Последни новини
Home / Законът / Кой кого подкрепи преди старта на избора за съдии от професионалната квота в новия ВСС?

Кой кого подкрепи преди старта на избора за съдии от професионалната квота в новия ВСС?

Defakto.bg

Кой кого подкрепи преди началото на днешния изборен ден за нов ВСС от професионалната съдийска квота?

Eто какво показа проверката в профилите на кандидатите  в страницата на ВСС:

Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд Бургас
Ерна Жак Якова – председател на Районен съд Варна

Сдружение „Център на НПО в Разград“ е дало положително становище и е изразило подкрепа за: Боряна  Димитрова  – председател на Окръжен съд Бургас; Ерна Жак Якова – председател на Районен съд Варна; Николай Гунчев – съдия във Върховния административен съд.

Красимира Костова, съдия в Специализирания наказателен съд, е подкрепена от  фондация „Риск монитор“.

За Светлозар Рачев – съдия в Административен съд Габрово, има лична препоръка от председателя на Административен съд Плевен.

Татяна Жилова, съдия в Административен съд София град

Категорична подкрепа за съдия Татяна Жилова е постъпила от  съдебните служители в АССГ.  Те са убедени, че като член на новия ВСС съдия Жилова ще съхрани моралните си ценности и ще работи за авторитетна съдебна система, както и за издигане на честа на съдийската професия.

Има едно единствено отрицателно становище – за Ерна Жак Якова, от съдия Нела Иванова от Районен съд Варна, дори с приложени стихове, на което Ерна е отговорила.

Както De Fakto вече информира, както при следователите и прокурорите и съдиите би трябвало да са на избори две поредни съботи – на 10 и на 17 юни. В първата, утре, се изслушват кандидатите. Във втората се гласува.

Вероятно този път обаче изслушванията ще се прехвърлят и в неделя заради многобройността на претендентите – общо 27 за шест места.  Нищо чудно и гласуването да се проточи два, а защо не и три дни, както вече се случи при прокурорите. Защото правилата предвиждат, че за избрани се смятат претендендентите, получили повече от половината от гласовете на участвалите във вота (и електронно, и с бюлетини). Ако по този начин не се набере нужният брой членове на ВСС – при съдиите те са 6, изборът продължава на другия ден. Като при него вече победители стават получилите най-много гласове (принципът 50+1 от всички не играе). Ако ли обаче има кандидати с равен брой гласове, между тях се тегли жребий.

Съдийското изборно събрание утре ще е в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ – 147 в София. Гласуването с бюлетини на 17 юни, както и при останалите, ще е в централното фоайе на Съдебната палата. Там ще са и двете изборни комисии.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.