Последни новини
Home / Законът / Преди финала: За постовете, подписите и съдебната номенклатура

Преди финала: За постовете, подписите и съдебната номенклатура

Defakto.bg

В последната си фаза изслушването на претендентите за новия ВСС от квотата на съдиите стана особено интересно.

Причината – дойде ред на двама кандидати, които, заслужено или не, отдавна са обект на спорове и подозрения кой и как гарантира подкрепата им.

Става дума за Светлозар Рачев от административния съд в Габрово, доскоро негов председател (дали тази номинация е „спусната“, питаше опозицията във ВСС). И за Станислав Георгиев, зам.-шеф на апелативния съд в Пловдив, преди това зам.-председател на ОС-Пловдив, включително и в мандата на председателя Сотир Цацаров.

Но, по азбучен ред.

Роман Николов

Роман Николов, РС Брезник: Член на ВСС не е идвал при нас

Жив член на ВСС не е идвал в Брезник за дългия ми мандат като председател на районния съд там, обяви пред общото събрание кандидадът Роман Николов. Сега е редови съдия в Брезник.

Въпреки че е от малък съд, бе категоричен – издигането на регионални кандидати за ВСС е абсурдно, каузата на съдиите е обща и така трябва да се защитава.

Според него най-важното в момента е какви личности ще влязат в новия ВСС.

 

Светлозар Рачев

Светлозар Рачев, АдС-Габрово: От март съм редови съдия, жив съм!

Този кандидат с най-мощната подкрепа от 153 подписа от всички административни съдилища начело с Георги Колев, бе засипан с въпроси. И очевидно ги очакваше.

Познавате ли всички хора, които са се подписали за вас? – попитаха го от АССГ.

„Да, познавам всичките 153-ма. За 10 г. като председател на АдС-Габрово съм участвал в много семинари, организирал съм и аз, така съм се запознал с над 80 % от административните съдии в България, включително от ВАС. А те са близо 360.

Лошият прочит на факта за над 150 подкрепа е, административните ръководители начело с Георги Колев накараха насила съдиите да се подпишат. Добрият е – 153 харесаха своя колега и се подписаха за него.

Убеден съм, че никой не се подписал под натиск”, обяви Светлозар Рачев.

На въпрос за това, че в административния съд в София са гледали 320 дела за февруари, а в този в Габрово – 28, отговори: „Съдията гледа толкова дела, колкото му занесе деловодителят”. Добави – ако всички административни съдилища гледат данъчни дела, натовареността сравнително ще се изравни.

Познавате ли лицето Александър Николов (главния секретар на ВАС – б.р.) и какви са ви отношенията? – бе друг въпрос.

„Познавам лицето Александър Николов, запознах се с него, защото е главен секретар на ВАС, моята работа като председател на АдС-Габрово неведнъж ме е срещала с него”, бе отговорът.

А какво мислите за съдебната номенклатура и вие лично имате ли проблеми да работите като редови съдия? – последва питане (в разгара на кампанията се предлагаше Рачев да бъде назначен за зам.-председател на административния съд в Гарбово).

„От 28 март съм редови и съм жив!”, каза днес претендентът.

Завърши с апел: „Нека гласуваме, всеки да избере неговия списък  и да гласуваме така, че после да не ни е срам”.

Севдалин Мавров

Севдалин Мавров, ВКС: Съдебният съвет трябваше да е администрация, която да ни служи!

Извинявам се, че не срещнах с вас, но не исках да губя времето ви в обедни почивки, а вечер да ви откъсвам от семействата ви, обърна се към събранието Севдалин Мавров от Върховния касационен съд.

Отбеляза: „Залата оредя, а часове наред ние повтаряме едно и също“.

Бе любопитен: „Говорим за електронно правосъдие, преди това за електронно правителство. Знаете ли как работи е-правителството? Влизат журналистите, пред всеки министър има таблет, правят се снимки, журналистите излизат и се вади хартията.

За електронното правосъдие – нека да го направят младите хора. Дайте да проучим техния опит и вместо да плащаме на чужди специалисти, да се облегнем на тях.

За корупцията – членовете на ВСС, всички ние не можем да се справим сами. Затова трябва да се опрем и на неправителствените организации, на журналистите. По наказателните дела 100 % са недоволни, по гражданските поне 50 %. Навъдиха се страшно много адвокати измамници, а после казват на клиента – ти изгуби делото, защото не даде пари. Като се прави проучване, нека се питат хората дали лично са давали пари на съдията“.

И заяви за ВСС: „ВСС е идея, родена преди много години като администрация, която да пази съда, прокуратурата, следствието, която да ни служи. Сега, за да се подчертае, че са по-висши от нас, дори и от върховните съдии, получават по-високи заплати. Вземете и инспекторите, те излязоха от нас. Техните помощници – отворете закона, на едно тайно място е написано: помощниците получават от заплата в размер от тази на районен съдия до заплата на окръжен съдия. Честито, приятели районни съдии!“

Станислав Георгиев, зам.-председател на АС-Пловдив: Когато има регламет за срещите, тогава проверки!

Към него също имаше ред въпроси.

„Вие познавате лично главния прокурор. Ако бяхте член на настоящия ВСС, щяхте ли да настоявате за проверка на ЦУМ-гейт? Какво ще кажете за циркулиращите списъци, изхождащи от административни ръководители?“, попитаха го от СРС.

Тук обаче се намеси шефът на апелативния съд в Бургас Деница Вълкова, че по медиите са изтекли и информации за среща на председателя на ВКС в една адвокатска кантора: “ Ако инциирате проверка, каква точно ще е тя – и за двете информации, само за едната или за нито една от тях?“, заинтересува се тя. („Дребната“ разлика е, че срещата на Лозан Панов вече беше проверена от ВСС).

Отговорът на Станислав Георгиев:

„Да, аз съм един пловдивчанин и се гордея с това. Аз съм съдия от кариерата, когато говорим за проверка, дело или каквото и да е друго, трябва да има факти, доказани факти.

ЦУМ-гейт може да е много интересн от гледна точка на интригата, но къде са фактите? В медиите излезе един български гражданин, който обяви, че се е срещал с главния прокурор, след няколко дни даде други подробности, после – трети. Аз не зная фактите и не мога да коментирам тази среща. Аз не съм член на ВСС и няма да направя нищо. Но отговорът ми е: когато има регламент за определени срещи и контакти на лица от висшите етажи на държавната власт и той е нарушен, да, трябва да има проверка. Когато такъв регламент няма, не очаквайте от мен проверка на твърдения и факти!“

За списъците: “ Аз имам такъв списък, но не в джоба, а в главата. Малко наивно ми се струва административни ръководители да ги раздават, не съм видял такива доказателства и не мога да ги коментирам“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.