Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева на среща с Вера Йоурова: За България е най-важна Европейската прокуратура

Цецка Цачева на среща с Вера Йоурова: За България е най-важна Европейската прокуратура

Defakto.bg

„За България е много важна темата за изпълненията на решения по брачни дела, отговорност на родителите и делата за отвличания на деца от родители. Споделяме позицията, че децата трябва да бъдат изслушвани в един съдебен процес по тези въпроси“ – това е заявил министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на работна среща с Комисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова, съобщи пресслужбата на ведомството. И още:

Министър Цачева запозна комисар Йоурова с подготовката на България във връзка с предстоящото ни председателство на Съвета на Европейския съюз. Правосъдният министър изтъкна, че приемането на Регламент Брюксел IIа във връзка с упражняване на родителската отговорност и връщане на отвлечените от родител деца ще бъде един от приоритетите на българското председателство.

Останалите са икономически растеж, кохезия и електронно правосъдие. „Ще положим усилия и за напредък по досието относно оздравяване на предприятията, които са изпаднали в неплатежоспособност и трябва да получат втори шанс. Като комисар по въпросите на потребителите можете да разчитате на нашата подкрепа за напредък по преговорите относно дистанционните продажби на стоки и договорите с цифрово съдържание“,  заяви още министър Цачева по време на срещата.

Комисар Йоурова изрази удовлетворение за последователната подкрепа на България по законодателните инициативи на ЕК. Изказа и готовност да посети България през втората половина на тази година, където заедно с министър Цачева да обсъдят приоритетите на ЕС и предстоящото Българско председателство.

Министър Цачева увери комисаря по правосъдие,  че за България най-важен приоритет в наказателно-правната област остава институционализирането на Европейската прокуратура. „От самото начало подкрепяме създаването на силна и ефективна, неделима европейска прокуратура, която да внася обвинения срещу извършителите на измами с европейски средства. Доволни сме, че след толкова продължителни преговори постигнахме общ подход по текста. Много сериозна работа обаче предстои, за да започне Европейската прокуратура да функционира – избор на европейски прокурори, бюджет, вътрешни правила, изграждане на информационна система и други организационни мерки“, заяви министърът на правосъдието, казват от пресцентъра. И допълват,  че Цачева е поканила  комисар Йоурова по време на българското председателство съвместно да организират работна среща,  посветена на този въпрос.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Манолова обяви съдебна война на спецправосъдието заради подслушването на стотици протестиращи граждани

Гражданската платформа “Изправи се.БГ!” ще съди държавата за незаконното подслушване на граждански активисти по време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.