Последни новини
Home / Законът / Общо събрание за ВСС: По 10 минути на кандидат да отговаря на въпроси (обновена)

Общо събрание за ВСС: По 10 минути на кандидат да отговаря на въпроси (обновена)

Defakto.bg

Над два часа съдиите избираха комисии

27-те кандидати за ВСС от съдийската квота да имат по 10 минути за отговор на въпроси. И само ако въпроси към тях няма, кандидатите ще изложат концепциите си, но кратко – в рамките на 5 минути.

До това решение стигна общото събрание на съдиите след 14 ч. днес. Очевидно стреснати от напредващото време и големия брой претенденти за ВСС, съдиите се съгласиха, че повтарянето на концепциите е безсмислено – който е искал, е можел да ги прочете на сайта на ВСС.

Преди това стартиралото в 11 часа общо събрание на съдиите за избор на нови членове на ВСС над два часа оспорвано се занимава с други избори – на председател на събранието, на мандатна, избирателна и две секционн комисии – за бюлетини и за вота онлайн.

Председател на общото събрание стана Мая Маркова, зам.-шеф на апелативния съд във Велико Търново.

Начело на общата избирателна комисия, която обявява крайните резултати от вота застана Ивелина Солакова – заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново.

В секционната комисия, която ще брои подадените бюлетини влязоха Лада Паунова от ВКС, шефът на РС-Пловдив Иван Калибацев, Силвия Обрешкова – зам.-председател на РС – Варна, Галя Русева от РС-Ямбол,  Александър Ангелов от СРС.

Членовете на другата секционна комисия за отчитане на онлайн гласуването са: Вяра Камбурова от ОС-Бургас, Иван Маринов – председател на РС Димитровград, Даниела Михайлова от РС-Варна.

Общото събрание започна с 1 час закъснение – в 10 ч. нямаше нужния кворум от 50 плюс 1 (от всички 2236 съдии). Затова пък в просторната зала на Интер Експо Център местата бяха много бързо „подредени“ табелки „Пловдив“, „Бургас“, „Варна“, „Велико Търново“ и прочее и то не от организаторите от ВСС. Наби се на очи устремът на част от пристигналите да „бият“ София на всяка цена – и в комисиите, и в новия ВСС очевидно.

При старта в 11 ч. вече имаше 539 съдии, кворумът бе налице. До 13,30 ч. изборът на комисии не бе приключил. А тепърва ще се изслушват 27-те кандидати за 6 места във ВСС от съдийската

Оптимистичната прогноза е събранието да приключи до полунощ. Песимистичната…

Веднага след откриването на общото събрание Лозан Панов и Георги Колев си тръгнаха – вероятно да оставят съдиите свободно и спокойно да изслушват.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.