Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВАС издигна Георги Чолаков, конкурент му бе Соня Янкулова

Пленумът на ВАС издигна Георги Чолаков, конкурент му бе Соня Янкулова

Defakto.bg

Георги Чолаков е номинацията на пленума на Върховния административен съд за нов председател. Конкурент в тази надпревара му бе съдия Соня Янкулова.

Съдия Георги Чолаков

Чолаков, който е и кандидатурата на ръководството на ВАС, е спечелил срещу Янкулова с 57 срещу 22 гласа. Така шефът на Второ отделение на съда, възпитаник на СУ, за когото De Fakto подробно писа, ще бъде официално представен на пленума на ВСС като номиниран от върховните съдии.

Изненадата днес обаче е Янкулова. Тя е известен съдия, носител на наградата „Юрист на годината“, присъдена след гласуване от съдебните репортери заради отстояваните принципни позиции по дела в конкурса на „Правен свят“. Бе зам.-военен министър в екипа на Николай Свинаров при кабинета „Сакскобурготски“ и заместник министър на вътрешните работи в екипа на Михаил Миков (кабинетът „Станишев“).

Съдия Соня Янкулова

Ресорните съдебни репортери я отличиха заради куп „особени мнения“,  включително по делото КТБ. В него, като член на състава, в който бе и днешният й конкурент Георги Чолаков, съдия Янкулова бе категорична – акционерите и вложителите в банката имат интерес да обжалват отнемането на лиценза, за да защитят правата си.

Макар процедурата за избор на нов председател на ВАС на мястото на Георги Колев да бе открита в края на май, дотук няма официални номинации за поста, всички изчакваха кого ще издигне пленумът на ВАС.

Кандидатурата на Георги Чолаков ще се обяви пред Висшия съдебен съвет на 15 юни. Последната дата за номинации е 22 юни.  Право да издигат кандидати имат също минимум трима от съдийската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. Не е изключено Соня Янкулова да стане избраник на някой от тях, подсказаха днес нейни колеги.

Изборът във ВСС е на 10 септември.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.