Последни новини
Home / Законът / Претенденти в разнобой за новата съдебна карта

Претенденти в разнобой за новата съдебна карта

Defakto.bg

В продължаващото изслушване на съдийските кандидати за ВСС се очерта противоречие между някои от тях за новата съдебна карта – нужна ли е или не и до какво ще доведе.

Продължиха, разбира се, и „горещите“ теми за почтеността и налагания избор.

Любомир Нинов

Любомир Нинов, РС – Варна: Регистър на контактите във ВСС

За регистър на контактите във ВСС се обяви Любомир Нинов от районния съд във Варна. В него да влизат контактите на каровиците с представители на политически и икономически организации.

Той предлага също създаване на Етичен кодекс на членовете на ВСС, както и въвеждане на анализ за състоянието на независимостта на отделните магистрати.

Основна задача за него е изготвяне на първоначален проект за новата съдебна карта, който да се обсъди от магистратите и в срок до три години се извърши съответното закриване на съдилища и прехвърляне на щатове.

Методи Лалов, СРС: Проблемът не е в списъците, а че съдии ги приемат

Дефицит на почтеност – така формулира един от основните проблеми днес бившият председател на СРС Методи Лалов, сега редови съдия. И прикани събранието: изберете измежду нас хора борбени!

Методи Лалов

„Ако имате съмнения, че ще има седмица в съвета, в която няма да изисквам от председателстващия ВСС от изпълнителната власт (министъра на правосъдието – б.р.), решаване на проблемите, преодолейти ги!“, зарече се Лалов.

Обяви се за системата за измерване на натовареността. Проблемът е в огромния дисбаланс – в едни съдилища се решават по 5 дела на месец, в други по 100, илюстрира той.

И със свойствената си категоричност отсече: „Съдебната карта няма да реши натовареността в системата, но ще реши справедливостта в системата. Не е работа на съдебната система да задържи живота в едно населено място, когато всички са си отишли оттам“.

За раздавания от началници списък за ВСС каза: „Проблемът не е в списъка с имена, а че се разнасят от административни ръководители, които така или иначе по някакъв начин имат влияние върху съдиите. А най-големият проблем е, че съдии заради битов комфорт са готови да приемат подобен списък“.

На въпрос защо е напуснал Съюза на съдиите отговори, че не е приел двойния аршин едни уволнени магистрати да бъдат защитавани с безпрецедентен уличен протест, а други – не.

Мирослав Йорданов

Мирослав Йорданов, РС-Русе: Самоуправство и саморазправа, ако се закрият съдилища

ВСС трябва да ръководи процеса за промяна, каза пред събранието Мирослав Йорданов от районния съд в Русе.

Бе на точно обратното на Лалов мнение за съдебната карта и начерта апокалипсис: „Свидетели сме на закриване на училища, на болници, сега и закриване на съдилища не трябва да се допуска. Какво ще се получи – ще има самоуправство, саморазправи, ще има местни силови лидери!“.

Каза, че ахилесовата пета на правосъдието са 100 000 дела. И предложи решение – част от постъпващите дела да се разпределят на по-малко натоварени съдилища, не се разбра по какви правила.

Прикани: „Трябва да обясним на обществото нещо много важно: съдът прилага закона, а го гласува парламентът“.

Мирослав Начев

Мирослав Начев, председател на ОС-Кюстендил: Пътуването извън дома трябва да се компенсира

Твърде кратко бе изказването на председателя на окръжния съд в Кюстендил Мирослав Начев.

Той успя да обяви позицията си за транспортните разходи – да се заплаща пътят на магистратите, които живеят далеч от местоработата. Тръгна да говори за натовареността, но не можа да довърши – почувства се зле. Извини се на събранието, че не може да продължи. На слизане от трибуната бе изпратен с аплодисменти.

А пети час изслушването продължава без почивка.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.