Последни новини
Home / Законът / Изслушването за ВСС продължава: За правата и държавността

Изслушването за ВСС продължава: За правата и държавността

Defakto.bg

Изслушването на съдийските кандидати за ВСС продължава в Инфо Експо Център, темите са съдебна карта, транспортни разходи, натовареност и, разбира се, гласуването „по списък“.

Николай Гунчев

Николай Гунчев, ВАС: Караме автомобил, сглобен от друг

Николай Гунчев се извини на колегите си, че не се е възползвал от своето ново право – „правото на кампания”, но е имал битов инцидент.

После заговори за системата.

„В съдебната система караме автомобил, сглобен от някой друг. Ние пишем едно в работни групи, то влиза в Народното събрание и каквото оцелее, оцелее“, бе образен върховният съдия. И категоричен – част от проблемите на действащия съвет са в липсата на специални познания по Закона за съдебната власт, който прилагат.

Макар да не бе питан, не подмина „списъка”.

„Аз съм виждал един-единствен списък в сайта на ВСС от 27 човека. Ако се разпространява такъв, това не ме притеснява особено – в крайна сметка изборът е само от съдии, които гласуват тайно. Трудно ми е да повярвам, че някой от нас няма да си даде гласа за този, който иска да го представлява.”

За реформата на съдебната карта въпросът, според него, е не дали, а кога и как. „Съдебната система не е толкова богата, че да издържа т. нар. бутикови структури. Колегите, които работят там, не са виновни и трябва да получат работа на друго място. Но първо трябва да бъде направен анализ на натовареността, да се знае какво е значението на този съд за местните общности”, каза Гунчев.

Накрая обяви: „Не знам скоро член на ВСС да е посетил даден съд, за да се интересува от проблемите му. Наистина едно бебе като не плаче и не суче”.

Олга Керелска

Олга Керелска, ВКС: Преосмисляне на конкурсите

Олга Керелска от Върховния касационен съд посвети много време на конкурсите и тяхната уредба.

Тя даде интересен пример: по време на кампанията в един окръжен съд са й споделили, че избран с конкурс съдия е постъпил на работа след две години и половина, през това време мястото е стояло незаето.

Кадровата обезпеченост на съдилищата трябва да се основава на предварителен анализ с отчитане недостига на кадри, организацията на работа и натовареността, смята тя. Съдия Керелска залага на ритмично провеждане на конкурсите и сочи необходимостта от предприемане на незабавни мерки за отстраняване констатирани недостатъци в новия регламент за провеждането им.

Пламен Дацов, САС: Ако се раздават списъци, задължителна проверка!

Пламен Дацов

Ако закрием и съдилищата, си отива държавността, обяви пред аудиторията Пламен Дацов от Софийския апелативен съд по въпроса за съдебната карта.

По повдигнат проблем за съдебните помощници каза, че съдебният помощник не трябва да замества съдията при изписването на делото, това е недопустимо.

„Всички знаем какво се случа с този ВСС и всички разбираме, че основният му проблем е персонален, личностен. Проблемът ще се оправи, ако се изберат можещите, читавите и интелигентните хора“, каза Пламен Дацов.

Бе категоричен за „списъците: „Обществена тайна е, че много колеги са ги видели. Аз знам за един списък, но нямам представа кои са хората, които са се записали в него. Според мен проблемът е и в самото съществуване на списъците, и в това, че са спуснати от административните ръководители. Защото считам, че за нас, 27-те участника, списъкът е един и той е в сайта на ВСС. За какво са нужни други списъци? Единият отговор – за да се окаже някакво въздействие. Втори отговор – да се насочат съответните колеги към „правилния“ избор. Ако има списъци, задължително трябва да се направи проверка“.

Райна Мартинова

Райна Мартинова, СРС: Аз имам списък на онези, които свободно съм избрала

„Аз имам мой списък, който за мен е най-добрият. В него има хора, които аз свободно съм избрала и в него са хора, които ще оправдаят доверието ми“, влезе в темата Райна Мартинова от Софийския районен съд.

Заяви, че когато един съдия работи в напрежение, не може да работи.

За транспортните разноски прикани за ясни критерии за случаите на заплащане и размера, над който биха могли да бъдат поемани.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.