и участие в същата престъпна група.

При старта на делото, прокурорът представи данни, че Захариев е управлявал охранителен бизнес в Плевен, съобщи БТА. Това е ставало чрез подставени лица, заедно с обвиняем по друго дело, Камен Балбузанов – Куката. Групата е оказвала натиск на търговци да бъдат охранявани от конкретна фирма, според обвинението.
Димитър Захариев отхвърли обвиненията и на свой ред обвини прокуратурата, че се опитва да го дискредитира. Отбеляза, че срещу него няма постъпила нито една жалба, както и че свидетелските показания не сочат да е заплашвал или изнудвал някого. Той помоли съда да го освободи срещу “подписка” и представи епикризи за сърдечно и ортопедично заболявания. Другият обвиняем, Минков, обясни, че е разказал на колежката си информация, която е чул в заведение, а не е заплашил мъжа й. По думите му, той е в приятелски отношения със семейството. Адвокатът му посочи, че прокуратурата не е дала доказателства за участие на Минков в престъпна група, както и че показанията на свидетелите на заплахата за убийство са разнопосочни.
Окончателната дума за мярката на Захариев ще е на апелативния спецсъд.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.