Последни новини
Home / Законът / Кандидати: За обругаването, деленето и още конституционни промени

Кандидати: За обругаването, деленето и още конституционни промени

Defakto.bg
Владимир Вълков

Владимир Вълков, СРС: Съветът не е клуб от началници

Много е грешно ВСС да се смята за клуб от началници, категоричен бе Владимир Вълков от Софийския районен съд, командирован в СГС.

За него подходящо за мисията на съвета е сравнението, което е направила Дария Проданова от ВКС – като за домоуправител.

„Наистина виждам ВСС като домоуправител. Като такъв той дължи добросъседски отношения между призваните да правораздават, но и да се грижи за фасадата на Темида, когато хулиган захвърли камък срещу този храм, да има адекватна намеса. Когато някой обругае личността на съдия, заклеймява съдебната система, тогава категорично е необходима своевременна и адекватна реакция от ВСС. Всеки ден правим избор и решаваме чужди съдби. Дошло е времето да решим въпрос, който касае нас самите”, заяви Вълков и предизвика реакциите на залата.

Завърши: „Кое ми дава самочувствието да се смятам за достоен за ВСС, след като аз съм един районен съдия? Да, аз съм съдия в едно от най-натоварените съдилища и не се плаша от работата. Надявам се на избор, основан на идеята, че да бъдеш съдия не е достатъчно, важно е да бъдеш човек!”

 

Георги Георгиев

Георги Георгиев, АС-Варна: Само диалогът е алтернатива на „тихата война” във ВСС

Въпросът защо правосъдието продължава да е в дълг на обществото си е задавал Георги Георгиев от апелативния съд във Варна.

Всеки от нас трябва да влезе в дебата за разрешаване на професионалните ни проблеми, дошло е време съдиите да станем по-активни, обяви той. А рецептата срещу сегашната „тиха война” във ВСС е диалогът, смята кандидадът.

Обяви се за поемането на разходите на „пътуващите” към работата си магистрати.

„Онова, от което се нуждаем, за да работим добре без политически натиск, е да възстановим уважението между нас, да излезем от зоната на пълното неразбиране и недоверие към работата на съда и съдията”, заключи Георгиев.

 

Емил Дечев

Емил Дечев, СГС: Стига министри са ни обругавали като „виновни”!

„ВСС трябва да се обърне и към нас, и към обществото, длъжник е и на нас, и на обществото. С години не ни защитаваше, оставяше на другите власти да ни обясняват какви са проблемите с корупцията и престъпността. Дълги години слушахме министри и обсужващи медии, че съдебната власт е виновна и за корупцията, и за престъпността. Това трябва да спре!” – така пламенно защити професията пред общото събрание Емил Дечев от Софийския градски съд.

Бе категоричен – бъде ли избран във ВСС, ще настоява за конституционни промени.

Според него пленумът на ВСС трябва задължително да дава становища по законопроекти, засягащи третата власт. Но най-вече – да се увеличи съдийската квота в съвета.

„От 25 членове на ВСС само 6 са избрани от нас. Останалите какви са? Страни в процеса, следователи, прокурори, адвокати. Да, има съдии, избрани през парламента, но никога не разбираме как номиниралата ги партия ги е открила. Има наистина и красиви изключения от това”, обяви Дечев.

И продължи: „Дори сега ние да изберем 6 ангели или най-добри професионалисти във ВСС, утре там ще влязат и други. Членовете от съдиите да са от 6 поне 11.”. И призова колегите си: „Да не се делим на племена, а избраниците ни да защитават всички! Да си надмогнем локалния егоизъм, локалните интереси, има общодържавни въпроси. Крайно време е върховните съдии да си избират председателите.”

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.