Последни новини
Home / Законът / 190 гласа „за“ бе оценката на депутатите за работата на омбудсмана през 2016 г.

190 гласа „за“ бе оценката на депутатите за работата на омбудсмана през 2016 г.

Defakto.bg

 

Депутатите от всички парламентарни групи приеха единодушно Годишния доклад за дейността на омбудсмана на Република България за м.г. Националният обществен посредник Мая Манолова направи подробна презентация на работата, като подчерта, че за нея и екипът й 2016-та е била година на действието и резултатите.

„Колкото и да се старахме с моя екип да отбележим най-главното в доклада, не можахме да се поберем в под 230 стр. Това, което се опитах да направя, е да уплътня всичките правомощия и възможности на омбудсмана, да надградя и да променя, образно казано, четири неща. На първо място се опитах да направя институцията проактивна – не просто гара разпределителна на жалби, а  омбудсман в действие, който е на терен и пресреща проблемите на гражданите на място“, каза Манолова при представянето на доклада пред народните представители, съобщи пресцентърът на службата й.

Тя подчерта, че се стреми към това, институцията на омбудсмана да бъде абсолютно прозрачна. Информира депутатите и че разчита изключително много на експертизата на топ юристите, които са част от Консултативния конституционен съвет към институцията.

Четвъртото, което омбудсманът отбеляза е, че при решаването на конкретните проблеми на гражданите е успяла да направи институциите на централно и местно ниво, както и стотиците неправителствени организации свои съюзници.

Омбудсманът представи годината в числа, от които стана ясно, че 27 037 граждани са потърсили помощ, 17 362 души са консултирани в приемната, като 1109 лично от Манолова. Организираните приемни в страната са 27 бр., но посетените населени места по конкретни проблеми са 50.

10 640 бр. са постъпилите жалби и сигнали от граждани, като 3 138 от тях са от потребители на обществени услуги. Институцията е организирала 18 кръгли маси и обществени дискусии, направени са 11 законодателни инициативи, 4 пъти е сезиран Конституционният съд, 4 са специалните доклада, а националните кампании с голям обществен отзвук, под егидата на омбудсмана, са 5 бр.

Повече подробности в презентацията: http://www.ombudsman.bg/news/4441

Председателят на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) подчерта, че усилията на омбудсмана трябва да бъдат оценени и подкрепени.

„Безспорно е, че е извършена една широка по обхват дейност. Безспорно е, че голяма част от мероприятията и действията са породили желания ефект. Бих казал, че е постигната ползата в защита правата на гражданите. Смятам, че трябва да оценим и подкрепим тези усилия и да пожелаем на омбудсмана и в следващите годишни доклади да има толкова факти, обстоятелства, постижения, които да докладва пред Народното събрание“, каза Кирилов.

Председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов (ОП) посочи, че личността изгражда длъжността на институцията омбудсман, която е подходяща за Манолова, тъй като тя е много активна.

Председателят на БСП Корнелия Нинова очерта с три думи дейността на Манолова като омбудсман – съдържание, доверие и резултати.

Боряна Георгиева от ПП ВОЛЯ посочи, че отчета на националният обществен посредник, предвид броя на жалбите, е доста тревожен, защото е „огледало на една лошо функционираща управленска система“ и тяхната парламентарна група ще настоява администрацията да стане „слуга на хората“.

„Това е годината на недоволните граждани, защото от доклада е видно, че има сериозен ръст на жалбите. Хора, които са потърсили помощ от омбудсмана по различни проблеми“, каза и Джейхан Ибрямов от ДПС, заместник-председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.