Последни новини
Home / Законът / Претенденти в разнобой за новата съдебна карта

Претенденти в разнобой за новата съдебна карта

Defakto.bg

В продължаващото изслушване на съдийските кандидати за ВСС се очерта противоречие между някои от тях за новата съдебна карта – нужна ли е или не и до какво ще доведе.

Продължиха, разбира се, и „горещите“ теми за почтеността и налагания избор.

Любомир Нинов

Любомир Нинов, РС – Варна: Регистър на контактите във ВСС

За регистър на контактите във ВСС се обяви Любомир Нинов от районния съд във Варна. В него да влизат контактите на каровиците с представители на политически и икономически организации.

Той предлага също създаване на Етичен кодекс на членовете на ВСС, както и въвеждане на анализ за състоянието на независимостта на отделните магистрати.

Основна задача за него е изготвяне на първоначален проект за новата съдебна карта, който да се обсъди от магистратите и в срок до три години се извърши съответното закриване на съдилища и прехвърляне на щатове.

Методи Лалов, СРС: Проблемът не е в списъците, а че съдии ги приемат

Дефицит на почтеност – така формулира един от основните проблеми днес бившият председател на СРС Методи Лалов, сега редови съдия. И прикани събранието: изберете измежду нас хора борбени!

Методи Лалов

„Ако имате съмнения, че ще има седмица в съвета, в която няма да изисквам от председателстващия ВСС от изпълнителната власт (министъра на правосъдието – б.р.), решаване на проблемите, преодолейти ги!“, зарече се Лалов.

Обяви се за системата за измерване на натовареността. Проблемът е в огромния дисбаланс – в едни съдилища се решават по 5 дела на месец, в други по 100, илюстрира той.

И със свойствената си категоричност отсече: „Съдебната карта няма да реши натовареността в системата, но ще реши справедливостта в системата. Не е работа на съдебната система да задържи живота в едно населено място, когато всички са си отишли оттам“.

За раздавания от началници списък за ВСС каза: „Проблемът не е в списъка с имена, а че се разнасят от административни ръководители, които така или иначе по някакъв начин имат влияние върху съдиите. А най-големият проблем е, че съдии заради битов комфорт са готови да приемат подобен списък“.

На въпрос защо е напуснал Съюза на съдиите отговори, че не е приел двойния аршин едни уволнени магистрати да бъдат защитавани с безпрецедентен уличен протест, а други – не.

Мирослав Йорданов

Мирослав Йорданов, РС-Русе: Самоуправство и саморазправа, ако се закрият съдилища

ВСС трябва да ръководи процеса за промяна, каза пред събранието Мирослав Йорданов от районния съд в Русе.

Бе на точно обратното на Лалов мнение за съдебната карта и начерта апокалипсис: „Свидетели сме на закриване на училища, на болници, сега и закриване на съдилища не трябва да се допуска. Какво ще се получи – ще има самоуправство, саморазправи, ще има местни силови лидери!“.

Каза, че ахилесовата пета на правосъдието са 100 000 дела. И предложи решение – част от постъпващите дела да се разпределят на по-малко натоварени съдилища, не се разбра по какви правила.

Прикани: „Трябва да обясним на обществото нещо много важно: съдът прилага закона, а го гласува парламентът“.

Мирослав Начев

Мирослав Начев, председател на ОС-Кюстендил: Пътуването извън дома трябва да се компенсира

Твърде кратко бе изказването на председателя на окръжния съд в Кюстендил Мирослав Начев.

Той успя да обяви позицията си за транспортните разходи – да се заплаща пътят на магистратите, които живеят далеч от местоработата. Тръгна да говори за натовареността, но не можа да довърши – почувства се зле. Извини се на събранието, че не може да продължи. На слизане от трибуната бе изпратен с аплодисменти.

А пети час изслушването продължава без почивка.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.