Последни новини
Home / Законът / Изборът за ВСС: Списъкът на „фаворити” става лайтмотив

Изборът за ВСС: Списъкът на „фаворити” става лайтмотив

Defakto.bg

След като стартира с протяжен избор на комисии, отнел часове наред, след обяд общото съдийско събрание ударно изслушва кандидатите за ВСС – общо 27 на брой.

А  темата за списъка с „фаворити” за съвета е на път да се превърне в лайтмотив. Въпросът, впрочем, не се задава на всички кандидати.

Ерна Якова-Павлова

Ерна Якова-Павлова, председател на РС-Варна: Нужда от позитивен стил на работа

За позитивен стил на работа на новия ВСС се обяви предсeдателят на районния съд във Варна Ерна Якова-Павлова.  „Това ще допринесе за положителна промяна в нагласите на обществеността. Няма успешни хора, които да не са правили грешки“, категорична бе тя.

Цитира Стив Джобс, че повечето значими неща никога не се правят от отделен човек. цитатите, впрочем, днес често се ползват като прийом от претендентите.

Павлова прикани: „Бих искала оценката на колегите за мен, когато дават гласа си, да не е само по думите, концепцията и писмените отговори, а и по свършеното и взазимоотношенията с колегите в годините. Заедно и с взаимно уважение да работим за достойнството на българския магистрат!“

Илияна Балтова

Илияна Балтова, АС-Бургас: Не регионално представителство, а общи каузи

ВСС трябва да прояви автентичен интерес към проблемите на магистратите, а системата за оценка на натовареността да бъде надграждана, като делата се оценяват по тяхната тежест, не по тяхната бройка – за това се обяви Илияна Балтова от апелативния съд в Бургас.

За нея е важно да има нов модел за комуникация с магистратите. И даде пример – от началото на кампанията тя има сайт, който е полезна обратна връзка. Като особено важен оцени личния контакт с колегите.

„В закона няма регионално представителство, важно е личностите, които се избират в съвета, да отстояват общи каузи. В единение, с градивен диалог, в рамките на любезността и учтивостта“, бе посланието на Балтова.

Калин Батаски

Калин Баталски, ОС-Кюстендил: „Бели седмици“ за ВСС по италиански

При този кандидат бе подновено питането дали знае за списъка със 7-те „фаворити“ и какво мисли за него – от Васил Петров от СРС. Имаше и контрапредложение да не се допуска въпроса, но председателят на общото събрание все пак замълча.

Калин Баталски, който е от окръжния съд в Кюстендил, се обяви за нововъведения и по чужд модел.

Например да се въведе почин по подобие на „белите седмици“ в Италия, в които ВСС да отива по места, за да се информира директно за проблемите на регионите.

Другото му предложение бе за „приемен час“ във ВСС, в който да идват не само административни ръководители, но и редови съдии. Като за целта се иска кадровиците да дават дежурства – по един-двама на седмица.

„За т.нар. списъци – не съм ги виждал. Никой съдия не би приел това сериозно, ако е истински съдия“, обяви Баталски.

Красимир Шекерджиев

Красимир Шекерджиев, ВКС: Прекрояването на съдебната карта няма да реши нито един проблем!

Прекрояването на съдебната карта няма да реши нито един от важните проблеми на системата, закриването на съдилища и прехвърлянето на бройки няма да спести пари, нито ще изравни натовареността, категоричен бе Красимир Шекерджиев от Върховния касационен съд.

За измерването на натовареността каза, че е свършена много добра работа и новият ВСС трябва да я доразвие.

Като свое най-голямо постижение като съдия изтъкна изграждането на добро име.

 

Красимира Милачкова, АССГ: Бих гласувала за проверка на „ЦУМ-гейт“!

Красимира Милачкова

Когато дойде реда на Красимира Милачкова от административния съд-София-град, я провокираха с въпроса: „Бихте ли гласували „за” проверка на ЦУМ-гейт, ако бяхте във ВСС?“

Отговорът бе недвусмислен: „Да, аз бих настоявала за проверка, защото много голям дял на обществения негативизъм се дължи именно на липсата на реакция. Когато бъде поставен проблем, той трябва да бъде проверен и да бъде изразена позиция по него“.

Нeйното верую: „Съединението прави силата. Проблемът ни е в разделението“.

 

Красимира Костова, апелативен спецсъд: Не сме нито мафия, нито паразит

„Българската съдебна система не е нито мафия, нито паразит. ВСС трябва да е проактивен, аз ви гарантирам за себе си разум и изпълнение на поетите обещания“ – това обяви пред общото събрание Красимира Костова от апелативиня специализиран наказателен съд, зам.-председател на Българската съдийска асоциация.

Красимира Костова

Обяви проблема за съдебната карта за много наболял и притеснителен за застрашените райони.

В отношенията със съсловните организации, според нея „ключът е в думата взаимодействие“. което означава не съсловните организации да извиват ръцете на ВСС и обратното.

За списъците каза: „За мен тази информация не е никак нова, от две седмици слушам за всякакви списъци – на президента, МП, „тримата големи“, официални и неофициални. Случи ми се в един ден да ме срещне един човек и да ми каже – о, не се притеснявай, ти си в нашия списък. После друг в същия ден да ми каже – ами и да не те изберат, си имаш добра работа. Ама защо ме отписахте, попитах. Защото не си в официалния списък. Моля ви, не се поддавайте на тези слухове!“

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Един коментар

  1. Георги Здравков

    За съжаление нямаше как да присъствам на събранието, но ако можех, щях да задам следния въпрос към г-н БАТАЛСКИ: Не трябва ли един член на ВСС да притежава освен отлични професионални качества/разбирайте многоооо добър съдия/ то и човешки такива? И ако да, то Вие как сте успели да стигнете въобще дотук – на една малка стъпчица от „рая“??? Защото за мен лично, подобен индивид като Вас е немислимо да заема каквито и да било ръководни постове- пък било то и „шериф ебим на село“ – визирам председателския пост, който СИ заемал в джандема – РАДОМИР! Не трябва ли един член на ВСС, освен страхотен съдия да притежава и ред морални качества, които го определят като човек – преследването на чужди жени, влиза ли в тази категория? Разбирам неугледния му вид, та това създание прилича на недоразвит примат все пак, но да не забравяме че е женен, че даже и се е възпроизвел! Та г-н Баталски, мисля че разбиването на други семейства не би трябвало да влиза в длъжностната характеристика дори и на един бъдещ член на ВСС :):):) Наистина съм удивен от факта, че някой въобще е гласувал за ТЕБ, но това го отдавам на факта, че хората не са запознати с гротесната ти същност, драги! Пожелавам на съпругата ти, много скоро да почерпи с житце, за твое здраве! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.