Последни новини
Home / Законът / Накрая: Почтеност, независимост и “малко” списъци

Накрая: Почтеност, независимост и “малко” списъци

Defakto.bg
Татяна Жилова

Татяна Жилова, АССГ: Независимост и публичен образ

За независимостта и публичния образ, утвърждаването на висок стандарт в правораздаването се обяви Татяна Жилова от административния съд София-град.

Основната задача, с която трябва да се справи новият ВСС е да отстоява своята независимост и независимостта на магистратите, да осигури принципност и последователност на решенията си, смята съдията.

В концепцията си е предложила създаване на постоянна комисия във ВСС за конкретни действия и мерки срещу корупцията в Темида.

 

Цветинка Пашкунова

Цветинка Пашкунова, ВКС: Обещавам ви почтеност

За създаване на силна и независима съдебна система, способна да предложи качествено правосъдие и да въздаде справедливост се обяви предпоследният кандидат Цветинка Пашкунова от Върховния касационен съд.

Тя говори за това да се върне уважението към професията на съдията и към хората, които я упражняват.

„Това не е невъзможно, може да се постигне с принципни решения на новия ВСС, без политически влияния и въздействия на авторитети в системата и извън нея.

Всяка конфронтация между нас е безполезна и ненужна. Ако бъде избрана, ви обещавам почтеност!”, зарече се Пашкунова.

Янко Янев

Янко Янев, председател на АС – Велико Търново: Списъците са в главите ни

За квалифицирани кадри, неплащане на транспортните разходи, защото всеки знае къде отива да работи, се обяви този кандидат. При него прави впечатление, че почти целият му стаж в системата е все като ръководител.

Не му бяха спестени “неудобните” въпроси – питаха го за отношението му към шуробаджанащината и за списъците.

„За списъка – списъците са в нашите глави, трудно мога да повярвам, че някой административен ръководител може да повлияе точно на съдии. Не разбрах точно въпроса за шуробаджанащината, но има правила и Комисия за конфликт на интереси, това са нейните прерогативи”, отговори той.

Преди закриването на събранието бе повторно дадена думата на Милен Начев, който се извини за “уникалното” си представяне. Каза, че е уверен – до закриването на съдебни палати няма да се стигне. И обобщи: “Най-много ни тежат скандалите”.

Съдийското събрание приключи малко преди 22 часа.

Гласуването ще е на 17 юни.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.