Последни новини
Home / Законът / Над 1 милион лв вземания на Темида събрали ЧСИ за 1 година

Над 1 милион лв вземания на Темида събрали ЧСИ за 1 година

Defakto.bg

1 100 000 лв. вземания на съдебната власт са събрали частните изпълнители през 2016 г. Това отчетоха на съвместен брифинг днес шефът на Камарата на ЧСИ Георги Дичев и Юлиана Колева, която е начело на правната комисия на ВСС. Случило се е като резултат от сключеното споразумение между съвета и частните изпълнители през юли 2015 г., с което се допусна и те да се включат в процеса по събирането.

Проблемът с вземанията на Темида – по присъдени глоби, разноски и т.н. е болезнен. А през 2015 г. скандална известност придоби фактът, че несъбраните борчове от 2005 г. нататък са стигнали рекордните 770 млн.лв. заради бездействието на Националната агенция по приходите. Именно НАП би трябвало да събира публичните вземания, каквито са и тези на съдебната власт. Но не го е правила, най-вече заради „дребността” на отделните суми, които понякога са и по 5 лв.

Какво отчитат от Камарата на ЧСИ?

По споразумението с ВСС през първите 6 месеца на 2016 г. 82 частни изпълнители са работили за събирането на 1,9 млн.лв. по 6 200 изпълнитени дела (средно за по 306 лв.), събраната сума е 222 000 лв.

Юлиана Колева

През второто тримесечие към споразумението вече са се включили 163 ЧСИ, възложените дела са 9 572 за сумата от 7,5 млн.лв. Събрани са 880 000 лв.

По тези производства органите на съдебната власт не заплащат такси и разноски на ЧСИ. Те се събират от длъжниците, но често се оказват несъбираеми и разходите остават за частните изпълнители.

За нас основното тук е превенцията, каза Георги Дичев. „Хората трябва да знаят, че вземанията на съдебната власт вече се събират и то ефективно. И ще плащат, ако не изпълнят задълженията си”, поясни той.

Юлиана Колева, от своя страна, обяви, че ВСС е доволен от резултатите, отчете, че съдилищата постепенно свикват да възлагат вземанията на ЧСИ и рискът част от тях да се погасят по давност отпада.

Колева даде пример и с непоследователност в разбирането на НАП за съдебните вземания. Така например веднъж за публичните изпълнители сумата за експертиза по наказателно дело се отчита като частно вземане (за него НАП няма задължения за събиране), друг път е прието за публично вземане, т.е. в компетентността на НАП.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.