Последни новини
Home / Законът / Кандидати: За обругаването, деленето и още конституционни промени

Кандидати: За обругаването, деленето и още конституционни промени

Defakto.bg
Владимир Вълков

Владимир Вълков, СРС: Съветът не е клуб от началници

Много е грешно ВСС да се смята за клуб от началници, категоричен бе Владимир Вълков от Софийския районен съд, командирован в СГС.

За него подходящо за мисията на съвета е сравнението, което е направила Дария Проданова от ВКС – като за домоуправител.

„Наистина виждам ВСС като домоуправител. Като такъв той дължи добросъседски отношения между призваните да правораздават, но и да се грижи за фасадата на Темида, когато хулиган захвърли камък срещу този храм, да има адекватна намеса. Когато някой обругае личността на съдия, заклеймява съдебната система, тогава категорично е необходима своевременна и адекватна реакция от ВСС. Всеки ден правим избор и решаваме чужди съдби. Дошло е времето да решим въпрос, който касае нас самите”, заяви Вълков и предизвика реакциите на залата.

Завърши: „Кое ми дава самочувствието да се смятам за достоен за ВСС, след като аз съм един районен съдия? Да, аз съм съдия в едно от най-натоварените съдилища и не се плаша от работата. Надявам се на избор, основан на идеята, че да бъдеш съдия не е достатъчно, важно е да бъдеш човек!”

 

Георги Георгиев

Георги Георгиев, АС-Варна: Само диалогът е алтернатива на „тихата война” във ВСС

Въпросът защо правосъдието продължава да е в дълг на обществото си е задавал Георги Георгиев от апелативния съд във Варна.

Всеки от нас трябва да влезе в дебата за разрешаване на професионалните ни проблеми, дошло е време съдиите да станем по-активни, обяви той. А рецептата срещу сегашната „тиха война” във ВСС е диалогът, смята кандидадът.

Обяви се за поемането на разходите на „пътуващите” към работата си магистрати.

„Онова, от което се нуждаем, за да работим добре без политически натиск, е да възстановим уважението между нас, да излезем от зоната на пълното неразбиране и недоверие към работата на съда и съдията”, заключи Георгиев.

 

Емил Дечев

Емил Дечев, СГС: Стига министри са ни обругавали като „виновни”!

„ВСС трябва да се обърне и към нас, и към обществото, длъжник е и на нас, и на обществото. С години не ни защитаваше, оставяше на другите власти да ни обясняват какви са проблемите с корупцията и престъпността. Дълги години слушахме министри и обсужващи медии, че съдебната власт е виновна и за корупцията, и за престъпността. Това трябва да спре!” – така пламенно защити професията пред общото събрание Емил Дечев от Софийския градски съд.

Бе категоричен – бъде ли избран във ВСС, ще настоява за конституционни промени.

Според него пленумът на ВСС трябва задължително да дава становища по законопроекти, засягащи третата власт. Но най-вече – да се увеличи съдийската квота в съвета.

„От 25 членове на ВСС само 6 са избрани от нас. Останалите какви са? Страни в процеса, следователи, прокурори, адвокати. Да, има съдии, избрани през парламента, но никога не разбираме как номиниралата ги партия ги е открила. Има наистина и красиви изключения от това”, обяви Дечев.

И продължи: „Дори сега ние да изберем 6 ангели или най-добри професионалисти във ВСС, утре там ще влязат и други. Членовете от съдиите да са от 6 поне 11.”. И призова колегите си: „Да не се делим на племена, а избраниците ни да защитават всички! Да си надмогнем локалния егоизъм, локалните интереси, има общодържавни въпроси. Крайно време е върховните съдии да си избират председателите.”

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.