Последни новини
Home / Законът / Кой кого подкрепи преди старта на избора за съдии от професионалната квота в новия ВСС?

Кой кого подкрепи преди старта на избора за съдии от професионалната квота в новия ВСС?

Defakto.bg

Кой кого подкрепи преди началото на днешния изборен ден за нов ВСС от професионалната съдийска квота?

Eто какво показа проверката в профилите на кандидатите  в страницата на ВСС:

Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд Бургас
Ерна Жак Якова – председател на Районен съд Варна

Сдружение „Център на НПО в Разград“ е дало положително становище и е изразило подкрепа за: Боряна  Димитрова  – председател на Окръжен съд Бургас; Ерна Жак Якова – председател на Районен съд Варна; Николай Гунчев – съдия във Върховния административен съд.

Красимира Костова, съдия в Специализирания наказателен съд, е подкрепена от  фондация „Риск монитор“.

За Светлозар Рачев – съдия в Административен съд Габрово, има лична препоръка от председателя на Административен съд Плевен.

Татяна Жилова, съдия в Административен съд София град

Категорична подкрепа за съдия Татяна Жилова е постъпила от  съдебните служители в АССГ.  Те са убедени, че като член на новия ВСС съдия Жилова ще съхрани моралните си ценности и ще работи за авторитетна съдебна система, както и за издигане на честа на съдийската професия.

Има едно единствено отрицателно становище – за Ерна Жак Якова, от съдия Нела Иванова от Районен съд Варна, дори с приложени стихове, на което Ерна е отговорила.

Както De Fakto вече информира, както при следователите и прокурорите и съдиите би трябвало да са на избори две поредни съботи – на 10 и на 17 юни. В първата, утре, се изслушват кандидатите. Във втората се гласува.

Вероятно този път обаче изслушванията ще се прехвърлят и в неделя заради многобройността на претендентите – общо 27 за шест места.  Нищо чудно и гласуването да се проточи два, а защо не и три дни, както вече се случи при прокурорите. Защото правилата предвиждат, че за избрани се смятат претендендентите, получили повече от половината от гласовете на участвалите във вота (и електронно, и с бюлетини). Ако по този начин не се набере нужният брой членове на ВСС – при съдиите те са 6, изборът продължава на другия ден. Като при него вече победители стават получилите най-много гласове (принципът 50+1 от всички не играе). Ако ли обаче има кандидати с равен брой гласове, между тях се тегли жребий.

Съдийското изборно събрание утре ще е в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ – 147 в София. Гласуването с бюлетини на 17 юни, както и при останалите, ще е в централното фоайе на Съдебната палата. Там ще са и двете изборни комисии.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.