Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева на среща с Вера Йоурова: За България е най-важна Европейската прокуратура

Цецка Цачева на среща с Вера Йоурова: За България е най-важна Европейската прокуратура

Defakto.bg

„За България е много важна темата за изпълненията на решения по брачни дела, отговорност на родителите и делата за отвличания на деца от родители. Споделяме позицията, че децата трябва да бъдат изслушвани в един съдебен процес по тези въпроси“ – това е заявил министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на работна среща с Комисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова, съобщи пресслужбата на ведомството. И още:

Министър Цачева запозна комисар Йоурова с подготовката на България във връзка с предстоящото ни председателство на Съвета на Европейския съюз. Правосъдният министър изтъкна, че приемането на Регламент Брюксел IIа във връзка с упражняване на родителската отговорност и връщане на отвлечените от родител деца ще бъде един от приоритетите на българското председателство.

Останалите са икономически растеж, кохезия и електронно правосъдие. „Ще положим усилия и за напредък по досието относно оздравяване на предприятията, които са изпаднали в неплатежоспособност и трябва да получат втори шанс. Като комисар по въпросите на потребителите можете да разчитате на нашата подкрепа за напредък по преговорите относно дистанционните продажби на стоки и договорите с цифрово съдържание“,  заяви още министър Цачева по време на срещата.

Комисар Йоурова изрази удовлетворение за последователната подкрепа на България по законодателните инициативи на ЕК. Изказа и готовност да посети България през втората половина на тази година, където заедно с министър Цачева да обсъдят приоритетите на ЕС и предстоящото Българско председателство.

Министър Цачева увери комисаря по правосъдие,  че за България най-важен приоритет в наказателно-правната област остава институционализирането на Европейската прокуратура. „От самото начало подкрепяме създаването на силна и ефективна, неделима европейска прокуратура, която да внася обвинения срещу извършителите на измами с европейски средства. Доволни сме, че след толкова продължителни преговори постигнахме общ подход по текста. Много сериозна работа обаче предстои, за да започне Европейската прокуратура да функционира – избор на европейски прокурори, бюджет, вътрешни правила, изграждане на информационна система и други организационни мерки“, заяви министърът на правосъдието, казват от пресцентъра. И допълват,  че Цачева е поканила  комисар Йоурова по време на българското председателство съвместно да организират работна среща,  посветена на този въпрос.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.