Последни новини
Home / Законът / Панов: Изборите ще разкрият кои сме ние! Колев: Не е тук мястото за спорни послания!

Панов: Изборите ще разкрият кои сме ние! Колев: Не е тук мястото за спорни послания!

Defakto.bg

Председателите на двете върховни съдилища – Лозан Панов и Георги Колев откриха общото събрание на съдиите, което днес ще изслуша 27-те кандидати за новия ВСС.

А в посланията си влязоха в дисонанс.

Председателят на ВКС Панов бе традиционно образен.

„До голяма степен недоверието в системата се корени в самите нас. Царят е гол, макар че някои ахват пред неговите одежди. Ако съдебната система е черният дроб на българския организъм, обществото страда от тежка форма на цироза. А ние, съдиите, трябва да се борим с несправедливостта.

Имзумен съм от единодушния политически отказ дори от дебат да се промени рамката на българското правораздаване, при която грешките на магистратите да изпъкват. Така съдебната система е удобното извинение, най-долната изтривалка на политиците. Те изпитват страх от една работеща съдебна система, непримирима към техните деяния.

Отровният климат, в който работим, задушава съдията. Медийните бухалки са предизвикателство за всеки магистрат. Когато усещаш, че те контролита отвън, си налагаш автоцензура. Съдията е независим, той трябва да работи спокойно и свободно“, обяви Панов.

Разказа притча как веднъж в пустинята един керванджия нямало с какво да завърже камилата си, но пък повторил всички движения, все едно я връзва. На сутринта камилата не мръднала, изправвила се едва след като керванджията развързал въображаемата скоба.

В тази връзка председателят на ВКС обяви: „Няма по-безнадеждно поробени от тези, които погрешно вьрват, че са свободни – Гьоте“.

И продължи: „Време е да си кажем истината, да се обединим, да потърсим общност, но какво общност можем да създадем, като ни разделят – на София и провинци, на общи и административни съдии и какви ли още не. Нужна е общност на ценностите, за да не властват над нас на принципа разделяй и владей! Изборите, които ще направим, ще разкрият кои сме ние.

Вслушайте се в съвестта си, запазете достойнстото на българския съдия!“

После думата взе Георги Колев.

И каза: „За разлика от колегата не съм подготвен с официални изявления, не е нито времето, нито мястото за тях. Има други форуми за морални послания със спорно съдържание.

Не позволявайте да ви убеждават, че системата не работи. Не позволявайте, че да ви казват, сте на такова равнище, че се налага лечение от цироза! Желая ви мъдра и ползотворна работа. Вярвам, че всеки от вас ще направи достоен избор!“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.