Последни новини
Home / Законът / Съдийският избор за нов ВСС тръгва „по списък”?!

Съдийският избор за нов ВСС тръгва „по списък”?!

Defakto.bg

Съдийският избор за ВСС, в който 27 кандидати ще се борят за 6 места, тръгва скандализиращо.

От няколко места вече получавам информация, че административни ръководители раздават листче със 7 имена на кандидати за ВСС – тази бомба хвърли днес Калин Калпакчиев на извънредно заседание на съдийската колегия преди старта на вота утре.

Заседанието бе за регистриране на нови наблюдатели и на застъпници на кандидатите. А покрай искане на БИПИ отново бе обсъдено дали електронният вот дава 100 % сигурност, че резултатите му не могат да се манипулират.

След обвинение на Галя Георгиева, че прави недопустими внушения за манипулация, Калпакчиев отговори: „В рамките на тази изборна кампания за ВСС от професионалната квота се направи немалко от „загриженост за честността на избора“ и „недопускането на административни влияния“ да се разисква поведението на председателя на ВКС и на други колеги. Двойният стандарт е ясен, вие занимавахте колегията и пленума дали Лозан Панов е оказвал натиск, изисквайки протоколи. Но останахте глухи и слепи за поведението на Георги Колев и главния секретар на ВАС при очевидни твърдения за спускани указания за един кандидат … Затова пък вчера два часа коментирахте поведението на друг от кандидатите въпреки изискванията за честност и безпристрастност”. И обяви за списъка.

„Не ви ли е срам, точно преди изборите?!”, скочи Димитър Узунов.

Заседанието прекъсна заради липса на кворум.

Вестта за опит съдиите да бъдат принудени от началниците да гласуват „по списък” обаче е твърде сериозна, за да бъде подмината. Бърза проверка на De Fakto сред магистрати я потвърди. Научихме и седемте от този списък.  От уважение към свободната съдийска воля засега се въздържаме да ги оповестим в навечерието на вота.

Но ще следим процеса под лупа. Защото ударите под кръста зачестяват и играта не обещава да е прозрачна и честна.  Стига само вчерашният ден, в който целият ВСС надълго и нашироко се занимаваше с качествата (и най-вече недостатъците) на Методи Лалов, макар че и той е сред участниците в надпреварата.И забраната за негативна кампания важи и за него.

Нещо повече – заради недоказани  съмнения,  че бившият зам.главен прокурор Камен Ситнилски бил „лобирал” за своя избор в съвета именно настоящият ВСС го уволни. Безпрецедентно, с 16 гласа, въпреки закона, който иска поне 17 „за”.

Ситнилски не доживя да чуе последната дума на съда дали уволнението му е било законно. А след кончината му „колегите” от ВСС не почетоха паметта му,  направиха се,  че такъв човек не е съществувал.

Подобни неща обаче не се забравят. Рано или късно, лошотията застига авторите си, колкото и недосегаеми да се чувстват те.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.