Последни новини
Home / Законът / Общо събрание за ВСС: По 10 минути на кандидат да отговаря на въпроси (обновена)

Общо събрание за ВСС: По 10 минути на кандидат да отговаря на въпроси (обновена)

Defakto.bg

Над два часа съдиите избираха комисии

27-те кандидати за ВСС от съдийската квота да имат по 10 минути за отговор на въпроси. И само ако въпроси към тях няма, кандидатите ще изложат концепциите си, но кратко – в рамките на 5 минути.

До това решение стигна общото събрание на съдиите след 14 ч. днес. Очевидно стреснати от напредващото време и големия брой претенденти за ВСС, съдиите се съгласиха, че повтарянето на концепциите е безсмислено – който е искал, е можел да ги прочете на сайта на ВСС.

Преди това стартиралото в 11 часа общо събрание на съдиите за избор на нови членове на ВСС над два часа оспорвано се занимава с други избори – на председател на събранието, на мандатна, избирателна и две секционн комисии – за бюлетини и за вота онлайн.

Председател на общото събрание стана Мая Маркова, зам.-шеф на апелативния съд във Велико Търново.

Начело на общата избирателна комисия, която обявява крайните резултати от вота застана Ивелина Солакова – заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново.

В секционната комисия, която ще брои подадените бюлетини влязоха Лада Паунова от ВКС, шефът на РС-Пловдив Иван Калибацев, Силвия Обрешкова – зам.-председател на РС – Варна, Галя Русева от РС-Ямбол,  Александър Ангелов от СРС.

Членовете на другата секционна комисия за отчитане на онлайн гласуването са: Вяра Камбурова от ОС-Бургас, Иван Маринов – председател на РС Димитровград, Даниела Михайлова от РС-Варна.

Общото събрание започна с 1 час закъснение – в 10 ч. нямаше нужния кворум от 50 плюс 1 (от всички 2236 съдии). Затова пък в просторната зала на Интер Експо Център местата бяха много бързо “подредени” табелки “Пловдив”, “Бургас”, “Варна”, “Велико Търново” и прочее и то не от организаторите от ВСС. Наби се на очи устремът на част от пристигналите да “бият” София на всяка цена – и в комисиите, и в новия ВСС очевидно.

При старта в 11 ч. вече имаше 539 съдии, кворумът бе налице. До 13,30 ч. изборът на комисии не бе приключил. А тепърва ще се изслушват 27-те кандидати за 6 места във ВСС от съдийската

Оптимистичната прогноза е събранието да приключи до полунощ. Песимистичната…

Веднага след откриването на общото събрание Лозан Панов и Георги Колев си тръгнаха – вероятно да оставят съдиите свободно и спокойно да изслушват.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно “Невинен!” за студент, изписал на паметник: “Добре дошли, бежанци!”

Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда за студента Траян Димитров, обвинен в хулиганство заради изписването …

Бойко Рашков в НС: Използвани са всякакви способи за следене на протестиращите граждани и политици

  Още днес в Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков ще предостави част от доказателства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.