Последни новини
Home / Законът / Девет застъпници и четирима наблюдатели на последния професионален вот за ВСС

Девет застъпници и четирима наблюдатели на последния професионален вот за ВСС

Defakto.bg

Девет застъпници на трима кандидати, както и четири неправителствени организации ще следят за честността и законността на съдийския избор в новия ВСС. Това стана ясно след днешното заседание на колегията.

Първият кандидат със застъпници бе зам.-председателят на апелативния съд в Пловдив Станислав Георгиев.

Днес съдийската колегия регистрира и застъпници на още двама претенденти – Мирослав Йорданов от Районен съд-Русе и Георги Георгиев от Апелативен съд-Варна. Както и при Станислав Георгиев, те ще имат по трима застъпници. За Йорданов това са негови колеги от РС-Русе, за Георги Георгиев – двама магистрати от Варна и един от окръжния съд в Шумен.

Наблюдатели на изборния процес пък ще са Институтът за пазарна икономика, Българският институт за правни инициативи (днес неговите представители набъбнаха до 6), Фондация „Отворено общество”, която ще се представлява от Иванка Иванова и Съюзът на съдиите (със 7 представители, наблюдател ще е включително неговият председател Атанас Атанасов).

Може ли да се „пипа” електронният вот?

Въпросът за пореден път изникна днес заради искане на БИПИ да им се осигури достъп до административния интерфейс и базата данни в изборния ден. Става дума за електронното гласуване, заявка за което са направили 1675 съдии от общо 2237.

Шефът на дирекцията за информационни технологии на ВСС Валери Михайлов обаче обясни пред кадровиците, че такъв достъп не може да бъде осигурен, защото го няма в системата.

А от всичко казано от него се изясни, че основният интерес и на наблюдателите е към това дали някой може да получава междинни резултати от гласуването онлайн и как става това.

„В самото задание за системата за електронно дистанционно гласуване е заложено да няма никакъв излаз към междинни резултати, такъв панел просто няма, дори за администрацията”, заяви Михайлов. Бе категоричен – до приключването на изборния ден никой не може да наблюдава за кой кандидат какви гласове са подадени, както и други данни извън изборната активност. Резултатите от електронното гласуване се генерират след заключване на базата данни при приключване на вота. Това става в 18 ч. в деня на гласуването.  Ако има повторен избор на следващия ден данните от предния са изтрити, всичко се отчита отначало.

Технологията на получаването на резултатите е: след края на вота секционната избирателна комисия за онлайн гласуването (която стои във фоайето на Съдебната палата заедно с другата комисия за преброяване на бюлетините), получава два запечатани плика с адрес и парола, влиза в системата с тях и вижда крайните резултати. Този достъп обаче е възможен само след приключване на изборния ден, преди това системата не приема паролата.

„Наблюдението само на изборната активност за мен не е достатъчно, за да е ефективно. Оказва се, че така е заложено в самата разработка на програмата. Значи допускаме наблюдатели, но не можем да им осигурим възможност за наблюдение”, обобщи Калин Калпакчиев. Подчерта – не изказва съмнения в системата за вота онлайн.

Процедурата

Както и при следователите и прокурорите и съдиите би трябвало да са на избори две поредни съботи – на 10 и на 17 юни. В първата, утре, се изслушват кандидатите. Във втората се гласува.

Вероятно този път обаче изслушванията ще се прехвърлят и в неделя заради многобройността на претендентите – общо 27. Нищо чудно и гласуването да се проточи два, а защо не и три дни, както вече се случи при прокурорите. Защото правилата предвиждат, че за избрани се смятат претендендентите, получили повече от половината от гласовете на участвалите във вота (и електронно, и с бюлетини). Ако по този начин не се набере нужният брой членове на ВСС – при съдиите те са 6, изборът продължава на другия ден. Като при него вече победители стават получилите най-много гласове (принципът 50+1 от всички не играе). Ако ли обаче има кандидати с равен брой гласове, между тях се тегли жребий.

Съдийското изборно събрание утре ще е в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ – 147 в София. Гласуването с бюлетини на 17 юни, както и при останалите, ще е в централното фоайе на Съдебната палата. Там ще са и двете изборни комисии.

Кандидатите

Издигнатите 27 съдийски кандидатури впечатляват с регионалната пъстрота – Бургас, Варна, Пловдив, Кюстендил, Русе, Брезник, Габрово, София.

За първи път има толкова претенденти за управленския орган на Темида от районни съдилища – 6, както и от административни съдилища – трима. Също за първи път е номиниран и представител на спецправосъдието – от апелативния спецсъд. А двама от кандидатите се самономинират.

Мощна е групата на върховните съдии – двама от ВАС и четирима от ВКС.

Четирима от претендентите са шефове – на апелативния съд във Велико Търново, на окръжните съдилища в Бургас и Кюстендил, както и на РС-Варна. Един е зам.-председател – на апелативния съд в Пловдив.

Рекордьори по численост на подкрепата са двама. Светлозар Рачев от административния съд в Габрово (два мандата председател) е издигнат от 150 магистрати от всички 28 административни съдилища плюс ВАС, първи за него се е подписал Георги Колев.

Емил Дечев от Софийския градски съд е подкрепен от 116 магистрати от САС, СГС, Нови Пазар, Пазарджик, Ямбол, Севлиево, Благоевград, Перник, Луковит.

Концепциите на 27-те са качени на сайта на ВСС, утре De Fakto подробно ще ви информира какво са обещали пред общото събрание и на какви въпроси са отговаряли.

Ето имената им (по азбучен ред): Атанаска Дишева (ВАС), Боряна Димитрова (председател на ОС-Бургас), Вера Кънева (САС), Владимир Вълков (СРС), Георги Георгиев (АС-Варна), Емил Дечев (СГС), Ерна Якова-Павлова (председател на РС-Варна), Илияна Балтова (АС-Бургас), Калин Баталски (ОС-Кюстендил), Красимир Шекерджиев (ВКС), Красимира Милачкова (Административен съд – София-град), Красимира Костова (апелативен спецсъд), Любомир Нинов (РС-Варна), Методи Лалов (СРС), Мирослав Йорданов (РС-Русе), Мирослав Начев (председател на ОС-Кюстендил), Николай Гунчев (ВАС), Олга Керелска (ВКС), Пламен Дацов (САС), Райна Мартинова (СРС), Роман Николов (РС-Брезник), Светлозар Рачев (Административен съд-Габрово), Севдалин Мавров (ВКС), Станислав Георгиев (зам.-председател на АС-Пловдив), Татяна Жилова (Административен съд – София-град), Цветинка Пашкунова (ВКС), Янко Янев (председател на АС-Велико Търново).

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.