Последни новини
Home / Законът / Съдийският избор за нов ВСС тръгва „по списък”?!

Съдийският избор за нов ВСС тръгва „по списък”?!

Defakto.bg

Съдийският избор за ВСС, в който 27 кандидати ще се борят за 6 места, тръгва скандализиращо.

От няколко места вече получавам информация, че административни ръководители раздават листче със 7 имена на кандидати за ВСС – тази бомба хвърли днес Калин Калпакчиев на извънредно заседание на съдийската колегия преди старта на вота утре.

Заседанието бе за регистриране на нови наблюдатели и на застъпници на кандидатите. А покрай искане на БИПИ отново бе обсъдено дали електронният вот дава 100 % сигурност, че резултатите му не могат да се манипулират.

След обвинение на Галя Георгиева, че прави недопустими внушения за манипулация, Калпакчиев отговори: „В рамките на тази изборна кампания за ВСС от професионалната квота се направи немалко от „загриженост за честността на избора“ и „недопускането на административни влияния“ да се разисква поведението на председателя на ВКС и на други колеги. Двойният стандарт е ясен, вие занимавахте колегията и пленума дали Лозан Панов е оказвал натиск, изисквайки протоколи. Но останахте глухи и слепи за поведението на Георги Колев и главния секретар на ВАС при очевидни твърдения за спускани указания за един кандидат … Затова пък вчера два часа коментирахте поведението на друг от кандидатите въпреки изискванията за честност и безпристрастност”. И обяви за списъка.

„Не ви ли е срам, точно преди изборите?!”, скочи Димитър Узунов.

Заседанието прекъсна заради липса на кворум.

Вестта за опит съдиите да бъдат принудени от началниците да гласуват „по списък” обаче е твърде сериозна, за да бъде подмината. Бърза проверка на De Fakto сред магистрати я потвърди. Научихме и седемте от този списък.  От уважение към свободната съдийска воля засега се въздържаме да ги оповестим в навечерието на вота.

Но ще следим процеса под лупа. Защото ударите под кръста зачестяват и играта не обещава да е прозрачна и честна.  Стига само вчерашният ден, в който целият ВСС надълго и нашироко се занимаваше с качествата (и най-вече недостатъците) на Методи Лалов, макар че и той е сред участниците в надпреварата.И забраната за негативна кампания важи и за него.

Нещо повече – заради недоказани  съмнения,  че бившият зам.главен прокурор Камен Ситнилски бил „лобирал” за своя избор в съвета именно настоящият ВСС го уволни. Безпрецедентно, с 16 гласа, въпреки закона, който иска поне 17 „за”.

Ситнилски не доживя да чуе последната дума на съда дали уволнението му е било законно. А след кончината му „колегите” от ВСС не почетоха паметта му,  направиха се,  че такъв човек не е съществувал.

Подобни неща обаче не се забравят. Рано или късно, лошотията застига авторите си, колкото и недосегаеми да се чувстват те.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.