Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Прокуратурата дължи отговор – защо задържа прокурор в съдебна зала?!

Методи Лалов: Прокуратурата дължи отговор – защо задържа прокурор в съдебна зала?!

Defakto.bg

Един озадачаващ арест в съдебна зала от близките дни, предизвика остри дискусии в социалните мрежи. Публикуваме позицията на бившия председател на СРС Методи Лалов, най малкото, защото съвпада с мнението на сериозното мнозинство от юристи, които  без комплекси си вършат работата срещу престъпността, в рамките на закона. Без да бият тъпана  под светлините на прожектора! 

Ето и коментара на Методи Лалов:

Захариев е бил арестуван точно в съдебната зала, където добросъвестно се е явил на дело срещу него, отговорът е бил: Така е преценил наблюдаващият прокурор.

Последното нещо в работата на държавните органи, а това означава и на прокуратурата, трябва да бъде показността. Нагледахме се на PR акции, разследванията по които впоследствие претърпяха фиаско. Прокуратурата дължи да обясни защо задържа прокурор в съдебна зала – защото има данни, че ще избяга; че ще задържи заложник; че има в себе си оръжие и т.н.

Дължи да обясни защо не задържа лицето на 100 метра от съдебната палата, например. Без ясно и конкретно обяснение, с мотиви „така е преценил наблюдаващият прокурор“, говорим не за правова държава, а за произволно и показно упражняване на правомощия (такива примери има много, ще припомня само действията на Роман Василев, който „разпореди“ на обвиняем, впоследствие оправдан, да падне на колене). Задържането под стража на всяко лице трябва да бъде единствено с цел да се попречи на задържания да се укрие от правосъдието или да извърши престъпление.

Когато се прави публично, без да са изложени мотиви за постигане на тези цели, говорим за назидателност, за показност, която цели да покаже какво може да направи прокуратурата с всеки един гражданин, а това е несъвместимо с принципа на върховенство на правото.

                                     А къде е съдията?! 

De Fakto споделя позицията на М.А., още един  участник във форума: „…За мен по-притеснително,  е че съдийката не е реагирала и не е разпоредила на нахлулите в съдебна зала да напуснат незабавно и да извършват действията си извън съдебната палата .
Палатата не е просто сграда.  Тя е символ на законноста и нарушаването на правата на някого в нея е послание за цялото общество, че ако дори там хората не са защитени, то никъде другаде не биха били.
А това е много страшно…“

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Иван Гешев не отговаря на критериите за поста, който заема

Необходима е промяна в правомощията на главния прокурор. Това може да стане лесно с промяна …

Задържаха 42-годишен мъж, заподозрян, че е организирал тегленето на над 53 млн. лева за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“

ГДБОП  задържа 42 – годишен  мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.